Ukraynalı komutanlar, kayıplardan askerleri sorumlu tutuyor: "Mermi bile atmıyorlar"

Kiev, Kursk'ta ilerlerken doğu cephesinde toprak kaybediyor

ABD başta olmak üzere Batılı müttefikleri, Ukrayna'nın Kursk harekatını kendileriyle bilgi paylaşmadan hazırladığını savunuyor (AP)

Ukrayna ordusundaki komutanlar, doğu cephesindeki toprak kayıplarından "yeterli eğitim alamayan" askerleri" sorumlu tutuyor. 

Ukrayna'nın Rus toprağı Kursk'a 6 Ağustos'ta başlattığı sürpriz harekattaki ilerleyişi sürerken, doğu cephesinde toprak kayıpları yaşanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikan haber ajansı AP'nin konuştuğu ve kimliklerinin açıklanmasını istemeyen Ukraynalı komutanlar, cepheye yeni katılan ve yeterli eğitimden geçmeyen askerlerin gerekli disiplini sağlayamadığını savunuyor. 

Komutanlar, bazı askerlerin düşmana ateş açmayı reddettiğini, temel savaş komutlarına uymadığını, hatta silah söküp takmayı bile beceremediğini öne sürüyor. 

47. Tugay'ın komutanı, yeni askerlerin cephe hattını zayıflattığını belirterek şunları söylüyor:

Bazıları ateş etmek istemiyor. Düşmanı siperlerde atış pozisyonunda görüyorlar ama saldırıya geçmiyorlar. Bu yüzden adamlarımız ölüyor. Silah kullanmadıkları zaman etkisiz kalıyorlar.

Komutanlar, askerlerin acemiliklerinin kritik lojistik merkezi konumundaki Pokrovsk şehri de dahil toprak kayıplarına yol açtığını savunuyor.Pokrovsk'un düşmesi durumunda Rusya, Donetsk bölgesini ele geçirme hedefine daha da yaklaşacak. AP'nin aktardığına göre Kremlin güçleri şehre sadece 10 kilometre uzaklıkta. 

Haberde, Rusya'nın asker sayısı bakımından avantajının ve büyük kayıplar vererek küçük hedefleri ele geçirmeye yönelik stratejisinin, Ukrayna'nın işini daha da zorlaştırdığı vurgulanıyor. 

Komutanlar, yeni gelenler arasında savaşma motivasyonuna sahip asker sayısının çok az olduğu iddia ederek şunları söylüyor: 

Yeni gelenlerin hayatta kalma içgüdüsü temel bir sorun yaratıyor. Önceden askerler mevzilerini korumak için son ana kadar direniyordu. Şimdiyse ateş mevzilerine hafif bombardıman yapıldığında bile geri çekiliyorlar.

Diğer yandan Ukrayna merkezli düşünce kuruluşu Savunma Stratejileri Merkezi'nden Viktor Kevliuk, yeni askerlerin geçtiği eğitimin yeterli olduğunu savunarak, komutanların kayıpları meşrulaştırmak için bahane ürettiğini öne sürüyor. 

Askeri analist, Pokrovsk cephesindeki gibi yoğun çatışmalarda "farkı yaratan unsurun komutanların zamanında verdiği taktiksel kararlar" olduğunu belirtiyor. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugünkü açıklamasında Ukrayna'nın Kursk'taki nükleer santrale saldırı girişiminde bulunduğunu ileri sürdü

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise dünkü açıklamasında Kursk operasyonunun Kiev'le müzakere olasılığını ortadan kaldırdığını ifade etmişti.


Independent Türkçe, AP, Reuters, TASS

DAHA FAZLA HABER OKU