Oppenheimer'ın laboratuvarında radyasyon alarmı: "Çernobil seviyesine ulaştı"

"Şoke edici"

Amerikan ordusu, Marshall Adaları'ndaki Bikini Atolü'nde 1946'da Crossroads Operasyonu adlı atom bombası denemesini gerçekleştirmişti (Reuters)

Amerikan ordusunun II. Dünya Savaşı'nda atom bombasını geliştirdiği Los Alamos bölgesindeki plütonyum seviyesinin, 1986'daki nükleer faciayla akıllara kazınan Çernobil'dekine yaklaştığı bildirildi.

Kuzey Arizona Üniversitesi'nden Michael Ketterer, New Mexico eyaletindeki Los Alamos bölgesinden topladığı toprak, su ve bitki numunelerinin analiz sonuçlarını paylaştı.

Nuclear Watch New Mexico adlı proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmada, örneklerde "çok yüksek oranda" plütonyum tespit edildiği bildirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ketterer, ABD'de kamuya açık bir alanda ilk kez bu kadar yüksek seviyede plütonyum gördüğünü belirterek, bunun Çernobil nükleer felaketinin yaşandığı bölgede bulunan seviyelerle karşılaştırılabileceğini ifade ediyor. 

ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Los Alamos Ulusal Laboratuvarı, atom bombasının geliştirilmesi amacıyla yürütülen Manhattan Projesi kapsamında 1943'te kurulmuştu.

Laboratuvardaki atıklar bir boru sistemiyle 1963'e kadar yakındaki bir kanyona boşaltılmıştı. Laboratuvarın ürettiği kirlilik nedeniyle buraya Asit Kanyonu adı verilmişti.

Tepkilerin ardından Washington yönetimi, 2 milyar dolarlık yatırımla 1980'lere kadar bölgeyi temizlemiş ve kullanıma güvenli hale getirildiğini duyurmuştu. 

Ancak Ketterer, bölgede doğa yürüyüşü için kullanılanfarklı yerlerden alınan numunelerdeki plütonyum seviyelerinin endişe verici olduğuna dikkat çekiyor.

Bilim insanı, plütonyumun su kaynaklarına karışabileceğini belirterek, bölgedeki nehirlerin çoğunun Meksika Körfezi'ne dökülen Rio Grande'ye bağlandığını hatırlatıyor.

Ayrıca radyoaktif maddenin bitkiler tarafından emilebileceğini, gıdalara sızabileceğini veya bir orman yangını durumunda küllerle geniş bir alana yayılabileceğini belirten Ketterer, şöyle devam ediyor: 

Radyoaktif izotoplar göz önünde saklanıyor. Bu, hayatımda karşılaştığım en şoke edici şeylerden biri.

Nuclear Watch New Mexico'nun direktörü Jay Coghlan da Los Alamos'un radyoaktif maddelerden gerekli şekilde arındırılmadığını savunarak, daha kapsamlı bir temizlik yapılmasını talep ediyor. 

ABD Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamadaysa plütonyum seviyelerinin tehlike yaratacak boyutta olmadığı savunuluyor. Bakanlık, düzenli olarak numunelerin incelendiğini ve bölgede güvenliğin sağlandığını bildiriyor.


Independent Türkçe, Guardian, Sourcenm

DAHA FAZLA HABER OKU