Donald Trump seçimi kaybederse Venezuela'ya kaçacağını söyledi

Eski ABD Başkanı, Venezuela'nın tüm suçluları ABD'ye gönderdiğine dair asılsız iddiayı tekrarladı

(Reuters)

Donald Trump, kasımdaki seçimi kaybetmesi halinde Venezuela'ya kaçabileceğini ima etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski Başkan bu yorumu pazartesi günü X'te Elon Musk'a verdiği röportaj sırasında, felaket tellallığı yaptığı bir tahmin kapsamında dile getirdi.

Trump, "Eğer bu seçimde bir şey yaşanırsa, ki bu korkunç bir şey olur, bir dahaki sefere Venezuela'da buluşuruz" dedi.

Siyasi protestolara yönelik sert müdahalelerde yaklaşık iki düzine kişinin öldürüldüğü bir diktatörlük olan Venezuela'nın, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in 2024'te kazanması halinde ABD'den çok daha güvenli olacağını açıklayarak sözlerini detaylandırdı.

Trump, "Venezuela'da bir toplantı yapıp akşam yemeği yeriz" dedi.

Çünkü olan bu, onların suç oranı düşerken bizim suç oranımız tavan yapıyor.

Birleşmiş Milletler'in bildirdiğine göre, Venezuela'da kapsamlı siyasi tutuklamalar ülkeyi sarsarken aralarında gazeteciler, muhalefet destekçileri ve çocukların da bulunduğu 1200'den fazla kişi tutuklandı.

Trump, Venezuela'dan suçluların ABD'ye yasadışı yollardan girdiğini öne sürerek göçmenliği şeytanlaştırma fırsatını kullandı.

Onların suç oranı düşerken bizim suç oranımız tavan yapıyor. Ve bu çok basit. Henüz bir şey görmediniz çünkü bu insanlar ülkemize geldi ve yeni yeni alışıyorlar ve siyaseten doğru olmayı, kanun yaptırımlarını ya da kanun yaptırımlarının eksikliğini ve polisimizi bilmiyorlar. Sözlerimi şöyle bitirmek zorundayım. Harika polislerimiz var.

Musk'a Venezuela'nın "gerçekten kötü insanlarının yaklaşık yüzde 70'inden" kurtulduğunu söyledi ve "gerçekten kötü insanlarının" hepsinin ABD'ye kaçtığını öne sürdü.

Hapishanelerinin doluluk oranı yaklaşık yüzde 50, Birleşik Devletler'e gönderiyorlar. Diğer ülkelerde de durum aynı, yüzde 30'un üzerinde. Bazıları yüzde 50'de. Hepsi farklı.

Ama sonuçta hepsi yüzde 100 olacak. Neden yüzde 100'ünü koymayasınız ki?"

Her zaman olduğu gibi, Trump'ın söylediği hiçbir şeyin kanıtı yok.

OVV'nin (Venezuela Şiddet Gözlemevi) kurucusu ve direktörü Roberto Briceño-León, factcheck.org'a yaptığı açıklamada Güney Amerika ülkesinin suçlularını ABD'ye gönderdiğine dair hiçbir kanıt olmadığını söyledi.

Venezuela hükümetinin hapishaneleri ya da akıl hastanelerini boşaltarak suçluları ülke dışına, ABD'ye ya da başka bir ülkeye gönderdiğine dair elimizde hiçbir kanıt yok.

Briceño-León, suç oranlarının düştüğünü ancak bunun cezaevlerinin boşaltılmasından kaynaklanmadığını söyledi. Suç oranlarının düşmesinin nedeninin 2014'ten bu yana 8 milyon kişinin kötüleşen ekonomik ve yaşam koşulları nedeniyle ülkeyi terk etmesi olduğunu söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU