Elon Musk'ın yeni yapay zeka aracının ürettiği görseller öfkelendirdi

Sistem, telifli karakterlerin bulunduğu şiddet içeren sahneler, ünlülerin ve siyasetçilerin yanıltıcı görsellerini üretebiliyor

Elon Musk eleştiriliyor (AP)

Elon Musk'ın yapay zeka sisteminin görsel üretme kabiliyetleri, yaratabildiği resimlerle öfkelendirdi.

Kurulduğu günden bu yana Musk'ın xAI'ı ve xAI'a bağlı Grok sistemi, bariz bir şekilde OpenAI ve Google'ın yapay zekası gibi diğer sistemleri sınırlandıran aynı katı kurallar olmadan inşa ediliyordu. Musk, siyasi bir müdahaleden kaçınma çabasını sık sık sebep olarak ileri sürse de bu durum, telifli veya tehlike riski taşıyan içeriklerde aynı sınırlandırmaların eksik kaldığı anlamına da geliyor.

Yakın zamanda xAI, Grok'un görsel üretebilen yeni bir versiyonunu çıkardı. Bu versiyonda da üretilebilenlere dair kayda değer sınırlandırmaların bulunmadığı görülüyor, hafif kurallar bile zeki bir komutla kolayca atlatılabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu da üreticinin yanıltıcı olabilecek fotogerçekçi resimler ve telif hakkını ihlal edebilecek görseller ortaya çıkaracağı anlamına geliyor. Örnek vermek gerekirse, sistem kullanıma açıldıktan sonra X'te paylaşılan popüler görseller, telifli karakterleri şiddet içeren sahnelerde veya siyasetçileri karşı oldukları kampanyaları desteklerken ve hatta terör saldırılarını savunurken gösterdi.

Görsellerden bazıları çarpıcı nitelikleri sebebiyle özellikle rahatsız edici. Örneğin Mickey Mouse'u elinde bir silahla veya etrafında bir dizi cesetle gösteren resimlere erişmek gayet mümkün.

Sistem ünlülerin iç çamaşırı giydiği resimler üretmek için de kullanılabiliyor. Bu tür kabiliyetler, sahte yetişkin içerikleri üretmek için kullanılabileceğine dair endişelerle diğer yapay zeka araçlarında, her halükarda yaygınlaşmış olsa da sınırlandırılmıştı.

Bu durum, platformun Birleşik Krallık'ta yakın zamanda yaşanan ayaklanmalarda oynadığı rol sebebiyle Musk'ın ağır bir şekilde eleştirilmesinin ardından gerçekleşiyor. Platform, karmaşayı büyük bir oranda körükleyen yanlış bilgilerin yayılmasına izin verirken Musk, sitedeki aşırı sağcı figürlerle etkileşime geçmiş ve "mutlak ifade özgürlüğüne" inancını yinelemişti.

Britanya Bilgisayar Topluluğu Yetkili Bilişim Teknolojileri Enstitüsü (BCS, Chartered Institute for IT) üyesi Daniel Card, X'teki yanlış bilgi ve dezenformasyonun potansiyel etkileri sebebiyle "toplumsal bir kriz" olduğunu ifade etti.

Card "Grok, bazı sınırlandırmalara sahip olabilir fakat bir yanlış bilgi, telif hakkı kaosu ve müstehcen deepfake akınına yol açıyor" dedi.

Bu yalnızca bir savunma sorunu değil, toplumsal bir kriz. Bilgi savaşları günlük hayatımıza sızarak ve küresel algıları çarpıtarak siber saldırılardan daha büyük bir tehdide dönüştü.

Bu sorunlar için cesur, modern çözümler gerekiyor. Denetleyiciler devreye girene kadar yanlış bilgi, açıkça hazır olmadığımız bir hızda yayılarak milyonlara ulaşıyor.

ABD'de Birleşik Krallık gibi ülkeler hakkında abartılı tehlike haberleriyle körüklenen çarpık görüşler yayılıyor. Yapay zeka çağında gerçeğe yön vermek için kritik bir noktadayız.

Mevcut stratejilerimiz yetersiz kalıyor. Fizikselin ve dijitalin karışımı bir dünyaya doğru ilerlerken bu tehdit, toplumumuzun aşması gereken en büyük engele dönüşebilir. Hemen harekete geçmeliyiz, otoritelerin, hükümetlerin ve teknoloji liderlerinin sorumluluk alması gerekiyor.  

Fakat Musk, chatbot'undaki güncellemenin tartışmalı doğasından zevk alıyor gibi görünüyordu, çarşamba günü X'te "Grok dünyanın en eğlenceli yapay zekası!" yazmıştı.

Musk, tanınan figürlerin fotogerçekçi görsellerini yaratmak için nasıl kullanılabileceğini gösteren bir dizi kullanıcı yanıtını da içeren, sisteme dair tüyolar veren bir rehbere dikkat çekmişti.
 

Grok 2.0 ve görsel üretme kabiliyetlerinin çıkmasından bu yana 24 saat geçti! Grok'u en iyi şekilde değerlendirebilmeniz + sonsuz bir komut kütüphanesine erişebilmeniz için size 9 örnek hazırladım! (Daha sonra kullanmak üzere kaydedin)

"Donald Trump Olimpiyatlar'da breakdance yarışını kazanıyor."

Musk, yeni sistemin sağladığı "trolleme" imkanının "müthiş" olacağını söyleyen bir kullanıcı gönderisini de yeniden paylaşmıştı.

Ajanslardan da faydalanılmıştır


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU