Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

PFDK, Göztepe-Fenerbahçe maçında yaşanan olaylarla ilgili cezaları açıkladı

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Göztepe-Fenerbahçe maçında yaşanan olayların ardından cezaları açıkladı. 

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a 504 bin TL, Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan'a 336 bin TL para cezası verildi. 

Ali Koç'a saldıran Göztepe yöneticisi Fatih Özkan 90 gün hak mahrumiyeti cezası alırken, Göztepe Kulübü de 2 maç seyircisiz oynama cezasına çarptırıldı.


Rusya: Ukrayna, Kafkas limanındaki tren feribotuna saldırı düzenledi

Rusya’nın Krasnodar bölgesindeki Kafkas limanında yakıt tankları yüklü tren taşıyan feribota, Ukrayna’nın saldırı düzenlediği bildirildi.

Krasnodar Acil Durumlar Bakanlığının sosyal medya hesabından saldırıya ilişkin yapılan açıklamada, Krasnodar bölgesi topraklarına Ukrayna’nın "terör saldırısı" girişiminde bulunduğu ifade edildi.

Kafkas limanında yakıt tankları yüklü tren taşıyan feribota saldırı düzenlendiği kaydedilen açıklamada, "Acil durum ve özel servisler olay yerinde çalışıyor." ifadeleri kullanıldı.

Sosyal medyada, Ukrayna’nın, Kafkas limanındaki feribotu Neptün seyir füzesiyle vurduğu öne sürüldü. Paylaşılan görüntülerde ise limanda çıkan yangın ve dumanların yükseldiği görüldü.


İsrail ordusu, 14 saat süren baskının ardından Tulkerim'den çekildi

İsrail ordusu, 14 saat süren baskının ardından işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tulkerim kentinden çekildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, sabah erken saatlerde başlayan baskında 3 Filistinli öldürüldü.

Buldozerlerle su ve kanalizasyon şebekelerini tahrip eden, elektrik direklerini söken, kamptaki caddelere, ticari işletmelere ve Filistinlilere ait araçlara zarar veren İsrail ordusu 14 saat süren baskının ardından altyapıya büyük zarar vererek kentten çekildi.

İsrail ordusu sabah saatlerinde Tulkerim kampına baskın düzenlemiş, baskına karşı çıkan Filistinliler ile İsrail askerleri arasında silahlı çatışmalar yaşanmıştı.

İsrail ordusunun, insansız hava aracıyla (İHA) bir Filistinlinin evini bombalaması sonucu 3 kişi hayatını kaybetmişti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 640 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.


"İstanbul'da bir kişi M çiçeği şüphesiyle karantinaya alındı" iddiası yalanlandı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan, "İstanbul'da bir kişi, M çiçeği şüphesiyle karantinaya alındı" iddiasının doğru olmadığını bildirdi.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezinden yapılan açıklamada, İstanbul'da herhangi bir sağlık tesisinde maymun çiçeği (mpox) hastalığı şüphesi ile karantinaya alınan hasta bulunmadığı belirtildi.

Dermatolojik belirtilerle hastaneye başvuran bir kişiye yapılan maymun çiçeği testinin negatif çıktığı bilgisine yer verilen açıklamada, şahsın izole edildiği yönündeki bilgilerin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.


Ankara-Bolu sınırındaki orman yangınıyla ilgili gözaltına alınan şüpheli tutuklandı

Ankara-Bolu sınırında meydana gelen orman yangınıyla ilgili gözaltına alınan şüpheli tutuklandı.

Edinilen bilgiye göre, dün Kızılcahamam ilçesinde otluk alanda başlayan ve Bolu'nun Gerede ilçesinde ormanlık alana sıçrayan yangınla ilgili soruşturmada, şüpheli İ.G. Kızılcahamam Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla gözaltına alındı. Adliyeye sev edilen şüpheli, soruşturma savcısına ifade vermesinin ardından çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince, "taksirle orman yangınına neden olma" suçundan tutuklandı.


DEM Partili Ceylanpınar Belediye Eş Başkanı Rahşan Yazar, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa etti

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Urfa'nın Ceylanpınar Belediyesi Eşbaşkanı seçilen Rahşan Yazar görevi bıraktığını duyurdu.  İstifasıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Rahşan Yazar, şunları söyledi:

Hayat insanın yaşamını bir saniyede bile değiştirip, tüm planlarını, tüm o anki düzenini altüst edip, sen istemediğin halde, bambaşka kararlar vermeye mecbur bırakıyor insanı. Bir yola giriyorsun, bir amaç için çabalayıp, mücadele ediyorsun… Ancak bir bakıyorsun, öyle bir şey oluyor ki, sen o yola artık maalesef ki “mola vermek” zorunda kalıyorsun.  Ben de şu an, kendi hayatımda, hiç beklenmedik bir durumla karşı karşıya kaldım.  İşte hayatın bana da istemediğim bir karar aldırttığı sebeple; Ceylanpınar Belediye Eş Başkanlık göreviminden, sağlık sorunlarıyla ilgili beklenmedik problemlerin ortaya çıkmasından dolayı, çok üzülerek, ayrılmak zorunda kalıyorum.  Oysa, partimle beraber çok planımız ve projemiz vardı. Fakat şimdi o plan ve projelere bensiz devam edilecek. Buna dahil olamamak beni üzüyor. Gerçekten büyük bir üzüntüyle görevime devam edemiyorum. Bilinmeli ki, sadece belediyedeki Eş Başkanlık görevimi hakkıyla yerine getiremeyeceğim için bırakmak zorunda kaldım, ama yolum partimle her zaman aynı yoldur. Gönlüm her zaman partimledir. Ve elbette ki, her zaman partimde yine görev alma isteğindeyim. Ben bu partinin içine doğdum. Ben bu partinin evladıyım. Yolum partimle, her zaman aynı yoldur. Partimin ve de halkımızın, durumumdan dolayı bana verdiği desteğe teşekkür ederim.Hayat artık hepimize iyice zor. O nedenle, hepimiz birbirimizin sıkıntılı durumlarına, daha fazla yakıp yıkmak yerine, hassasiyet gösterelim. 


Gazze'de can kaybı 40 bin 265'e çıktı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 321 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde "4 katliam" gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 42 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 163 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 40 bin 265'e, yaralı sayısının da 93 bin 144'e çıktığı kaydedildi.


260 liraya sattığı şarabı 3 bin 300 liraya içti

Suvla Şarapları’nın kurucusu Selim Zafer Ellialtı, eşiyle gittiği bir restoranda 260 liraya sattığı şarabı 3 bin 300 liraya içti. 

Ekonomim’den Vahap Munyar'ın aktardığına göre Elliatı, “Yüksek enflasyon fiyatlama davranışlarını çok bozdu. Onu anladık. Ancak, bir şişe şaraba alış maliyetinin üzerine 11-12 kat eklemek dünyanın hiçbir yerinde görülmüş şey değil…” tepkisi gösterdi. 

Haberin tamamını buradan okuyabilirsiniz


Rekabet Kurulu, Bilim İlaç'a 155,5 milyon lira, Drogsan İlaçları'na 30,6 milyon lira ceza kesti

Rekabet Kurulu, Bilim İlaç Sanayii ve Ticaret AŞ'ye 155,5 milyon lira, Drogsan İlaçları Sanayi ve Ticaret AŞ'ye 30,6 milyon lira idari para cezası kesilmesini kararlaştırdı.

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre, Bilim İlaç Sanayii ve Ticaret AŞ ile Drogsan İlaçları Sanayi ve Ticaret AŞ'ye yönelik soruşturma sonuçlandı. Teşebbüsler, rekabet kurallarını ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında uzlaşma metinleri gönderdi.

Kurul, bunun üzerine, rakipleriyle iş gücü piyasasında birbirlerinin çalışanlarını işe almamaya yönelik centilmenlik anlaşmaları yaptıkları ve bu yolla Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettikleri gerekçesiyle Bilim İlaç Sanayii ve Ticaret AŞ'ye 155 milyon 488 bin 332 lira, Drogsan İlaçları Sanayi ve Ticaret AŞ'ye 30 milyon 593 bin 234 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Ayrıca, soruşturma, anılan teşebbüsler bakımından uzlaşmayla sonlandırıldı. Öte yandan, Kurul, aynı soruşturma kapsamında daha önce GlaxoSmithKline İlaçları Sanayi ve Ticaret AŞ'ye 33 milyon 321 bin 564 lira, Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret AŞ'ye 184 milyon 363 bin 976 lira idari para cezası uygulamış ve soruşturmanın bu teşebbüsler için uzlaşmayla sonlandırılmasına karar vermişti.


Satrançta 13 yaşındaki Yağız Kaan Erdoğmuş'un "Büyükusta" ünvanı onaylandı

Satrançta 13 yaşındaki Yağız Kaan Erdoğmuş'un Büyükusta (GM) ünvanı, Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından onaylandı.

Türkiye Satranç Federasyonundan yapılan açıklamada, 2011 yılında Bursa'da dünyaya gelen Büyükusta Yağız Kaan Erdoğmuş'un başarısı tebrik edilerek, "Geçtiğimiz aylarda tüm normlarını tamamlayarak GM ünvanını almaya hak kazanan genç yıldızımız Yağız Kaan Erdoğmuş'un FIDE tarafından yeni ünvanı onaylandı. Dünyanın en genç Büyükusta ünvanına sahip olan sporcusu Yağız Kaan Erdoğmuş'u yürekten tebrik ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.


Trump, suikat girişimi sonrası ilk açık hava konuşmasını kurşun geçirmez cam kabinden yaptı

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı Donald Trump, 13 Temmuz'daki suikast girişiminin ardından ilk açık hava seçim konuşmasını, Kuzey Carolina eyaletinde kurşun geçirmez cam kabinin içinden gerçekleştirdi. 

Trump, konuşmasında, rakibi olan Demokrat Partinin başkan adayı, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i eleştirdi.

Donald Trump, göçmen politikalarına ilişkin "Harris sınırları açmak istiyor. Eğer başkan olursa, 4 yıl içinde yalnızca Güney Amerika'dan değil dünyanın her yerinden 60 ila 70 milyon kişi gelecek." dedi.

"Yoldaş Kamala" diye söz ettiği Harris'in "dokunduğu her şeyi yok ettiğini ve ülkeyi mahvedeceğini" savunan Trump, rakibinin başkan olması halinde "Üçüncü Dünya Savaşı'nın görünürde garanti" olacağını söyledi.

Eski Başkan Barack Obama'nın kendisi hakkında yaptığı şakaya da tepki gösteren Trump, Obama'nın dün yaptığı yorumlar nedeniyle "terbiyesiz" olduğunu söyledi.


TÜİK: Tüketici güven endeksi ağustosta aylık yüzde 0,6 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin tüketici güven endeksi verilerini açıkladı.

Buna göre, TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen "Tüketici Eğilim Anketi" sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, ağustosta geçen aya kıyasla yüzde 0,6 arttı. Temmuzda 75,9 olan endeks, ağustosta 76,4 olarak kayıtlara geçti.

Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi geçen ay 60,4 iken ağustosta yüzde 4,5 artışla 63,1'e çıktı.

Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi temmuzda 75,9 iken bu ay yüzde 0,9 yükselişle 76,6 oldu.

Temmuzda 70,8 olan gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 1 artarak bu ay 71,5'e yükseldi.

Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ise temmuzda 96,5 iken ağustosta yüzde 2,3 azalışla 94,3 olarak hesaplandı.


Fars haber ajansı: İran'ın önceki Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopterinin düşmesinin nedeni hava koşulları

İran'da eski Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Mayıs ayında helikopter kazasında hayatını kaybetmesine yönelik soruşturmaya yakın güvenlik kaynağı, helikopter kazasının hava koşulları ve uçağın taşıdığı ağırlığı kaldıramaması nedeniyle meydana geldiğini açıkladı.

Güvenlik kaynağına dayandırılan haber İran'ın yarı resmi Fars haber ajansında yer aldı. Raisi'nin helikopteri, 19 Mayıs'ta sisli havada dağlık araziden geçerken kaybolmuş, enkazı 20 Mayıs sabahı bulunmuştu.


"Narkoçelik-33" operasyonlarında 63 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, uyuşturucu imalatı ve satışı yapanlara yönelik düzenlenen "Narkoçelik-33" operasyonlarında 63 zanlının yakalandığını ve 1 ton 521 kilogram uyuşturucu ele geçirildiğini bildirdi.

Bakan Yerlikaya'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, Jandarma Genel Komutanlığı KOM Daire Başkanlığı koordinesinde, il jandarma komutanlıklarınca, Diyarbakır, Şanlıurfa, Antalya, Bingöl, Kocaeli, Kırklareli, Sakarya, Manisa, Edirne, Adana, Sinop, Karabük, Isparta, Mardin, Iğdır, Erzurum, Batman ve Tekirdağ olmak üzere 18 ilde operasyonlar düzenlendi.

Aramalarda 1 ton 521 kilogram uyuşturucu, 11 milyon 936 bin 886 kök kenevir ve kök skunk ile 4 bin 544 uyuşturucu hap ele geçirildi.

Operasyonlarda gözaltına alınan 63 şüpheliden 46'sı tutuklandı, 1'i hakkında adli kontrol kararı verildi. Diğer zanlıların işlemleri devam ediyor.


Hamas ile İslami Cihad, İsrail’in tüm Gazze’den çekilmesi konusunda ısrarcı

Hamas ve Filistin İslami Cihad hareketleri, Tel Aviv ile herhangi bir mutabakatın sağlanması için İsrail’in Gazze Şeridi’nin tamamından çekilmesi şartında ısrarcı olduklarını vurguladı.

Hamas, hareketin Şura Meclisi Başkanı Muhammed Derviş’in İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad Nahhale ve yardımcısı Muhammed el-Hindi ile yaptığı toplantının ardından yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Direnişin ve Filistin halkının tutumu, herhangi bir anlaşmanın, saldırıların kapsamlı bir şekilde durdurulmasını, İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesini, yeniden imarın başlamasını ve ciddi bir takas anlaşmasıyla ablukanın sona ermesini sağlaması gerektiği yönündedir.” ifadelerine yer verildi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarının durdurulması ve insanlığa karşı suç işleyen işgalci liderlerin cezalandırılmasının gerekliliğine vurgu yapılan açıklamada, ateşkes ile ilgili müzakerelerin sonuçları ne olursa olsun Gazze Şeridi’ne insani yardımın hızlandırılmasının garanti edilmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, Hamas ve İslami Cihad yetkililerinin, müzakerelerde gelinen noktayı ele aldıkları ve İsrail’in arabulucuların çabalarını başarısızlığa uğratma yönündeki tutumunu değerlendirdiklerine dikkat çekilerek, saldırıları sürdürmekte ısrar ederek ve önceki aşamalarda yapılanları, özellikle de hareketin 2 Temmuz'da onayladığı öneriyi reddederek, arabulucuların (Katar ve Mısır) çabalarını boşa çıkarmaktan İsrail’in sorumlu olduğu kaydedildi.


Bakanlık, İBB'nin kaçak villa yapımına göz yumduğunu ileri sürdü

 İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Maliki Ejder Batur, Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'ndeki izinsiz inşai faaliyetlere ilişkin gerekli cezai işlemlerin yapılması konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Boğaziçi İmar Müdürlüğüne uyarı yazısı iletildiğini bildirdi.

Batur, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

Üsküdar Vaniköy’de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’nde birtakım izinsiz inşai faaliyetlerin gerçekleştiği tespiti üzerine İl Müdürlüğümüzce inceleme başlatılmış olup, mezkur bölgenin İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetki sahası içerisinde olması nedeniyle gerekli cezai işlemlerin ivedilikle yapılması gerektiği konusunda uyarı yazısı ilgili kuruma iletilmiştir.


İzmir'de 9 kişi kırılan ağaç dallarının üzerlerine düşmesi sonucu yaralandı

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde, asırlık çınar ağacının kırılan dalları ağacın altında oturan kişilerin üzerine düştü, 2'si ağır 9 kişi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Soğukpınar Mahallesi'nde asırlık bir çınar ağacının dalları kırılarak kahvehanelerin açık alanında oturan vatandaşların üzerine düştü.

İhbar üzerine bölgeye 112 Acil Sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. 2'si ağır 9 kişi yaralandı.

Yaralılar, ambulanslarla Kemalpaşa Devlet Hastanesi ile Ege Üniversitesi Hastanesine kaldırıldı.


MEB'den öğretmenlerin yer değişikliği taleplerine ilişkin açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mazerete bağlı yer değişikliği kapsamında başvuruda bulunan öğretmenlerin büyük oranda atamalarının yapılarak taleplerinin karşılandığını duyurdu.

Bakanlıktan, öğretmenlerin mazerete bağlı yer değişikliği başvurularına ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Milli Eğitim Bakanlığınca, mazerete bağlı yer değişikliği kapsamında başvuruda bulunan öğretmenlerin büyük oranda ataması yapılarak talepleri karşılandı. Tercih etmiş olduğu eğitim kurumlarından birine ataması gerçekleştirilemeyen öğretmenlerin atamaları ise mazeretlerinin bulunduğu il milli eğitim müdürlüklerine yapılacak; böylece alanlarında ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarına atamaları sağlanacak. Bu kapsamda mazerete bağlı yer değişikliği için tercih etmiş olduğu eğitim kurumlarına ataması gerçekleştirilemeyen öğretmenlerin 22-23 Ağustos tarihleri arasında sistem üzerinden başvuruları alınacak, atamalar ise 26 Ağustos tarihinde gerçekleştirilecek.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU