İran: İsrail’e misilleme, Gazze’de muhtemel ateşkese zarar vermez, Cumhurbaşkanlığı ile DMO arasında anlaşmazlık yok

Hamaney'e yakın bir gazete: Dünya korkuyor, çünkü ne zaman ve nasıl misilleme yapacağımızı bilmiyor

Tahran'da Dini Lider Ali Hamaney ve İsmail Heniyye’nin posterinin önünden geçen İranlılar / Fotoğraf: AFP

İran dün, İsrail’e karşı misillemesinin Gazze Şeridi'nde olası bir ateşkes anlaşmasına zarar vermeyeceğini açıklayarak İsrail'e gerilimi tırmandıran yeni mesajlar gönderdi.

Batı kaynaklı haberlere göre Arap ve Avrupa ülkeleri, İran’ın İsrail'e misillemede bulunmasını önlemek amacıyla Gazze'de bir ateşkes anlaşması yapmak için zamanla yarışıyorlar.

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, cumayı cumartesiye bağlayan gece, ‘İran'ın meşru savunma hakkının Gazze'deki ateşkesle hiçbir ilgisi olmadığını’ açıkladı.

Öte yandan Suudi Arabistan, gerilimin tırmandırılmasını reddettiğini ve taraflar arasındaki herhangi bir karşılıklı askeri eyleme müdahil olmadığını vurgularken tüm tarafları itidalli olmaya çağırdı.

“Misilleme Gazze’de muhtemel ateşkese zarar vermez”

İran'ın yarı resmi haber ajansı Mehr'in haberine göre İran'ın BM Daimi Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, “Gazze'de kalıcı bir ateşkesin sağlanması önceliğimizdir. Hamas'ın kabul edeceği her anlaşma bizim tarafımızdan da kabul edilebilir olacaktır” denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

İsrail'in meşru savunma hakkına sahip olan İran'ın ulusal güvenliğini ihlal ettiğine inanıyoruz. Bunun Gazze ateşkesiyle hiçbir ilgisi yok ancak yanıtımızın zamanında ve muhtemel ateşkese zarar vermeyecek şekilde verilmesini umuyoruz.

İsrail ile Hamas Hareketi arasında arabuluculuk yapan ABD, Mısır ve Katar, perşembeyi cumaya bağlayan gece ‘kalan tüm boşlukların kapatılması ve anlaşmanın daha fazla gecikmeden uygulanmaya başlanması’ için Gazze Şeridi'ndeki ateşkes görüşmelerinin 15 Ağustos'ta Doha’da ya da Kahire'de yeniden başlatılması çağrısında bulunan ortak bir açıklama yayınladı.

İran BM Daimi Temsilciliği, Washington ve Tahran arasında karşılıklı mesajların verildiği ve uyarıların yapıldığı iddia edilen haberlere yanıt olarak “İran ve ABD arasında mesajların iletilmesi için her zaman doğrudan ve aracı resmi kanallar olmuştur. Her iki taraf da ayrıntıları gizli tutmayı tercih ediyor” ifadeleri kullanıldı.

“İran içinde herhangi bir anlaşmazlık yok”

İsrail Heniyye'nin Tahran'da öldürülmesinin üzerinden dokuz gün geçerken İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) ‘İsrail'den intikam alma’ konusunda ortak bir tutum sergilemeye çalıştı.

DMO’ya yakın Tesnim Haber Ajansı’na göre bir kaynak, İsrail'e misilleme konusunda İran'daki üst düzey yetkililer arasında herhangi bir anlaşmazlık olmadığını söyledi. Haberde, İsrail basınının, Heniyye suikastının ardından İsrail'e misilleme olarak Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan da dahil olmak üzere İran'daki üst düzey yetkililer ile DMO arasında bir anlaşmazlık olduğuna dair yanıltıcı bir psikolojik savaş başlattığı vurgulandı.

Ajansın kaynağı şunları söyledi:

İsrail’e misilleme konusunda üst düzey kurumlar arasında herhangi bir anlaşmazlık olmadığı gibi, yetkililer arasında da misilleme için son yıllarda eşi ve benzeri görülmemiş bir irade, fikir birliği ve mutabakat söz konusu. Misillemenin nasıl gerçekleştirileceğine dair karar, en üst düzeylerde ve başkanlığını Cumhurbaşkanı’nın yaptığı Milli Güvenlik Yüksek Konseyi'nde alınır.

Öte yandan Birleşik Krallık'ın The Telegraph gazetesine göre İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İsrail ile topyekûn bir savaşı engellemek için DMO ile mücadele ediyor.

Gazete, ilgili haberinde “Pezeşkiyan, İsrail Dış İstihbarat Örgütü Mossad’ın (Azerbaycan ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi/IKBY gibi) İran'a komşu ülkelerdeki üslerinin hedef alınmasını, hedef alınan üssün olduğu ülkenin saldırıdan haberdar edilmesini ve böylece çatışma olasılığının azaltılıp feci sonuçlardan kaçınılmasını önerdi” ifadelerine yer verdi.

“DMO Heniyye’nin intikamını alacak”

Diğer taraftan DMO Genel Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Ali Fedavi, DMO'nun Heniyye'nin intikamını almak için Dini Lider’in (Ali Hamaney) emirlerini yerine getireceğini vurguladı.

İran'ın yarı resmi Mehr Haber Ajansı, Tuğgeneral Fedavi’nin Hamaney'in emirlerinin en iyi şekilde yerine getirileceğini ve bunun artık İran'ın işi olduğunu söylediğini aktardı.

İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney’in danışmanlarından Ali Şemhani, İran'ın ‘İsrail'e ağır bir ceza vermek için gerekli yasal, diplomatik ve medya faaliyetlerini’ tamamladığını açıkladı.

Şemhani, X platformundaki hesabından “İsrail savaş istiyor. Ateşkes müzakereleri başarısız oldu” diye yazdı.

Öte yandan Tahran'ın Cuma İmamı Ayetullah Ahmed Hatemi, İsrail'den intikam almanın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Tesnim Haber Ajansı’nın aktardığına göre Hatemi, “İsrail intikam alacağımızı biliyor” ifadelerini kullandı.

Ancak İran rejiminin akıllı olduğunu ve ne zaman, nerede ve nasıl saldıracağını bildiğini vurgulayan Hatemi, ‘İsrail'in o zamana kadar korku içinde yaşaması gerektiğini’ belirtti.

"Dünya İran'ı tanımıyor"

İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney'e yakınlığıyla bilinen Keyhan gazetesi, dünyanın ‘İran’ın nasıl karşılık vereceğini bilmediğini’ belirterek bu durumu övdü.

Gazetenin ‘siyasi analisti’ tarafından kaleme alınan makalede, “İsrail'in duyduğu dehşet ve korku, İran'ın nasıl misilleme yapacağını bilmemesinden kaynaklanıyor” denildi.

İsrail merkezli haber sitelerinden alıntılar yapan gazete, İranlıların psikolojik bir savaş yürüttüğünü ve ‘İsrail ordusunun bir yıpratma savaşına maruz kaldığını’ yazdı.

Makale şöyle devam etti:

İranlılar tek bir kurşun dahi atmadan stratejik bir etki yarattıkları için İsrail'de terör noktasına varan gerilim ve endişe yaratmaktan keyif alıyorlar.

İran, Hizbullah ve Hamas liderlerinin ‘savaşı kazanmayı başardığını’ iddia eden gazete, “Çünkü İran basını herkesi kandırdı” diye yazdı.

Ancak DMO Sözcüsü Tuğgeneral Muhammed Ali Naini, İsrail'in ‘terör eylemleriyle psikolojik bir operasyon başlatmaya çalıştığını’ söyledi.

Mehr Haber Ajansı'nın aktardığı açıklamasında Tuğgeneral Naini, “Düşman İran'a karşı ekonomik, siyasi, psikolojik ve kültürel alanlarda hibrit bir savaş yürütüyor ve bu savaşta en önemli alan bilgidir. Ülkemizdeki ve Lübnan'daki son terör eylemlerinde ve Zahidi suikastından önce sürekli bir psikolojik savaşla karşı karşıya kaldık” şeklinde konuştu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU