ABD Kongresi baskını hakkında kitap yazan emekli asker tutuklandı

Emekli deniz piyadesi Nathan Thornsberry, kitabında kendisini "6 Ocak 2021'de yaşanan olayların görgü tanığı" diye tasvir ediyor

Polis vücut kamerasının, ABD Kongresi ayaklanmalarında kolluk kuvvetlerinin engellenmesi ve diğer suçlar nedeniyle 22 Ağustos Perşembe 2024'te tutuklanan Michiganlı Nathan A. Thornsberry'yi gösterdiği iddia ediliyor (ABD Adalet Bakanlığı)

Amazon'da satılan, bağımsız olarak basılmış bir anı kitabı, polisin ABD Kongre binasındaki 6 Ocak ayaklanmalarına katıldığı iddia edilen bir adamı yakalamasını sağladı.

Michigan'ın North Branch kentinde yaşayan 42 yaşındaki emekli deniz piyadesi Nathan Thornsberry, toplumsal kargaşa sırasında kolluk kuvvetlerini engellemek ve görevi yaptırmamak amacıyla memurlara saldırmak, direnmek veya engel olma suçlarından perşembe günü tutuklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polis, isyancılarla Kongre binasını ayıran polis bariyerine tüm vücuduyla yüklendiği iddia edilen Thornsberry'den, Michigan'ın Flint kentindeki FBI bürosuna ayaklanma hakkında bağımsız olarak basılan ve Amazon'da satılan kitabın yazarı olduğuna dair bir ihbar alınca haberdar olmuştu.

January 6: A Patriot's Story (6 Ocak: Bir Vatanseverin Hikayesi) isimli anı kitabı, Nathaniel Matthews adı altında yayımlandı fakat polis, kitabı Thornsberry'nin yazdığını iddia ediyor.

Polis, yazar hakkında bölümünde yer alan biyografik detayların Thornsberry'ye uyduğunu söyledi ve Amazon kayıtlarını içeren bir mahkeme celbi, hesabın Nathan Thornsberry adına kayıtlı olduğunu ve hesaptaki telefon numarasına bağlı aynı isimde bir Facebook profilinin bulunduğunu gösteriyordu.

Savcılar, polisin vücut kamerası görüntülerinde deniz piyadesi temalı bir deri ceket giyen Thornsberry'nin bariyere yüklenerek polise "Gelin bakalım!" dediğini de iddia ediyor.

6,99 dolarlık kitap, hâlâ Amazon'da satılıyor ve "6 Ocak 2021'de yaşanan olaylardaki bir görgü tanığının anlatımı" diye tasvir ediliyor.

Bir tanıtım metninde "Bir yılı aşkın süredir, ana akım medya ve kurulu düzen siyasetçileri, saldırgan ve organize bir ayaklanma anlatısı yaratıyor" yazıyor.

Yapılan haberler, seçici ve yanıltıcıydı. Yazar, yüzlerce, binlerce ve hatta milyonlarca protestocuyu ülkenin Kongre binasına gitmeye neyin ittiğine dair yorum yapıyor, gördüklerini anımsıyor ve sonrasında yaşananlarla ilgili düşüncelerini paylaşıyor.

Bir FBI ajanı mahkeme belgelerinde, yazarın 6 Ocak olaylarına katılmasının kısmen, "karanlık bir organizasyonun topluma, okullara, üniversitelere, istihbarat teşkilatlarına, haberlere ve eğlence sektörüne, eyaletlerde ve federal düzeyde seçilmiş yetkililerin arasına sızdığına" inanarak buna karşı çıkma isteğiyle ilgili olduğunu tarif eden bir kitap bölümünü alıntıladı.

Yetkililer, 2021'den bu yana 6 Ocak'la ilgili suçlamalarla 1400'den fazla kişiye dava açtı.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU