Rusya, Çin'e Kazakistan üzerinden doğalgaz taşıyacak yeni bir boru hattı inşa ediyor.
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kazakistan üzerinden Çin'e uzanacak doğalgaz boru hattının yıllık 45 milyar metreküp kapasiteye sahip olacağını söyledi.
Hat üzerinden taşınacak doğalgazın yılda 35 milyar metreküpü Çin'e, kalanı da Kazakistan'a gidecek.
"Süreç başlatıldı" diyen Novak, teknik ve ekonomik fizibilite çalışmalarının yapıldığını ve anlaşmanın çerçevesinin kısa sürede nihai hale getirileceğini söyledi.
Kazakistan Enerji Bakanı Almasadam Satkaliyev, ülkenin projeye ilgisini teyit ederek, bunun enerji arzı için faydalı olacağını vurguladı ve ekledi:
Kazakistan kuzey bölgelerimize enerji sağlayacak bu projeye tam destek veriyor.
Şubat 2022'de Ukrayna savaşının başlamasının ardından ABD ve Avrupa'nın ekonomik yaptırımlarıyla karşılaşan Rusya, enerji satışı için gözünü Çin'e çevirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Rus doğalgazını Doğu Sibirya'dan Çin'in yoğun nüfuslu kuzey ve doğu bölgelerine taşıyan boru hattı da bu ay başında faaliyete geçmişti.
"Doğu Rotası" adı verilen 5 bin 111 kilometrelik boru hattı, Çin'in 9 bölgesinde yaklaşık 450 milyon kişiye yılda 38 milyar metreküp doğalgaz sağlayacak.
Ukrayna savaşı öncesinde, Avrupa Birliği’nin (AB) en büyük doğalgaz tedarikçisi konumundaki Rusya, 50 yıl süren boru hattı yatırımlarıyla 2022’ye kadar AB’deki pazar payını yüzde 40’a çıkarmıştı.
Ancak yaptırımlar, Rusya’yı ABD ve Katar gibi sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedarikçilerinin yanı sıra Norveç gibi üretici ülkelerle de rekabete sokmuştu. 2023’te Rusya, AB’ye yaklaşık 15 milyar metreküp gaz sevk ederken, bu miktar 2021’de 201,7 milyar metreküptü.
Independent Türkçe, RT, AA