ABD, Suudi Arabistan ambargosunu kaldırmaya hazırlanıyor

"Üzerimize düşeni yapmaya hazırız"

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 29 Nisan'da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'la Riyad'da görüşmüştü (Reuters)

ABD, Suudi Arabistan'a üç yıldır uyguladığı silah satışı ambargosunu kaldırmaya hazırlanıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan kimliğinin paylaşılmamasını isteyen yetkililer, Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a Washington'ın ambargoyu kaldırma kararı aldığını söyledi.

Kaynaklar, ABD Başkanı Joe Biden'ın havadan karaya saldırılarda kullanılan mühimmatlarla ilgili kısıtlamanın kaldırılmasına ilişkin kararı Kongre'ye ilettiğini belirtiyor. 

ABD yasalarına göre, önemli uluslararası silah anlaşmaları karar aşamasından önce Kongre üyeleri tarafından gözden geçirilmeli. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adının açıklanmasını istemeyen bir Kongre yetkilisi, silah satışlarının haftaya başlayabileceğini söylerken, bir başka kaynaksa zamana dair henüz bir anlaşma sağlanamadığını savunuyor. 

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili "Suudiler anlaşmanın kendilerine düşen kısmını yerine getirdi, biz de kendi payımıza düşeni yapmaya hazırız" diyor. 

ABD, Yemen'deki iç savaşta Suudi Arabistan'a baskı uygulamak için 2021'de silah ambargosunu yürürlüğe koymuştu. Washington, Riyad'ın Yemen'deki İran destekli Husilere karşı yürüttüğü kampanyanın iç savaşı sonlandırma çalışmalarına zarar verdiğini savunmuştu.

Ancak Reuters, 7 Ekim'de başlayan Gazze savaşının ardından ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinde yumuşama yaşandığına dikkat çekiyor. Washington ve Riyad, özellikle ateşkes süreci ve savaş sonrası Gazze'nin inşasına yönelik planlarda yoğun diplomasi trafiği yürütüyor.

ABD'li kaynaklar, Birleşmiş Milletler öncülüğünde Suudi Arabistan ve Husiler arasında Mart 2022'de imzalanan ateşkes anlaşmasının ardından karşılıklı saldırıların büyük ölçüde sonlandığına işaret ederek, bunun da kararda önemli rol oynadığını belirtiyor. 

Diğer yandan İsrail ve Suudi Arabistan'ın ABD arabuluculuğunda yürüttüğü normalleşme görüşmeleri, Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı saldırısının ardından durmuştu. Riyad yönetimi, savaşın başladığı ay müzakerelerin askıya alındığını duyurmuştu.

Süreçteki önemli konulardan biri de Filistin meselesiydi. Riyad, Filistin sorunu çözülmeden Tel Aviv yönetimini tanımayacağını defalarca bildirmişti. İran ise İsrail ve Suudi Arabistan'ın yürüttüğü müzakereleri eleştirmişti.

Normalleşme süreci kapsamında, Suudi Arabistan ve ABD arasında sivil nükleer projelerle ilgili ortaklık ve güvenlik garantilerini içeren ayrı bir anlaşma yapılması da öngörülüyordu. 

Haberde, normalleşme sürecine bağlı bu anlaşmanın gerçekleştirilmesinin "halen zor bir hedef olarak kaldığı" değerlendirmesi paylaşılıyor.


Independent Türkçe, Reuters, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU