Rusya'da enerji kıtlığı kripto parayı vurdu

Belirli bölgelerde madencilik yasaklandı

Rusya'da kripto para bu yıl yasallaştı (Reuters)

Rusya'da elektrik sıkıntısı yaşanan 10 bölgede kripto para madenciliği yasaklandı.

Rus devletinden dün yapılan açıklamada, Dağıstan, İnguşetya, Kabardino-Balkarya, Karaçay-Çerkes, Kuzey Osetya-Alanya ve Çeçenistan'da kripto para madenciliğinin yasaklandığı duyurdu. 

Ayrıca Rusya'nın, Şubat 2022'de Ukrayna savaşı başlamadan önce tek taraflı bağımsızlığını tanıdığı Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'yle ilhak ettiği Zaporijya ve Herson bölgeleri de listede yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözkonusu bölgelerde kripto para madenciliğinin 1 Ocak itibarıyla 15 Mart 2031'e kadar yasaklanacağı bildirildi.

Hükümet kaynaklarının Rus devlet ajansı TASS'la paylaştığı bilgilere göre elektrik tedariki durumuna göre listeye yeni bölgeler de eklenebilir. 

Kısıtlama kapsamında sanayinin ihtiyaçlarını dikkate alarak enerji tüketim dengesinin korunmasının amaçlandığı aktarılıyor. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kripto para madenciliğini yasal hale getiren karar tasarısını ağustosta imzalamıştı. Tüzel kişilikler ve sicile sahip bireysel girişimcilerin kripto para madenciliği yapma hakkına sahip olduğu belirtilmişti.

Buna ek olarak kripto paraların uluslararası ödemelerde ve Forex işlemlerinde kullanılması deneme amaçlı olarak yasallaştırılmıştı.

Ayrıca Putin, dijital ve kripto paraları varlık sınıfına sokan ve vergilendiren yasayı da kasımda onaylamıştı. Buna göre, kripto ve dijital para madenciliği ile bunlardan elde edilen gelirler katma değer vergisinden muaf tutuldu. Ancak madencilik altyapısı işletenlerin, vergi kurumlarına bilgi vermesi zorunlu kılındı.
 


Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, ülkesinde yıl sonuna kadar uluslararası ödemelerde kripto para kullanılmasının başlayabileceğini söylemişti.

Ukrayna savaşı nedeniyle birçok Batılı ülke, Rus bankalarını SWIFT ödeme sisteminden çıkarmış, bu da ithalat ve ihracatta ödeme sorunları yaratmıştı.

SWIFT yasağının ardından özellikle dijital varlıklar ve kripto paralar giderek yaygınlaşmıştı. 


Independent Türkçe, RT, TASS, AA

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU