Bilim insanları birbirini avlayan köpekbalıkları karşısında şaşkına döndü

Olay, dişi köpekbalığı serbest bırakıldıktan 5 ay sonra uydu takip cihazı Bermuda'da sinyal vermeye başlayıp cihazın çıktığına işaret edince anlaşıldı

Araştırmaya konu olan hamile köpekbalığı serbest bırakıldıktan sonra (Jon Dodd)

Bilim insanları, dünyada ilk kez Bermuda'nın güneybatısındaki açık denizde, bir köpekbalığının daha büyük bir yırtıcı tarafından yendiğini belgeledi.

Olaylardan birinde, Atlas Okyanusu'na özgü olan hamile bir dişi dikburun harhariyas (Lamna nasus) köpekbalığı, gelişim sürecindeki tüm yavrularıyla birlikte öldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, salı günü Frontiers in Marine Science isimli akademik dergide aktarılan bulguların, doğrulandıkları ve kanıtlandıkları takdirde, Birleşmiş Milletler'in nesli tükenme tehlikesi altında gördüğü iki türün de korunması için önem taşıyabileceğini söyledi.

Çalışmanın ortak yazarlarından Brooke Anderson "Hamile dikburun harhariyaslarımızdan birinin avlandığını öğrenmek beklemediğimiz bir keşifti" dedi.

Atlantik ve Güney Pasifik okyanuslarının yanı sıra Akdeniz'de de yaşayan dikburun harhariyaslar, yaklaşık 4 metre uzunluğunda ve 230 kilogram ağırlığında güçlü canavarlara dönüşebiliyor.

Her ne kadar 30 hatta 65 yıla kadar yaşadıkları bilinse de türün dişileri, yaklaşık 13 yaşına kadar üremiyor.

Dişiler, 8 ila 9 ay süren gebelik döneminin ardından her bir ya da iki yılda ortalama sadece 4 yavru doğuruyor.

Bu köpekbalığı popülasyonları, yavaş üreme döngüsü nedeniyle devam eden balıkçılık düzeyleri veya yaşam alanı kayıplarını çabuk atlatamıyor.

Bilim insanları bu savunmasız türü araştırmak için 2020 ve 2022'de Massachusetts'teki Cod Burnu'nda yakaladıkları dikburun harhariyaslara uydu takip cihazları taktıktan sonra onları serbest bırakmıştı.

Bu takip cihazları, köpekbalıklarının yüzgeçleri yüzeyin üzerine her çıktığında güncel konumlarını uydulara gönderiyordu.

Takip edilen köpekbalıklarından biri, 2,2 metre boylarında, hamile bir dişi dikburun harhariyastı.
 

Araştırmacılar, bir dikburun harhariyasa takip cihazı takıyor (James Sulikowski)

Araştırmacılar, dişinin izini sürmeyi ve cihaz verilerinden yola çıkarak dikburun harhariyas anne ve yavruların önemli yaşam alanlarını tespit etmeyi umuyordu.

Ancak uydu cihazı, dişi köpekbalığı serbest bırakıldıktan 5 ay sonra, bilim insanlarını hayal kırıklığına uğratacak şekilde Bermuda açıklarında sinyal vermeye başladı. Bu da cihazın çıktığını gösteriyordu.

Bilim insanlarının eriştiği veriler, köpekbalığının bu 5 ay boyunca akşamları 100-200 metre derinlikte, gün içindeyse 600-800 metre derinlikte yüzdüğünü göstererek çoğunlukla su altında kaldığını doğruluyordu.

Fakat aniden, 24 Mart 2021'den itibaren, köpekbalığının 4 gün boyunca sürekli 150 ila 600 metre derinlikte olduğu görüldü.

Bilim insanları "Yalnızca bir açıklama vardı: O gün, talihsiz dikburun harhariyas, daha büyük bir yırtıcı tarafından avlandı ve yendi" dedi.

Köpekbalığı, yüzgecine yerleştirilen takip cihazıyla yüzerek uzaklaşıyor (Jon Dodd)

Araştırmacılar, bu yakınlıkta olgun dikburun harhariyasları avlayacak büyüklükte yalnızca iki yırtıcı adayı bulunduğunu ve ikisinin de köpekbalığı olduğunu söylüyor: Büyük beyaz köpekbalığı ve sivriburun camgöz.

Bilim insanları, sivriburun camgöz gün içinde daha derine daldığı için suçlunun büyük beyaz köpekbalığı olma ihtimalini daha yüksek görüyor.

Dr. Anderson "Genelde büyük köpekbalıklarını süper avcılar olarak düşünüyoruz. Ama teknolojik gelişmeler sayesinde süper avcılar arasındaki etkileşimlerin geçmişte sanıldığından da daha karmaşık olabileceğini keşfetmeye başladık" dedi ve ekledi:

Büyük köpekbalıklarının ne kadar sıklıkla birbirlerini avladıklarını hesaplayabilmek için yırtıcı hayvanların etkileşimlerini incelemeyi sürdürmeliyiz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU