Suriye'nin tecrübesiz liderleri ülkenin ekonomisini nasıl düzeltecek?

"Şam'daki otel lobileri, Türk iş insanlarıyla dolu"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'den Şam'a giden bir ekibin Suriye'nin enerji altyapısının değerlendirilmesi için çalışma yaptığını bugün açıkladı (AP)

Suriye'de 13 yıl önce başlayan iç savaş, Beşar Esad'ın düşüşüyle birlikte sonlanıyor gibi görünürken açılacak yeni sayfanın nasıl doldurulacağı da merak ediliyor. 

ABD'nin Wall Street Journal gazetesi, "Suriye'nin tecrübesiz liderleri yıllardır süren çatışmalar ve yaptırımların mahvettiği ekonomiyi nasıl yeniden canlandıracaklarını çözmeye çalışıyor" ifadesini kullandığı haberde ülkenin mali geleceğini ele aldı. 

Yeni yönetimin yaptırımları kaldırması için Batı'yı ikna etmesi ve petrol sektöründe kontrolü yeniden sağlaması gerektiği bildirildi.

"Terör örgütü" diye adlandırılan HTŞ'nin bu tanımdan kurtulması gerektiği hatırlatıldı.

Şam Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Muhammed Hallak'tan da görüş alındı:

Know-how ve teknoloji gibi pek çok şeye ihtiyacımız var. Özellikle bankacılık sisteminin düzgün çalışabilmesi için yaptırımların kalkması lazım.

ABD'deki Hampshire College'de ekonomi dersleri veren Omar Dahi, Türkiye'nin Suriye'de kazanarak asli güç olduğunu söylerken Suudi Arabistan ve BAE gibi ülkelerin Ankara'yla rekabete girebileceğini belirtti. 

Ekonominin düzelmesi için Türkiye gibi yabancı devletlerin, uluslararası şirketlerin ve ülkelerinden kaçan milyonlarca Suriyelinin de çaba sarf etmesi gerektiği savunulurken "Şam'daki otel lobileri, Suriyelilerle anlaşma yapmak isteyen Türk iş insanlarıyla dolu" ifadesi kullanıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye'nin yeniden inşasında rol oynamak isteyen Ankara'nın hem kendi inşaat sektörünü teşvik etmek hem de YPG'nin ağırlıkta olduğu ABD destekli milislerden oluşan Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) sınır bölgelerinden uzaklaştırmak istediği bildirildi. 

Suriye devletinin sahip olduğu petrol şirketi SPC'nin üst düzey yetkililerinden Tarık Asfur, petrol rezervlerinin çoğunun SDG'nin kontrol ettiği bölgelerde olduğuna işaret ederek "Eğer petrol sahalarının kontrolünü ele geçirirsek bir nebze de olsa enerji bağımsızlığına kavuşabiliriz. Şu an enerji konusunda neredeyse tamamen dışa bağımlıyız" dedi. 

Ankara'yla ilişkileri olduğu bildirilen HTŞ'nin lideri Ahmed Şara da petrol konusunda SDG'yle yaptıkları görüşmelerin sürdüğünü ifade ediyor. 

Suudi Arabistan'ın Al Arabiya televizyonuna verdiği röportaj dün yayımlanan Şara, "Yalnızca devlette silah olmalı. Silaha sahip olup da savunma bakanlığına katılmak isteyen her kim varsa onlara kucak açacağız. Bu şart ve koşullar altında uygun bir çözüm bulmak için SDG'yle müzakere başlatacağız" ifadelerini de kullanmıştı.


Independent Türkçe, WSJ, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU