Braille alfabesini İngilizceye çeviren kalem geliştirildi

Yüzde 85 doğruluğa sahip

Cihazın ucundaki sensör, herhangi bir kaleme takılabiliyor (George Jenkinson)

Bilim insanları, Braille alfabesini İngilizceye çeviren kalem tasarladı. 

Görme engelli kişilerin okuyup yazmak için kullandığı Braille alfabesini bilen kişi sayısında son yıllarda düşüş yaşanıyor. 

Bazıları bu düşüşü, iyi eğitmenlere erişilememesine, bazıları da teknolojinin gelişmesinden dolayı kağıt üzerinden bir şey okuyup yazma ihtiyacının azalmasına bağlıyor

Birleşik Krallık Bristol Üniversitesi'nden araştırmacılar, hem Braille okuryazarlığını artırabilecek hem de görme engellilerin kamusal alanlarda daha rahat hareket etmesini sağlayabilecek bir cihaz geliştirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kalem benzeri alet, Braille alfabesini okumak üzere özel olarak programlanmış 19 kanal içeren bir santimetrelik bir sensörle donatıldı. 

Kabartmalı metin, silikon bir zarın altındaki kanallar aracılığıyla cihazın içindeki kameraya iletiliyor. "Braille ucu" denen yeni cihaz ardından metni yüksek sesle İngilizce olarak okuyor.

Araştırmacılar bulgularını, Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü Tıp ve Biyoloji Mühendisliği Topluluğu'nun bu hafta düzenlenen 10. Uluslararası Biyomedikal Robotik ve Biyomekatronik Konferansı'nda sundu.

Yapılan testlerde yeni teknolojinin, metinleri İngilizce okumada yüzde 84,5 oranında doğruluğa ulaştığı kaydedildi.

Herhangi bir kalemin ucuna takılabilen mekanizmanın, Braille alfabesini öğrenmeye çalışanlara yardımcı olması bekleniyor. Araştırmacılar görme engellilerin bu sayede eğitmene gerek duymayacağını belirtiyor.

Bilim insanları bir elle kalem kullanılırken, diğer elle de Braille alfabesiyle yazılmış metnin takip edilebileceğini söylüyor. 

Ayrıca bu alfabeyi bilmeyen görme engelliler, toplu taşımada veya sokakta Braille alfabesiyle yazılmış tabelaları da rahatça anlayabilir. 

Araştırmacılar cihazın kullanımını kolaylaştırmak ve doğruluğunu artırmak üzere çalışmalar yapmayı planlıyor. 

Makalenin başyazarı Dr. George Jenkinson "Cihaz mümkün olan en kısa sürede katılımcılarla test edilmeli ve prototipler, hedeflenen nihai kullanıcılara sunulmalı" diyerek ekliyor: 

Bu sayede onların istekleri ve böyle bir cihazın kullanım potansiyeli gerçekten incelenebilir.



Independent Türkçe, Interesting Engineering, Tech Explorist, Bristol Üniversitesi, National Industries for the Blind

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU