İran'ın İsrail'e yönelik misilleme planı ne alemde?

İsrailliler evlerine bomba sığınakları inşa ediyor

Tahran'da binlerce kişi 1 Ağustos'ta Haniye için düzenlenen cenaze törenine katılmıştı (Reuters)

İsrail'in köklü gazetelerinden Haaretz'in analizinde, İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısının zamanını tartıştığı yazılıyor. 

Eski Hamas lideri İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da suikastla öldürülmesinin ardından, Hizbullah ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yapılan misilleme açıklamalarına rağmen henüz İsrail'e yönelik büyük bir saldırı gerçekleştirilmedi. 

Zvi Bar'el'in kaleme aldığı analizde, bu durumun "Batı'da İran'ın yakın zamanda İsrail'e misilleme yapmayı planlamadığına dair spekülasyonları artırdığına" dikkat çekiliyor. 

İran'ın ihtiyatlı davranışının ardında, ABD yönetiminin Türkiye, Katar, Suudi Arabistan, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri aracılığıyla yürüttüğü yoğun diplomatik çabaların önemli rol oynadığına da işaret ediliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Analizde, İsrail'e doğrudan bir saldırının İran'ın komşularıyla ilişkileri iyi tutmaya yönelik stratejisini bozabileceği değerlendirmesi yapılıyor. Kapsamlı bir misillemenin hem yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan hem de ülkenin dini lideri Ali Hamaney'i zor durumda bırakabileceği belirtiliyor. 

Birleşik Krallık merkezli muhalif Iran International'ın 7 Ağustos'taki haberinde, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın Ali Hamaney'le görüşerek, İsrail'e misilleme yapmama çağrısında bulunduğu yazılmıştı

Analizde, Pezeşkiyan'ın böyle bir saldırının İran ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerini Hamaney'e iletmiş olabileceği savunuluyor.

Hamaney'in, İran'ın ekonomik ve siyasi istikrarını sağlayarak kendi mirasını da güçlendirmek isteyeceği belirtilerek şu değerlendirmeler paylaşılıyor: 

Bu kaygılar, İran'ın Gazze savaşının başlangıcında topyekun bir çatışmadan kaçınmak için öne sürdüğü rasyonel gerekçelerdi. Ancak şu anda İran'ın kararlarına yön veren hakarete uğrama hissinin ve intikam arzusunun ağırlığını değerlendirmek zor. Bu intikam İran'ın vazgeçmeyeceği ve uygun gördüğü yer ve zamanda gerçekleştireceği bir hedef niteliğinde görülmelidir.

İran Devrim Muhafızları Ordusu ve Hamas, Haniye'ye suikastın ülke dışından bir füze saldırısıyla düzenlendiğini öne sürmüş ve olaydan İsrail'i sorumlu tutmuştu. 

Tel Aviv yönetimiyse saldırıyı ne üstlenmiş ne de reddetmişti. Diğer yandan Amerikan gazetesi New York Times'ın 1 Ağustos'taki haberinde, suikastın Haniye'nin kaldığı odalara yerleştirilen patlayıcılarla düzenlendiği iddia edilmişti. 

Ancak İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun 3 Ağustos'taki açıkamasında, incelemeler sonucu suikastın "yaklaşık 7 kilogramlık savaş başlığı taşıyan kısa menzilli roketin misafirlerin konaklama alanının dışından ateşlenmesiyle gerçekleştiği" savunulmuştu.
 


Hizbullah ve İran'ın misilleme tehdidi sürerken, İsrail'in kuzeyinde Lübnan sınırına yakın bölgelerde yaşayanlar evlerine bomba sığınağı inşa etmeye başladı. 

Fransız haber ajansı AFP'nin görüştüğü Jeff Lederer, sığınak inşasını uzun süre ertelediklerini fakat son gelişmelerle yapıyı bir an önce tamamlamak istediklerini söylüyor. 

79 yaşındaki İsrailli aile hekimi, hissettikleri tehditleri şöyle anlatıyor

Artık daha çok endişeleniyoruz çünkü Hizbullah füzeleriyle bize ulaşabilir. İran tarafından vurulmaktan da korkuyoruz.

AFP'nin aktardığına göre evlere inşa edilen bomba sığınaklarının maliyeti 30 bin 500 dolarla 56 bin dolar arasında değişiyor.

Haberde, sadece Lübnan sınırına yakın bölgelerde değil İsrail'in merkezindeki evlerde de sığınaklar inşa edildiği belirtiliyor. Yapıların büyük patlamalara ve kimyasal saldırılara dayanıklı şekilde tasarlandığı aktarılıyor.

Bomba sığınakları, savaş zamanında veya terör saldırılarına karşı korunmak için inşa edilen yapılardır. Patlamalara ve şarapnel parçalarına karşı dayanıklı bu sığınaklar, genellikle halka açık yerlerde, kamu binalarında veya yeraltında bulunur.
 


Independent Türkçe, AFP, Haaretz, Iran International

DAHA FAZLA HABER OKU