ABD'ye güveni azalan Güney Koreliler, kendi nükleer silahlarını istiyor

"ABD Başkanı'nın kapısını çalmak zorunda kalmayalım"

Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füze denemeleri Güney Kore'nin yanı sıra ABD ve Japonya'dan da tepki topluyor (Reuters/KCNA)

Kuzey Kore'ye karşı ABD'nin korumasına güvenmeyen Güney Koreliler, kendi nükleer silahlarını istiyor.

Amerikan gazetesi New York Times'ın (NYT) haberinde, Washington'ın onlarca yıldır Güney Kore'ye sağladığı güvenceye rağmen Kuzey Kore'yi nükleer silah üretiminden caydıramadığı yazılıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Donald Trump'ın 5 Kasım'daki başkanlık seçimlerini kazanması ihtimalinin, ABD'nin sağladığı "nükleer şemsiye" korumasının sonlanmasına yönelik endişeleri artırdığına dikkat çekiliyor. 

Seul yönetiminin resmen böyle bir talebi bulunmamasına rağmen Güney Korelilerin çoğunun ülkenin kendisini savunabilecek kapasitede nükleer silah geliştirmesini istediği belirtiliyor. 

Amerikalı anket firması Gallup ve Chey İleri Araştırmalar Enstitüsü tarafından şubatta yayımlanan bir çalışmada, Güney Korelilerin yaklaşık yüzde 73'ünün ülkelerinin nükleer silaha sahip olması gerektiğini düşündüğü ortaya çıkmıştı. 2022'de yapılan anketteyse bu oran yaklaşık yüzde 61'di.

Güney Kore'nin nükleer silah geliştirmesini gerektiğini savunan analistlerden Cheong Seong-chang şunları söylüyor: 

ABD Başkanı'ndan kendi halkını feda etme pahasına bir müttefikini savunmak için nükleer silahlarını kullanmasını bekleyemeyiz, böyle bir şeyi istememeliyiz. Ülkemizi kendi ürettiğimiz nükleer silahlarla savunmalıyız.

Olası nükleer saldırılara karşı ABD'nin korumasına dayanan Seul yönetimi, kendi silah programını 1970'lerde sonlandırmıştı. Washington yönetimi, Kuzey Kore'yi nükleer silah üretmekten caydırmak için Güney Kore'ye yerleştirdiği nükleerleri de 1991'de çekmişti.

Ancak Washington'ın izlediği politika başarılı olmadı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün haziranda yayımladığı verilere göre Pyongyang yönetiminin elinde kullanıma hazır 50 nükleer savaş başlığı var. Ayrıca ülkenin 40 başlık daha üretmek için yeterli kapasiteye sahip olduğu düşünülüyor.
 


Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, ABD Başkanı Joe Biden'la geçen ay yaptığı görüşmenin ardından, iki ülke arasındaki işbirliğinin "nükleer temelli" bir ittifaka yükseltildiğini belirtmişti. 

Yoon, "Kuzey Kore'nin her türlü nükleer tehdidine hızlı ve etkili yanıt verecek bir duruş oluşturduk" ifadelerini kullanmıştı. 

Seul'deki Uzak Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nde çalışan Lee Byong-chul, Güney Kore'nin nükleer silah üretmesine dair taleplere karşı çıktığını belirterek şu değerlendirmeleri paylaşıyor: 

Nükleer silahlanma meselesi bir slogan olarak kulağa havalı geldiği için bu yöndeki çağrılar hemen sonlanmayacak. Fakat bu görüşe halktan gelen yüksek destekle nükleer silah yapımına yönelik teknik kapasite ve siyasi niyet eksikliği arasında büyük bir uçurum var.

 

Independent Türkçe, New York Times, UPI

DAHA FAZLA HABER OKU