Hizbullah, Fuad Şükür için ‘sınırlar dahilinde’ misillemede bulundu

Roketler, İHA’lar ve hava saldırıları fırtınasının ardından Nasrallah saldırının ‘başarılı’ olduğunu vurgularken İsrail, Hizbullah saldırılarını bir ‘başarısızlık’ olarak değerlendirdi

Lübnan'ın güneyindeki el-Kuseyr köyündeki evinden, dün İsrail’in hedef aldığı bir bölgeden yükselen dumanları izleyen Lübnanlı bir adam (AFP)

Hizbullah, İsrail'in geçtiğimiz ay önde gelen komutanlarından Fuad Şükür'ü öldürmesine yüzlerce roket ve insansız hava aracı (İHA) ile misillemede bulundu. Hizbullah, Tel Aviv'i bombalamak yerine askeri bir noktayı hedef alarak ve sivilleri bunun dışında tutarak siyasi sınırlamalara uydu. Ancak İsrail, saldırının ‘başarısız’ olduğunu ve yarım saat öncesinden engellendiğini açıkladı. Hizbullah ise bu açıklamayı yalanlayarak saldırının ‘başarılı’ olduğunu vurguladı.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, öncelikli hedefin Tel Aviv yakınlarındaki, askeri istihbaratın da olduğu ve Tel Aviv'e yaklaşık 1,5 kilometre, Lübnan'a ise yaklaşık 110 kilometre mesafede bulunan Glilot askeri üssü olduğunu açıkladı. “Litani Nehri'nin güneyinden ve kuzeyinden ve Lübnan'ın doğusundaki Bekaa bölgesinden roketler ve füzeler ateşledik” diyen Nasrallah, roketlerden bazıları hedeflerine ulaştığı için saldırıyı ‘başarılı’ olarak değerlendirdi.

Ancak İsrail, Lübnan'ın derinliklerindeki geniş alanları hedef alan ve 100 uçağın katıldığı büyük çaplı bir karşı saldırıyla Hizbullah’ın saldırısını başlamadan engellediğini açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yaptığı açıklamada, “Sabah erken saatlerde Hizbullah'ın İsrail'e saldırmak üzere hazırlık yaptığını tespit ettik. Orduya tehdidi ortadan kaldırması için proaktif bir şekilde hareket etme talimatı verdik” ifadelerini kullandı. Netanyahu, İsrail'i hedef alan binlerce roketin imha edildiğine dikkati çekti.

İsrailli güvenlik kaynaklara göre Tel Aviv, Lübnan'a yönelik saldırı konusunda ABD'yi bilgilendirdi ve saldırıların topyekun bir savaşa dönüşmesini önlemek için dikkatli olmasını istedi.

Öte yandan Lübnan’ın eski başbakanlarından Salim Huss dün 94 yaşında vefat etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU