İsrail gazetesi, Sisi'nin Ankara ziyaretinin şifresini açıkladı

"Mısır, İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinden korktuğu için Türkiye'ye doğru itiliyor"

Erdoğan, Sisi'yi uğurlarken Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler destekçilerinin kullandığı Rabia işaretini yapmıştı (AA)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin resmi ziyaret için çarşamba günü Ankara'ya gitmesinin yankıları İsrail basınında da sürüyor.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Haaretz, analist Zvi Bar'el'in "Mısır, İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinden korktuğu için Türkiye'ye doğru itiliyor" başlıklı yazısını dün akşam yayımladı. 

Sisi'nin Mısır'da halkın seçtiği Muhammed Mursi'yi 2013'te devirmesinden beri Ankara-Kahire ilişkilerinin kötüleştiği ancak son ziyarette ekonomik, teknolojik ve stratejik anlaşmaların imzalandığı hatırlatıldı. İki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin de kurulduğu vurgulandı. 

Yazar, "Mısır, Türkiye'den savaş drone'ları ve devriye gemileri dahi satın alabilir" dedi. 

Sisi'ye önceden "katil" diyen Erdoğan'ın artık ona "değerli kardeşim" diye seslendiği hatırlatıldı. Özellikle ekonomik çıkarların bu ilişkilerin değişiminde rol oynadığı bildirildi. Mısır'ın Türkiye'den sonra İran'la da ilişkilerini geliştirebileceği savunuldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zvi Bar'el iki ülke arasındaki ilişkilerin değişiminde İsrail'in de önemli rol oynadığını öne sürdü. 

ABD, Mısır'ı İran karşıtı koalisyonun hayati bir parçası olarak görse de Kahire'nin, İsrail'den gelen "Hamas'a yardım" suçlamalarından bıktığı iddia edildi. 

Tel Aviv, Refah sınır kapısı ve Philadelphia Koridoru'ndan Gazze'ye silah, patlayıcı ve mühimmat gönderilmesini Mısır'ın engellemediğini savunuyor. 

Mısır Dışişleri Bakanlığı salı günü yayımladığı ve normale göre çok daha sert ifadeler barındıran açıklamasında doğrudan İsrail Başbakanı'nı eleştirerek şu ifadeleri kullanmıştı:

Netanyahu, Mısır'ın adını kullanarak İsrail'deki kamuoyunun dikkatini dağıtmaya, ateşkes anlaşmasına varılmasını ve rehinelerle tutukluların takasını ve Mısır, Katar ve ABD'nin arabuluculuk çabalarını engellemeye çalışıyor.

Mısır, Refah sınır kapısından geçen malları İsrail'le birlikte kontrol etmeyi reddediyor zira bu tarz bir hareketin İsrail'in bölgedeki işgaline meşruiyet tanınması anlamına geleceğini vurguluyor. 

Gazze'ye ulaştırılamayan yardımlarsa Mısır sınırında çöpe döndü.

Netanyahu'nun Gazze'ye yardım dağıtma işini uluslararası yardım kuruluşları yerine İsrail ordusuna verdiği haberi, Tel Aviv'in bölgeyi ilhak etmeye çalışacağı endişesini doğurdu. 

Tel Aviv merkezli haber kanalı Channel 12'nin yayımladığı haber henüz resmen doğrulanmasa da ordudan bir yalanlama da gelmedi. 

Böylesi bir hamlenin Mısır'la İsrail arasındaki anlaşmaları ihlal ederek Sisi yönetimi üzerinde baskı yaratacağı da aşikar. 

Diğer yandan İsrail'le Hamas arasında hâlâ anlaşma sağlanamaması, ABD'nin de tepkisini çekiyor. 

İsrail'in anlaşma taslağına eklediği maddeler ve özellikle de Mısır-Gazze sınır hattındaki Philadelphia Koridoru'nda kontrolünü sürdürme ısrarı, müzakereleri zora sokuyor.

İsrail, bu süreçte Gazze Şeridi'ndeki şiddetli saldırılarını da bırakmış değil. 10 ayı aşkın süredir devam eden askeri operasyonlarda çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 40 bini aşkın kişi öldü.


Independent Türkçe, Haaretz, AA

DAHA FAZLA HABER OKU