Kahire'de yapılan Gazze ateşkes müzakerelerinde sonuç alınamadı

İki Mısırlı kaynak, görüşmelerin bir anlaşma olmadan sona erdiğini söyledi

Fotoğraf: AA

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dün (Pazar) yaptığı açıklamada, ABD'nin Gazze Şeridi'nde bir ateşkes anlaşmasına varılması için Kahire'de çaba göstermeye devam ettiğini söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığı habere göre Sullivan, ABD'nin Ortadoğu'daki çatışmanın daha büyük bir savaşa dönüşmesinden endişe duyduğunu belirtti.

Sullivan ayrıca düzenlediği basın toplantısında, Başkan Joe Biden yönetiminin Hizbullah ile ilgili mevcut durum konusunda İsrail ile sürekli temas halinde olduğunu ifade etti.

Mısırlı iki güvenlik kaynağı dün erken saatlerde Kahire'de Gazze Şeridi ile ilgili olarak yapılan görüşmelerin, ne Hamas'ın ne de İsrail'in arabulucular tarafından önerilen çeşitli çözümleri kabul etmemesi nedeniyle bir anlaşmaya varılamadan sona erdiğini ve 10 aydır devam eden savaşı sona erdirmeye yönelik son çabada ilerleme kaydedilmesi konusunda şüphelerin arttığını söyledi.

Aylardır devam eden görüşmelerde İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki yıkıcı askerî harekâtını sona erdirecek bir anlaşmaya varılamadı. Aynı zamanda Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği ve savaşın fitilini ateşleyen saldırıda kaçırdığı esirler de serbest bırakılamadı.

ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda devam eden görüşmelerde kilit nokta, İsrail'in Gazze Şeridi'nin Mısır'la olan güney sınırı boyunca uzanan 14,5 kilometre uzunluğundaki Philadelphia (Salahaddin) Koridoru üzerindeki varlığı.

Mısırlı bir kaynak, arabulucuların Philadelphia ve Netzarim koridorlarında İsrail güçlerinin varlığına karşı bir dizi alternatif sunduklarını, ancak bunların hiçbirinin her iki tarafça da kabul edilmediğini söyledi.

Kaynaklar İsrail'in Hamas'ın serbest bırakılmasını talep ettiği tutuklu sayısı konusunda da çekincelerini dile getirdiğini ve söz konusu tutukluların serbest bırakılmaları halinde Gazze Şeridi'ni terk etmelerini talep ettiğini kaydetti.

Hamas, İsrail'in askerlerini Philadelphia Koridoru’ndan çekme taahhüdünü yerine getirmediğini ve ateşkes başladığında daha kalabalık olan kuzey Gazze Şeridi'ne dönerken yerlerinden edilen Filistinlilerin taranması da dahil olmak üzere başka yeni koşullar öne sürdüğünü bildirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU