Şam ile Kahire arasında İslamcılar korkusu

"Gerçek şu ki, Mısır ve Suriye bağlamları arasında, Suriye'nin geleceği hakkındaki görüşlerdeki bu farklılığı ve anlaşmazlığı anlamamıza yardımcı olabilecek birtakım farklılıklar var"

Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera / Fotoğraf: X - @aleaöaliaat_ale 

Beşşar Esad rejiminin devrilmesinin üzerinden saatler geçmeden Mısır'da, Suriye için aşırı İslamcılardan korkanlardan, Mısır'daki Müslüman Kardeşler yönetimine ilişkin tutumlarını Suriye'de yaşananlar için bir dayanak olarak kullananlardan oluşan bir tartışma alevlendi.

Pek çok kişi Askeri Operasyonlar Dairesi Komutanı ve Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera'nın benimsediği yeni söylemin güvenilirliğini sorguladı ve Suriye'nin vebayı kolera ile tedavi ettiğini varsaydı.

Gerçek şu ki, Mısır ve Suriye bağlamları arasında, Suriye'nin geleceği hakkındaki görüşlerdeki bu farklılığı ve anlaşmazlığı anlamamıza yardımcı olabilecek birtakım farklılıklar var.

Elbette bu durumun Mısır'da ve Arap dünyasında Şam'daki "istisnai diktatörlük"ten kurtulmanın mutluluğunu ve onlarca yıldır süren acıların ve zulümlerin ardından adil bir hukuk devleti özlemine kavuşması konusunda Suriye halkıyla tam dayanışma içerisinde olduğunu ifade eden büyük bir akımın varlığına engel olmadığını da belirtmeliyiz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şurası unutulmamalı ki, Mısır ve Suriye bağlamları arasında, bazılarının Suriye'nin geleceğine ilişkin görüşlerindeki bu ayrılığı anlamamıza yardımcı olabilecek bir dizi farklılık bulunuyor.

Bu durum, Mısır'da ve Arap dünyasında, Şam'daki "istisnai diktatörlükten" kurtulmaktan duyulan mutluluğu ve onlarca yıl süren sıkıntı ve adaletsizliklerden sonra, adil bir hukuk devleti özlemlerini gerçekleştirme konusunda Suriye halkıyla tam dayanışma içinde olduğunu ifade eden büyük bir akımın varlığını engellemiyor.

Yukarıdakilere Cumhurbaşkanı Mübarek yönetiminin Beşşar Esad yönetimiyle karşılaştırıldığında "liberal" sayılabileceğini de ekleyelim.

Bu, Mısır halkının Mübarek'e sempati duyan ve anayasal bir mekanizma yoluyla ya da kendisinin söylediği gibi Eylül 2011'de görev süresinin sona ermesinden sonra görevinden ayrılmasını destekleyen ciddi bir akımın var olmasını sağladı.

Öyle olsaydı Mısır belki daha sonra tanık olduğundan farklı süreçlere tanık olabilirdi.

Halk merhum Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin rakibinin Mübarek döneminde havacılık bakanı olan Korgeneral Ahmed Şefik olduğunu görünce, eski rejim ve aynı zamanda Müslüman Kardeşler ile ilişkiler konusundaki toplumsal bölünme netleşti.

Bu, halkın bir bölümünün kendisine karşı ayaklandığı rejimin, Şefik'e oy veren seçmenlerin oranı göz önüne alındığında neredeyse halkın yarısına ulaşan bir desteğe sahip olmaya devam ettiği anlamına geliyordu.

Ülke normal şartlarda olsaydı Şefik'in Müslüman Kardeşler'in adayına yenilmesi imkânsız olurdu.

Şefik'in eski rejim içinde merhum Ömer Süleyman, Amr Musa ve diğerleri gibi halk nezdinde kabul görmüş askeri ve sivil liderlerin varlığına rağmen elde ettiği oy oranı, Mübarek rejiminin aslında içeriden reforme edilebileceğini gösteriyor.

Bu, Suriye'deki devrim rejimi için hayal edilmesi zor bir formül; yani insanların, devrik rejimin üst düzey askeri komutanlarından birinin geleceğin Suriyesi'nde herhangi bir cumhurbaşkanı adayı için kabul edilebilir bir rakip olacağını hayal edebilmeleri zordur.
 


Beşşar rejimi yaklaşık 400 bin kişiyi tutukladı, yaklaşık 53 bin kişiyi öldürdü ve kayda değer bir halk desteğine de sahip değildi.

Ordusunun komutanları ve güvenlik servislerinin yetkilileri, bir bütün olarak tüm insanlığın utancı olan, utanç verici suçlar işlediler.

Dolayısıyla Suriye'deki en laik, liberal ve Batı yanlısı akımların ülkeyi bu rejimden kurtaran İslamcı fraksiyonları kabul etmesi ve takdir etmesi, mevcut alternatife ilişkin "ulusal fikir birliği"nin, en azından Mısır, Tunus ve diğer Arap ülkelerinin o anda yaşadığı İslami sivil bölünmeyi aşması şaşırtıcı değildi.

Suriyelilerin çoğunluğunun sivil hukuk devletine inandığı ve benimsediği, Suriye'nin yeni liderlerinin anayasal devlet sloganını dillendirmelerinin, Mısır'da İslamcılar bu sloganı dillendirdiklerindeki kadar şüphe ve endişe uyandırmadığı doğrudur.

Mısır'da siyasi elitin önemli bir kesimi bunları iktidara gelmeden önce halkı "uyuşturan", iktidara geldikten sonra tamamen değişen vaatler olarak görmüştü.

Suriye'de Emevi Camisi önünde toplanan ve rejimin devrilmesini kutlayan, tüm akımları ve genç kızlar dahil sıradan vatandaşları kapsayan on binlerce insanın pankartlarında görülen güven, "kadın mahkumları siyasi kimliğine, cinsiyetine bakmadan Sednaya'dan kurtaranlara güveniyoruz" sözü, başka herhangi bir Arap değişim deneyiminde siyasal İslam hareketi karşıtlarının dile getirmesi pek mümkün olmayan bir yaklaşımdır.

HTŞ liderinin benimsediği herkese açık söylem ister "takiye" ister gerçek olsun, Suriyeliler arasındaki eski rejime karşı nefret ve onu devirenlere destek konusundaki fikir birliği, içinden geçici bir hükümetin ve tehlikelerle dolu geçiş sürecinin çıktığı bir gerçekliktir.

Arap ülkelerinin bu süreçle etkileşime girmesi gerekiyor, çünkü ülkeler arasındaki ilişkiler, hükümetin ideolojik yönelimleriyle anlaşma veya anlaşamama temelinde değil, stratejik çıkarlar ve diğer ülkelerin iç işlerine karışmamanın sağlanması temelinde ölçülüyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU