Washington, Netanyahu ve Blinken'ın İsrail'in Philadelphia Koridoru’nun kontrolü hakkında konuştuğu haberini yalanladı

Gazze Şeridi sınırındaki Refah Sınır Kapısı’nın Mısır tarafında duran bir Mısır askeri (arşiv - AFP)

ABD'li bir yetkili dün (Salı) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya atfedilen ve İsrail'in Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Philadelphia Koridoru’nu kontrol etmeye devam edeceği yönündeki açıklamaları eleştirerek, bunların Hamas ile ateşkese ulaşılmasına yardımcı olmadığını vurguladı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a Ortadoğu turunda eşlik eden üst düzey yetkili, adının açıklanmaması kaydıyla yaptığı açıklamada, ‘bu tür açıklamaların bir ateşkes anlaşmasına varılması için yapıcı olmadığını’ söyledi.

ABD'li yetkili, Blinken'ın, Netanyahu ile yaptığı görüşmede İsrail'in askerlerinin Philadelphia Koridoru’nda kalması talebi konusunda ‘ikna edildiği’ yönündeki haberleri yalanladı. Ateşkes görüşmelerinin bu hafta da devam etmesini beklediğini belirten yetkili, Hamas'ın, önerisini kabul etmesi halinde Washington'un herhangi bir ateşkes anlaşmasının uygulanmasına ilişkin ayrıntılar konusunda ek görüşmeler gerçekleştireceğini kaydetti.

Axios’tan bir muhabir X platformunda, Netanyahu'nun İsrail'in Gazze ve Mısır arasındaki Philadelphia Koridoru’ndan stratejik askeri önemi nedeniyle güçlerini çekmeyeceğini söylediğini ve Blinken'ı pazartesi günü İsrail'deki bir toplantı sırasında bu konuda bilgilendirdiğini yazdı.

Şarku’l Avsat’ın Axios’tan aktardığına göre Netanyahu, Blinken'ı bu konuda ikna etmiş olabilir.

Diğer yandan ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetiminden üst düzey bir yetkili Doha yolunda gazetecilere şunları söyledi: “Başkan Blinken ve ABD'nin ikna olduğu tek şey ateşkes önerisinin sonuçlandırılması gerektiğiydi.”

Blinken, Gazze Şeridi'nde on ayı aşkın süredir devam eden savaşta İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanması için çaba göstermek üzere dün Katar'a gitti.

Blinken, kendisini İsrail ve Mısır'a da götüren tur kapsamında, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad es-Sani ile görüşecek.

New York Times gazetesi daha önce Gazze ateşkes müzakereleri hakkında bilgi sahibi olan yetkililere dayandırdığı haberinde, ABD'nin İsrail ile Hamas arasında esirlerin serbest bırakılması ve ateşkes anlaşması için sunduğu ‘yeni teklifin’, İsrail güçlerinin Gazze ve Mısır sınırı boyunca uzanan Philadelphia Koridoru'nun bir bölümünde devriye gezmeye devam etmesine izin vereceğini yazmıştı.

Gazeteye göre, ABD'nin önerisi sınır güzergahında daha az sayıda İsrail askerinin kalmasına izin verecek. Ancak yetkililer bu önerinin, bölgede herhangi bir İsrail varlığına müsamaha göstermeyeceğini açıklayan Hamas tarafından reddedileceğini söylüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU