Tunç'tan "Narin Güran" açıklaması: Deliller, katil ya da katillere ilişkin önemli veriler

AK Parti'li Ensarioğlu'nun sözlerine ilişkin de açıklamalarda bulunan Tunç, "Yanlış anlamalara sebep olan cümleler kurmamamız gerekiyor" dedi

Fotoğraf: AA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Diyarbakır'da kaybolduktan sonra cesedi bulunan Narin Güran soruşturmasına ilişkin, "Narin cinayetinde bulgular, deliller hepsi değerlendirilecek. Eldeki deliller, katillerin kim ya da kimler olabileceğine dair önemli veriler içeriyor. Adli Tıp'ta inceleme iki hafta sürecek. Narin'in katillerini yargı huzuruna çıkarmak, boynumuzun borcu" dedi. Bakan Tunç, Narin'in arandığı günlerde yaptığı "Bilip söylemememiz gereken şeyler var. Çünkü aile de bizim dostlarımız" açıklamasıyla tepki çeken AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ile ilgili "Burada dosyanın gizliliğine vurgu yaptı, o kısım çıkarıldığında konu bağlamından kopmuş oluyor. Çok hassas bir konu, yanlış anlamalara sebep olan cümleler kurmamamız gerekiyor" dedi. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Diyarbakır'da kaybolduktan sonra cesedi bulunan Narin Güran soruşturmasına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Tunç, Narin Güran'ın katledilmesine ilişkin soruşturmayla ilgili soru üzerine, "Onu katledenleri yargı önüne çıkarmamız lazım, boynumuzun borcu. Yargı huzurunda da kanunumuzun gerektirdiği en ağır cezaya çarptırılması lazım" dedi. Soruşturmada elde edilen bulguların, katillerin kim ya da kimler olabileceğine dair önemli veriler içerdiğini belirten Tunç, şöyle devam etti:

Özellikle soruşturmanın gizliliği önemli. Narin’in katillerine bir an önce ulaşılması ve hak ettiği cezaları alabilmesi için soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmesi lazım. Basın yayın organlarında maalesef bazı cümleler kurulduğunu görüyoruz, birtakım senaryolar çiziliyor. Bu, soruşturmanın selameti açısından doğru değil. Hep birlikte millet olarak, bizi derinden yaralayan bir konu Narin’in katledilişi. Onu katledenleri yargı önüne çıkarmamız lazım, boynumuzun borcu. Yargı huzurunda da kanunumuzun gerektirdiği en ağır cezaya çarptırılması lazım.

Narin cinayetinde bulgular, deliller hepsi değerlendirilecek. Elde bulgular katillerin kim ya da kimler olabileceğine dair önemli veriler içeriyor. Adli Tıp'ta inceleme iki hafta sürecek. Teknik çalışma devam ediyor. Çocuklarımızın korunması konusunda çok hassasız. Çocuklarımızın korunması ile ilgili kanunu getirdik.

Tunç, Narin'in yıllar önce ölen ablasına ilişkin soruya ise "Şu anda odaklandığımız nokta Narin kızımızın katillerini bulmak. Diğer farklı şüpheler, cumhuriyet başsavcılarımızın değerlendireceği hususlar" yanıtını verdi. 

"Yanlış anlamalara sebep olan cümleler kurmamamız gerekiyor"

Bakan Tunç, AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun, Narin Güran soruşturması hakkında konuşurken kullandığı, "Bilip söylemememiz gereken şeyler var. Çünkü aile de bizim dostlarımız" şeklindeki ifadelerinin hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:

Galip Bey ne demek istediğini basın mensuplarına açıkladı. Burada dosyanın gizliliğine vurgu yaptı, o kısım çıkarıldığında konu bağlamından kopmuş oluyor. Çok hassas bir konu, yanlış anlamalara sebep olan cümleler kurmamamız gerekiyor.

Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail kuvvetleri tarafından öldürülmesi hakkında soruşturma başlatıldı

İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da düzenlenen protesto gösterisi esnasında İsrail güvenlik kuvvetleri tarafından vurularak hayatını kaybeden Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümü hakkında da açıklamalarda bulunan Tunç, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız, iç hukuktan kaynaklanan yetkimizi kullanarak soruşturma başlattı” dedi.

Tunç, "Bir rapor hazırlanması için çalışmalar yürüteceğiz. BM İnsan Hakları Konseyi’nde ve devam eden soykırım davasına bu raporun dahil edilmesiyle ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Yargı Dışı ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü'nün derhal harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Bakan Tunç, "Bağımsız bir soruşturma komisyonu oluşturulup rapor hazırlanması için çalışmalar yürüteceğiz" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU