135 milyon yıllık fosilleri inceleyen bilim insanları, tarih öncesinde yaşamış yeni bir deniz timsahı türü tespit etti. Ancak bu hayvanlar, sürüngenlerden çok yunuslara benziyordu.
Jura Dönemi'nden (200 milyon ila 145 milyon yıl önce) Erken Kretase Dönemi'ne (145 milyon yıl ila 100 milyon yol önce) kadar yaşayan metriorhynchidae grubu, suda yaşayan sürüngenleri içeriyor.
Pek çok türü barındıran bu gruptaki canlılar, diğer sürüngenlerden farklı olarak pürüzsüz derilere ve kuyruk yüzgeçlerine sahipti. Bu nedenle daha çok yunuslara benzetiliyorlar.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kretase Dönemi'ne ait çok az metriorhynchidae fosili bulunsa da bilim insanları yaklaşık 100 yıl önce keşfedilen kafatası ve boyun omurlarını yakın zamanda inceledi.
Journal of Systematic Paleontology adlı hakemli dergide yayımlanan makalede fosillerin Enalioetes schroederi adlı verilen yeni bir metriorhynchidae türüne ait olduğu belirlendi.
Bilim insanları çok iyi korunmuş fosiller sayesinde bu gruptaki canlıların "diğer timsahlardan kökten farklı bir vücut yapısına" sahip olmasına ışık tuttu.
Makalenin başyazarı Sven Sachs fosillerle ilgili şu ifadeleri kullanıyor:
Olağanüstü derecede iyi korunması, hayvanın iç boşluklarını ve hatta iç kulaklarını yeniden yapılandırmamızı sağladı.
Araştırma ekibi neredeyse bütün halde bulunan kafatasını bilgisayarlı tomografi kullanarak inceledi.
Metriorhynchidae'lerin Jura Dönemi'nde farklılaşmaya başladığı tahmin ediliyordu. Yeni bulgular, daha sonraki Kretase Dönemi'nde de bu değişimin sürdüğünü ortaya koyuyor.
Enalioetes schroederi'nin diğer türlerden de ayrıştığını saptayan araştırmacılar, örneğin gözleri ve iç kulaklarının daha büyük olduğunu söylüyor.
Kemikli iç kulaklarının büyüklüğü, akrabalarından daha hızlı yüzdüğüne işaret ediyor.
Sığ sularda yaşadığı düşünülen Enalioetes schroederi, içinde bulunduğu grubun en yakın tarihli örneklerinden birini temsil ediyor.
Bu nedenle bulgular sadece bu deniz canlılarının geçirdiği değişim hakkında fikir vermekle kalmıyor. Aynı zamanda 66 milyon yıl önce sona eren Dinozorlar Çağı'ndaki ekosisteme de ışık tutuyor.
Independent Türkçe, Popular Science, Cosmos Magazine, Journal of Systematic Paleontology
Derleyen: Büşra Ağaç