Beyaz Saray: Biden ‘aşırılık yanlılarının’ Gazze ateşkes görüşmelerini raydan çıkarmasına izin vermeyecek

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich asılsız iddialarda bulunmakla suçlanıyor

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby / Fotoğraf: DPA

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby dün yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin İsrail de dahil olmak üzere ‘aşırılık yanlılarının’ Gazze ateşkes görüşmelerini raydan çıkarmasına izin vermeyeceğini söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters haber ajansından aktardığına göre Kirby, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'i yanlış iddialarda bulunmakla suçladı.

Kirby, Smotrich'in ateşkes anlaşmasının ‘Hamas'a teslimiyet anlamına geleceği’ yönündeki iddialarını ‘tamamen yanlış’ olarak nitelendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kirby, Smotrich'in İsrail kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini ve Gazze savaşının sonsuza kadar sürebileceği yönündeki söyleminin doğru olmadığını belirtti.

“Gazze'de bir anlaşmaya varma sorumluluğu her iki tarafa da aittir” diyen Kirby, “Katar bize Hamas'ın müzakerelerde temsil edilmesini sağlayacağına dair güvence verdi” dedi..

Kirby, Gazze'deki ateşkesle ilgili 15 Ağustos'taki toplantının Doha ya da Kahire'de yapılacağını kaydetti.

ABD ve müttefikleri aylardır esirlerin serbest bırakılması karşılığında bir ateşkes sağlamaya çalışıyor, ancak İsrail ve Hamas'ın sürekli engelleriyle karşılaşıyorlar.

ABD'li yetkililer son teklifle birlikte iki tarafın, en az altı haftalık ateşkes karşılığında Hamas'ın Gazze'de tuttuğu kadın, hasta ve yaşlı esirlerin serbest bırakılmasını öngören bir anlaşmaya varmaya mümkün olduğunca yakın olduğuna inanıyor.

Kirby gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bir anlaşmaya varmak istiyoruz. Bunun yapılabileceğini düşünüyoruz... Ancak bunun için tüm tarafların liderlik göstermesini ve bazı tavizleri gerektirecek.” şeklinde konuştu.

ABD, Mısır ve Katar liderleri perşembe günü, İsrail ve Hamas'a, Gazze'de ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasını sonuçlandırmak üzere 15 Ağustos'ta bir araya gelmeleri çağrısında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU