Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Fatih'te 3 katlı metruk bina çöktü

Fatih'te, 3 katlı binada çökme meydana geldi.

Zeyrek Mahallesi Büyük Karaman Caddesi'nde bulunan metruk binada henüz bilinmeyen bir nedenle çökme meydana geldi.

Haber verilmesi üzerine olay yerine, itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.

Ekipler, enkaz altında kalanların olma ihtimaline karşı arama çalışmalarını sürdürüyor.


Putin: Ukrayna'nın Rusya'ya saldırmasına izin verilmesi Batı'nın savaşa katılması anlamına gelir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın Rus topraklarına saldırmasına izin verilmesinin NATO ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna'daki savaşa katılması anlamına geleceğini belirterek, "Böyle olursa, bizim için oluşturulacak tehditlere göre gerekli kararları alacağız." dedi.

Putin, 10. St. Petersburg Uluslararası Birleşik Kültürler Forumu’na katılmasının ardından "Rossiya-1" devlet televizyon kanalına açıklamalarda bulundu.

Ukrayna'ya Rus topraklarına uzun menzilli silahlarla saldırmasına izin verilmesi konusunun ABD ve İngiltere’de gündeme getirilmesiyle ilgili soruyu yanıtlayan Putin, bu konuda kavramların değiştirildiğini söyledi.

Putin, "Burada Kiev yönetimine Rus topraklarına saldırmasına izin verilmesi veya yasak getirilmesi söz konusu değil. Ukrayna bunu insansız hava araçları ve diğer araçlar ile zaten yapıyor. Ancak yüksek hassasiyetli uzun menzilli silahların kullanılması halinde ise farklı bir durum söz konusu." dedi.

Ukrayna ordusunun Batı üretimli modern yüksek hassasiyetli uzun menzilli sistemleriyle saldırı düzenleme kapasitesine sahip olmadığına işaret eden Putin, "Bu ancak, Ukrayna'nın elinde olmayan uydulardan elde edilen istihbarat bilgilerinin kullanımıyla mümkün. Bunlar da ya Avrupa Birliği (AB) ya ABD veya genel olarak NATO'ya ait uydu bilgileri olabilir. Diğer önemli ve kilit unsur, söz konusu füze sistemleri sadece NATO ülkelerinin askeri personeli tarafından çalıştırılabilir. Ukraynalı askerler bunu yapamıyor." diye konuştu.

Putin, Ukrayna yönetimine Rus topraklarına saldırı düzenlemesine izin verilmesi veya verilmemesinin söz konusu olmadığını belirterek, "Bu, NATO ülkelerinin doğrudan çatışmaya dahil olup olmayacağı yönünde kararın alınmasıyla ilgilidir. Bu kararın alınması, NATO ülkeleri, ABD, Avrupa ülkelerinin Ukrayna'daki savaşa katıldığı anlamına gelecek. Bu da çatışmanın özünü ve doğasını önemli ölçüde değiştirecek. Bu, NATO ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinin Rusya ile savaş halinde olduğu anlamına gelecek. Böyle olursa, bizim için oluşturulacak tehditlere göre gerekli kararları alacağız." ifadelerini kullandı.


Narin Güran'ın öldürülmesiyle ilgili soruşturmada 22 şüpheli hakimliğe sevk edildi

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 21 Ağustos'ta kaybolan ve 8 Eylül'de ölü olarak bulunan bulunan Narin Güran'ın (8) öldürülmesiyle ilgili soruşturmada 22 şüpheli hakimliğe sevk edildi.

Soruşturma kapsamında Narin’in babası Arif Güran (44), annesi Yüksel Güran (44), ağabeyi E.G. (18), amcaları Ö.F.G. (29), B.G. (37), F.G. (42), K.G. (31), M.G. (40), H.İ.G., amca oğulları U.G. (24) ve O.G. (23), amca kızları M.G. (15) ve B.G. (19), kuzeninin oğlu D.G. (22), yengeleri M.G. (46) ve M.G. (39), halası A.K. (40), eniştesi M.Ş., Salim Güran'ın işçileri Ö.Y ve M.S. (40) ile işçinin 15 yaşındaki oğlu ile M.K. (23) ve ismi öğrenilemeyen bir kişi gözaltına alınmıştı.

8 Eylül'de gözaltına alınan ve jandarmadaki sorguları tamamlanan şüpheliler, bugün saat 06.00’da Diyarbakır Adliyesi’ne getirildi.


Çin Devlet Başkanı Şi, BRICS zirvesi için Rusya'ya gidecek

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, 22-24 Ekim'de Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da düzenlenecek BRICS Zirvesi'ne katılacağı bildirildi.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, BRICS Ülkeleri Güvenlikten Sorumlu Üst Düzey Yetkililer/Ulusal Güvenlik Danışmanları Toplantısı'na katılmak üzere bulunduğu Rusya'nın St. Petersburg kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından kabul edildi.

Bakan Vang, görüşmede Şi'nin, Rus liderin davetini kabul ederek zirveye katılacağını belirtti. Putin de zirve marjında Şi ile ikili görüşme yapacaklarını açıkladı.

Çin Devlet Başkanı Şi, Ukrayna Savaşı'nın başlamasından bu yana ikinci kez Rusya'ya gidiyor.

Şi, daha önce Mart 2023'te yeniden devlet başkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Rusya'ya yapmıştı.

Rus lider de Ekim 2023'te Pekin'de düzenlenen Kuşak ve Yol Forumu'na katılmak üzere Çin'i ziyaret etmişti.

Öte yandan bu yıl yeniden devlet başkanı seçilen Putin'in, yurt dışı ziyareti için ilk durağı mayısta ziyaret ettiği Pekin olmuştu.


Londra'da toplu taşıma sistemine siber saldırı

Londra'da ulaşımın büyük bir bölümünden sorumlu olan yerel yönetim organı Transport for London (TfL), sistemlerine yönelik bir siber güvenlik saldırısıyla ilgili araştırma yürütüldüğünü ve yaklaşık 5 bin müşterinin banka detaylarına erişilmiş olabileceğini açıkladı.

TfL'nin bugün müşterilerine gönderdiği bilgilendirme mailinde, 1 Eylül'de sistemlerinde bazı şüpheli faaliyetlerin tespit edildiği ve erişimi sınırlandırmak üzere harekete geçildiği bilgisi paylaşıldı.

Mailde, ülkenin ilgili suç birimleriyle kapsamlı bir soruşturma yürütüldüğü belirtilerek, araştırmalar kapsamında bazı müşteri verilerine erişildiğinin belirlendiği kaydedildi.

Bu veriler arasında bazı müşterilerin isim, e-posta adresleri ve ev adresleri dahil olmak üzere iletişim bilgilerinin yer aldığı aktarılan mailde, toplu taşıma kartı Oyster kart iade verilerine ve yaklaşık 5 bin müşterinin banka hesaplarına erişilmiş olabileceği ifade edildi.

Mailde siber saldırıdan etkilenen müşterilere ulaşım sağlanacağı belirtilerek, önlemlerin sürdürüldüğü aktarıldı. İngiliz medyasında yer alan haberlere göre, soruşturma kapsamında bir şüpheli tutuklandı.


Bakan Kurum, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay'ı kabul etti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı'yı kabul etti.

Kurum, ziyarete ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Tugay ve Saygılı'yı bakanlıkta kabul ettiğini belirtti.

Görüşmede, can çekişen İzmir Körfezi için geçen hafta İzmir'de bilim insanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle yaptıkları önemli toplantının sonuçlarını ele aldıklarını ifade eden Kurum, şunları kaydetti:

Bakanlığımızın ve bilim insanlarımızın tespitlerini değerlendirdik. Yerel yönetimlerin bu konudaki sorumluluğunu hatırlattık. Bilim insanlarımız İzmir Körfezi'nin temizlenmesi için yerel yönetimlerimizin uygulayacağı yol haritasını çıkarıyor. Bakanlık olarak yerel yönetimlerle istişare ederken atılması gereken adımların da takipçisi olacağız.


İran, yeni yaptırım kararları alan Avrupa ülkelerinin diplomatik temsilcilerini bakanlığa çağırdı

İran, Rusya'ya balistik füze gönderdiği iddiasıyla kendisine yaptırım kararı alan Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve Hollanda'nın Tahran'daki diplomatik temsilcilerini Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

İran Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasına göre, bakanlığa çağrılan Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve Hollanda'nın Tahran'daki büyükelçi ve maslahatgüzarlarına, İran'ın Rusya'ya balistik füze teslim ettiğine dair iddiaların "asılsız" olduğu iletildi.

Bu ülkelerin İran'a karşı açıklama ve eylemleriyle "İran halkına yönelik düşmanca eylemlerini sürdürdüğü" ve Tahran'ın da bu eylemlere "uygun bir karşılık" vereceği Avrupalı diplomatlara aktarıldı.

Avrupalı diplomatlar da söz konusu durumu ülkelerine ileteceklerini bildirdi.

ABD ile Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya, İran'a Ukrayna savaşında kullanılmak üzere Rusya'ya balistik füze gönderdiği iddiasıyla yeni yaptırım kararları açıklamıştı.


Ümit Özlale, İYİ Parti'den istifasını açıkladı

İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale partisinden istifa ettiğini duyurdu. Özlale sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:  

Bugün itibarıyla partimdeki görevlerimden ve partimden istifa ettiğimi kamuoyuna saygılarımla duyururum.

Özlale, 8 Nisan 2024'te İYİ Parti'den ayrıldığını açıklamış, 19 gün sonra 27 Nisan 2024 tarihinde İYİ Parti'nin yeni genel başkanı Müsavvat Dervişoğlu seçilince GİK üyesi olarak partiye geri dönmüştü.  


İstanbul'a 2 bin 500 taksi geliyor: İhale onayı çıktı

İBB Meclisi eylül ayı üçüncü oturumu, Meclis 1. Başkanvekili Nuri Aslan başkanlığında Saraçhane'deki belediye binasında gerçekleştirildi. Mecliste, 2 bin 500 uygulama bazlı taksi için ihale yapılması maddesi görüşüldü. Yapılan oylamada, bu taksiler için ihale yapılması maddesi oy birliğiyle kabul edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, 2 bin 500 uygulama tabanlı yeni taksi taşımacılığı teklifi oy birliğiyle kabul edilmiş, araçların yalnızca Elektronik Ulaşım ve Yönetim Lisansı almış uygulamalar üzerinden çalışması ve yoldan yolcu alamayan taksi sistemi olması istenmişti. Teklifte, bu sistemde, araç tipinin ayırıcı renk ve farklı tasarımda T plakalı taksi olması, uygulamadan tetiklenen taksimetre, tepe lambasız, yalnızca uygulama ve entegre taksi durakları üzerinden yolcu alımı ve güvenlik bölmesi olması şartları da yer almıştı.


Tekirdağ'da cinsel istismara uğrayan 2 yaşındaki Sıla bebek entübe edildi: Hayatını kaybettiği iddiası yalanlandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Tekirdağ'da şiddet ve istismara uğrayan 2 yaşındaki Sıla bebeğin entübe durumda bulunduğunu, kardeşinin devlet korumasına alındığını bildirdi.

Bakanlıktan, Tekirdağ'da şiddete ve istismara uğrayan 2 yaşındaki bebekle ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Olayın emniyet birimlerine intikal etmesiyle il müdürlüğü ekiplerinin ivedilikle harekete geçtiği kaydedilerek, olayla ilgili şüphelilerin emniyet birimlerince gözaltına alındığı belirtildi.

Açıklamada, "Entübe durumunda bulunan bebeğin kardeşi devlet koruması altına alınarak psikososyal destek çalışmaları başlatılmıştır. Bakanlık olarak dava sürecine müdahil olarak suçluların en ağır cezayı almasının yakın takipçisi olacağız." ifadesine yer verildi.

Öte yandan Sıla bebeğin öldüğü şeklindeki açıklamalar yalanlandı. Tekirdağ Baro Başkanı Egemen Gürcün "Sıla bebek ile ilgili basında geçen vefat haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. Hastane yönetiminden ve soruşturma makamından aldığımız bilgi evladımızın tedavisine devam edildiği yönündedir" bilgisini paylaştı.


Vatan Partisi:LGBT propaganda ve örgütlenmesini yasaklayan bir kanun derhal çıkarılmalıdır

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serdar Üsküplü, partisinin İstanbul İl Başkanlığında düzenlenen basın açıklamasında, İçişleri Bakanlığının 2022 yılında açıkladığı verilere göre, 2018-2022 yıllarında 22 LGBT derneğine 20 milyon dolar fon aktarıldığını ileri sürdü. Emperyalizmin milyarlarca liralık fonlarla toplumsal değerleri hedef aldığını, aile yapısını çökertmeye çalıştığını dile getiren Üsküplü, çöken emperyalizmin, kendi yozlaşmasını Türkiye'de LGBT örgütleriyle dayattığını kaydetti.

Yabancı emperyalist devletlerin ve bağlı kurumlarının Türkiye'deki dernek ve kuruluşları para yardımı altında yönetmesinin engellenmesi gerektiğine dikkati çeken Üsküplü, "Türkiye'de LGBT propagandası, emperyalist merkezler tarafından yürütülmektedir. LGBT propaganda ve örgütlenmesini yasaklayan bir kanun derhal çıkarılmalıdır" diye konuştu. Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Üsküplü, "15 Eylül Pazar günü LGBT dayatmalarına karşı yasa çıkarılması talebiyle yüzlerce demokratik kitle örgütü İstanbul'da bir araya gelecek. Bütün vatandaşlarımızı 15 Eylül Pazar günü saat 14.00'te, Saraçhane'deki Büyük Aile Buluşması'na davet ediyoruz" ifadesini kullandı.


Tekirdağ'da bebeğin darbedilmesine ilişkin 2 zanlı daha tutuklandı

Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde 2 yaşındaki kız bebeğin darbedilmesine ilişkin 2 kişi daha tutuklandı. S.Y'nin (2) darbedilmesine ilişkin gözaltına alınan 2 şüphelinin emniyet müdürlüğündeki işlemleri tamamlandı. Bebeğin annesi B.Y'nin dini nikahlı yaşadığı eşi ile dün tutuklanan 18 yaşından küçük zanlılardan birinin babası olan bu kişiler adliyeye sevk edildi. Cumhuriyet savcılığınca sorgulanan şüpheliler çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Böylece olaya ilişkin tutuklanan şüpheli sayısı 5'e yükseldi.

Önceki gün Malkara ilçesinde, S.Y. bebek, gece rahatsızlandığı belirtilerek, yakınlarınca Malkara Devlet Hastanesi'ne götürülmüştü. Hastanedeki muayene sırasında vücudunda darp izlerine rastlanan bebek, beyin kanaması şüphesiyle Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi'ne sevk edilmişti. Darbedildiği iddia edilen bebek, şehir hastanesindeki beyin ameliyatının ardından yoğun bakım ünitesine alınmıştı. Olaya ilişkin polislerce gözaltına alınan anne B.Y. ve 18 yaşından küçük 2 şüpheli çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanmıştı.


Rusya Devlet Başkanı Putin: 34 ülke, BRICS'e çeşitli şekilde dahil olmak istiyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS'e, 34 ülkenin katılmak istediğini belirterek, "BRICS'e yönelik ilgi artıyor." dedi. Putin, Rusya'nın St. Petersburg kentinde, 14. BRICS ülkeleri yüksek temsilciler güvenlik toplantısına katılan yetkililerle bir araya geldi. Burada açıklamalarda bulunan Putin, söz konusu toplantıda, 1 Ocak'tan itibaren BRICS'e üye olan ülke heyetlerinin de yer aldığını söyledi. Bugüne kadar BRICS kapsamında çeşitli alanlarla ilgili çok sayıda toplantı düzenlendiğine dikkati çeken Putin, 22-24 Ekim'de Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da BRCS  Zirvesi'nin düzenleneceğini ve buraya birçok ülke liderinin katılacağını dile getirdi. Rusya Devlet Başkanı Putin, BRICS'in önemine işaret ederek, "BRICS'e yönelik ilgi artıyor. 34 ülke, BRICS'in faaliyetlerine çeşitli şekilde dahil olmak istiyor." ifadesini kullandı.


Soma'daki maden faciası davasında 28 kamu görevlisinin yargılanması sürüyor

Manisa'nın Soma ilçesinde 10 yıl önce 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili haklarında dava açılan 28 kamu görevlisinin yargılanmasına devam edildi. Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın ikinci duruşmasına sanıklar katılmadı. Sanık avukatları, müvekkillerinin kamu görevlisi olduğu için görev ve yetkilerinin belli olduğu ve bunun dışına çıkamayacaklarını belirterek, yeni bilirkişi raporu hazırlanması talebinde bulundu. Müşteki aileleri ve avukatları ise davaya katılma taleplerini yineleyerek, davanın "görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla açılmasının yanlış olduğunu, olayda "birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasının" söz konusu olması nedeniyle mahkemenin görevsizlik kararı vermesini, dosyanın ağır ceza mahkemesine sevk edilmesini talep etti. Duruşma savcısı, mahkemenin görevsizlik kararı vermesine yönelik talebin reddedilmesi yönünde mütalaa sundu. Mahkeme heyeti, aile avukatlarının katılmayla ilgili taleplerinin bir sonraki duruşmada değerlendirilmesine karar vererek, duruşmayı 25 Aralık'a erteledi.


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin hayatı kitap oldu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin hayatı "Devlet Bahçeli Bir Ülküye Adanmış Ömrün Anlatılmamış Hikayesi" ismiyle kitaplaştırıldı.

MHP'den yapılan yazılı açıklamada, Devlet Bahçeli'nin, "ülke için geçmişten bugüne önemli ve özverili siyasetin emsalsiz bir örneği olduğu, Türkiye'de demokrasinin tam anlamıyla oturması ve gelişimine, ülkeye yönelik iç ve dış tehditlerin bertarafına, kaotik dönemlerin hasarsız atlatılmasına kıymetli katkılar sağladığı" belirtildi. Bahçeli'nin, hiç bozmadığı tavizsiz dik duruşuyla sadece ülkenin çıkarlarını gözetmeyi ilke edindiği, ülkenin birliği ve dirliği söz konusu olduğunda diğer tüm ölçüt ve beklentileri yok saydığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Sayın Bahçeli, klasik siyasetçi anlayışından uzaktır. Siyaset etme sebebi salt iktidar olmak değildir. Derinlikli bakış açısı ile yaklaşan tehlikelere karşı ülkenin selameti ve milletin bölünmez varlığını muhafaza etmek birincil amacıdır. Özel hayatın, adı üstünde 'özel' olduğuna inandığından bugüne kadar kendisiyle ilgili o konulara pek girmemiş, girilmesini de hoş karşılamamıştır. Bu yüzden de özel hayatı ile ilgili anlatılanlar hep kulaktan dolma söylemler olarak kalmıştır.

Bahçeli'nin, geçmiş yıllarda yaşanmış ve ülke için önem arz eden siyasi konulardaki tutumu, tavırları ve benimsediği stratejinin de "zaman zaman kasıtlı dezenformasyonlarla farklı anlatıldığı ve aktarıldığı" belirtilen açıklamada, kitap hakkında şu ifadelere yer verildi:

Devlet Bahçeli'nin hayatından kesitler ve seçkiler sunan fotobiyografik bu kitap, tarihe not düşmek amacının yanında, biraz da bu çarpıtmaların ve söylemlerin doğrusunun aktarılması amacıyla hazırlanmıştır. Kitap, uzun yıllardır kendisiyle çalışan İNC Araştırma ve İletişim Danışmanlığı tarafından, Dr. Neslihan Çelik yönetiminde yaklaşık bir yıllık titiz bir çalışmayla hazırlanmıştır.

Yine ilk defa bu kitapta özel yaşamına ait izlere, kişiliğinin farklı yönlerinin de tanınmasına imkan verilmiş, tadımlık denebilecek özel yaşam bölümleri oluşturulmuştur. Henüz görevinin başındayken, böyle bir eserin oluşmasına ve yayınlanmasına müsaade etmiş olması da yine dünyaya bakışının farklı bir tezahürüdür. Umulur ki kitap okuyucularına, özellikle de gençlerin düşünce dünyasına ve siyasal gelişimine ve 'Önce Ülkem ve Milletim' kavramının tam olarak anlaşılmasına katkı sağlasın.

Partinin sosyal medya hesabında da kitabın tanıtım videosuna yer verildi. Videoda, "Milliyetçi Hareket Partisi, bir siyasi partiden çok daha fazlasıdır. Davadır, duadır, şehittir, mahpustur, mağdurdur, acıdır, gözyaşıdır. Bitmeyen mücadele, vazgeçilmez yemindir. Anadolu’nun tertemiz çocuklarıyla yokluktan var olan bu davayı, şimdi yeniden millete gidip anlatma zamanıdır." ifadeleri kullanıldı. Kitabın yakın zamanda okuyucuyla buluşacağı da bildirildi.


Gazze'de can kaybı 41 bin 118'e çıktı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 342 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde "3 katliam" gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 34 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 96 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 41 bin 118'e, yaralı sayısının da 95 bin 125'e çıktığı kaydedildi.


DEM Parti'li Gergerlioğlu, "çocuk bakanlığı" kurulmasını istedi

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, çocukla ilgili ayrı bir bakanlık kurulmasını istedi. Gergerlioğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında 12 Eylül darbesinin 44. yılına ilişkin, "12 Eylül darbesini lanetlediğimiz gibi tüm darbeleri ve muhtıraları da lanetliyoruz. Demokrasi esastır." dedi. Gergerlioğlu, askeri müdahalenin hiçbir gerekçeyle kabul edilemeyeceğini söyledi. Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesine de değinen Gergerlioğlu, "Burada çocukların korunmasıyla ilgili tedbirler alınmasında önemli eksiklikler olduğunu görüyoruz." diye konuştu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının, çocuk haklarının korunması konusunda özel adımlar atması gerektiğini dile getiren Gergerlioğlu, "Kadın hakları, çocuk hakları konusunda önemli çalışmalar yapılmalı. İşin doğrusu çocuk bakanlığı da kurulmalı. Çünkü bu kadar önemli olaylar oluyor ve siz bunu sadece Aile Bakanlığı çerçevesi içinde ele alıyorsunuz. Ama çocukla ilgili ayrı bir bakanlık kurulması önemli. Çocukla, kadınla ilgili ayrı bakanlıklar kurulmasının zamanı geldi." değerlendirmesinde bulundu.


Singapur Kızılhaç Derneği deprem bölgesinde iletişim merkezlerinin kuruluşu için 440 bin dolar destek sağlayacak

Singapur Kızılhaç Derneği, deprem bölgesinde halk ile iletişimi sağlamak amacıyla kurulacak 6 iletişim merkezleri için 400,000 dolar mali destek sağlayacak.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan milletlerarası andlaşmaya göre, Adana, Adıyaman, Elâzığ, Kayseri , Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Hatay, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa, Tunceli, Batman, Bingöl, Mardin, Sivas, Niğde ve Kayseri'de kuruluşu planlanan iletişim merkezlerinden 1 milyon kişinin yararlanması hedefleniyor.


Ünlü müzisyen Jon Bon Jovi, köprüde intihara kalkışan kadını ikna ederek eyleminden vazgeçirdi

Amerikalı ünlü müzisyen Jon Bon Jovi, ABD'nin Tennessee eyaletindeki köprüde intihar girişiminde bulunan kadını ikna ederek eyleminden vazgeçirdi. BBC'nin haberine göre, Nashville polisi, video çekmek için köprüde bulunduğu düşünülen Jovi'nin intihara kalkışan kadını ikna ettiği anların görüntülerini yayımladı.

Kayıtlarda Jovi ve yanındaki kadının, Tennessee'nin Nashville kentindeki yayaların kullanımına açık John Seigenthaler Köprüsü'nün korkuluklarında duran kadına doğru yaklaştıkları ve onunla kısa süre konuştukları görülüyor. Bu konuşmanın ardından kadının korkuluklardan ayrılarak Jovi'ye sarılması ve olay yerinden uzaklaşması dikkati çekiyor. Nashville polisinin X hesabından yapılan paylaşımda, kadını ikna ettiği için Jovi ve ekibinden övgüyle bahsedildi.


Hamas ve Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi'nden ortak açıklama: İsrail Gazze'den çekilmeden anlaşma olmayacak

Hamas ve Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi'den yapılan ortak açıklamada, iki direniş hareketinin, İsrail'in Gazze'ye saldırıları devam ederken "önemli" bir görüşme yaptığı ifade edildi. Açıklamada, "İsrail saldırıları sona erdiğinde Gazze ile ilgili karar verme hakkının Filistin halkına ait olduğu" belirtildi. "Ulusal bütünlüğün dışındaki her türlü gücün işgal muamelesi göreceği ve Filistin topraklarında yeri olmayacağı" vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Saldırıların durdurulması, Gazze Şeridi'nden tamamen çekilme, ablukanın kırılması, bölgenin yeniden inşası ve ciddi bir esir değişim anlaşmasına varmak gibi Filistinlilerin talepleri yerine getirilene kadar siyonist işgalle hiçbir anlaşma veya mutabakat yapılmayacağını teyit ediyoruz.


"Narkoçelik-38" operasyonlarında 316 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, uyuşturucu satıcılarına yönelik 50 ilde düzenlenen "Narkoçelik-38" operasyonlarında 316 şüphelinin yakalandığını, 580 kilogram uyuşturucu ve 121 bin 970 uyuşturucu hap ele geçirildiğini bildirdi. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, zehir tacirlerinin yerel suç örgütlerine ve uyuşturucu imalatı yapanlara yönelik Ankara, İzmir ve Antalya'nın da arasında olduğu 50 ilde operasyonlar gerçekleştirildiğini belirtti. Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesindeki operasyonlara 790 ekip,1910 personel, 14 hava aracı ve 17 narkotik dedektör köpeğinin katıldığı bilgisini veren Yerlikaya, 316 şüphelinin yakalandığını, 580 kilogram uyuşturucu ile 121 bin 970 uyuşturucu hapın ele geçirildiğini kaydetti.


Tekirdağ'da darp nedeniyle hastaneye getirilen 2 yaşındaki bebeğin cinsel istismara uğradığı belirlendi

Tekirdağ Baro Başkanı Egemen Gürcün, darp nedeniyle hastaneye getirilen ve yoğun bakımda tedavisi süren 2 yaşındaki kız bebeğe cinsel istismarda bulunulduğunun adli tıp raporuyla belirlendiğini belirtti.

Gürcün, gazetecilere yaptığı açıklamada, olayla ilgili bebeğin annesinin de aralarında olduğu 3 kişinin tutuklandığını 2 zanlının ise işlemlerinin devam ettiğini söyledi.

Olayın aydınlatılması için adli makamların süreci titizlikle yürüttüklerinin altını çizen Gürcün, şunları kaydetti:

"Olayın aydınlatılmasıyla ilgili özellikle çok titiz ve özverili bir çalışma yaptığına bugün şahit olduğumuz adli makamlarımızın, savcılığımızın emekleri için müteşekkiriz. Kendilerini kutluyoruz. Maddi gerçeğin ortaya çıkması için çok ciddi bir emek sarf ettiklerini şahit olduk. Ayrıntılı ifadeler alınıyor. Üstün körü bir soruşturma yürütülmediğini gözlemledik.

Ayrıntılı ihbarlar sayesinde çocuğumuza, bunu yapanlar ortaya çıkartılmış ve ayrıntılı tahkikat yürütülmektedir. Kati raporlar geldi. Olayın vahameti nedeniyle kurumlarım hızlı bir şekilde aksiyon aldılar. Rapor son haline getirilmiş. Kati rapor dosya içerisinde mevcut. Zaten 18 yaşından küçük çocukların tutuklamaya sevk edilme sebeplerinden birisi buydu. Maalesef ne yazık ki evladımızın cinsel istismara uğramış olduğu doktor raporu, adli tıp raporlarında kesinleşmiş durumda."

Bebeğin yoğun bakımdaki durumunun ciddiyetini koruduğunu aktaran Gürcün, tutuklanan annenin 5 yaşındaki kızının da devlet koruması altına alındığını ifade etti.


ABD, Ukrayna'ya 700 milyon dolar yatırım yapacak

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkesinin Ukrayna'ya çeşitli alanlarda toplam 717 milyon dolarlık destek sağlayacağını bildirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga, 4. Kırım Platformu Liderler Zirvesi'ne katılmak için Kiev'de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Sibiga, konuk bakanlarla ülkesinde devam eden savaşla ilgili gelişmeleri değerlendirdiklerini akardı.

Görüşmede Ukrayna'nın savunma yeteneklerini güçlendirecek adımların ele alındığını kaydeden Sibiga, "Bugün meslektaşlarımızla konuşmamızın ana konusu, devletimizin savunma yeteneklerinin güçlendirilmesidir. Hava savunması, F-16 (savaş uçakları), top mermileri, insansız hava araçları, zırhlı araçlar ve diğer ekipmanlar zafer için kullanılan her şey." dedi.

Sibiga, Ukrayna ordusu için yerel üretimin ve silahlarının satın alınmasına yönelik yatırımların artırılmasının önemini de vurgulayarak, "Bu, Ukrayna'ya yapılan askeri yardımı hızla artırmanın ve müttefiklerimizin kaynaklarını korumanın bir yoludur." diye konuştu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU