İsrail-Suudi Arabistan normalleşmesi: "Tel Aviv, ABD seçimine göre adım atacak"

"Siyasi durum çok hızlı değişiyor"

İsrail'in normalleşmeye dair adım atmayacağı iddiaları, Lübnan Hizbullahı'yla topyekun savaş ihtimali kapıdayken geldi (AFP)

İsrail'in ABD'deki başkanlık seçimlerinden önce Suudi Arabistan'la normalleşme görüşmelerine yönelik adım atmama kararı aldığı savunuldu.

İsrail merkezli medya kuruluşu Kanal 12'nin kimliğini açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı pazar günkü haberinde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bu kararı "ABD'de hızlı değişen siyasi durum" nedeniyle aldığı öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, Netanyahu'nun 5 Kasım'da düzenlenecek ABD başkanlık seçimi sonuçlarına göre hareket edeceği savunuldu. 

81 yaşındaki ABD Başkanı Joe Biden'ın yarıştan çekilmesiyle Demokratlar adına dümene Başkan Yardımcısı Kamala Harris geçmişti. Harris, eski ABD Başkanı Donald Trump'a karşı yarışıyor. 

İsrailli haber sitesi Times of Israel (ToI), Netanyahu'nun normalleşme görüşmelerini bir "güvenlik ağı" olarak gördüğüne dikkat çekiyor. 

Gazze'deki ateşkes müzakerelerinde radikal sağcı koalisyonu çökerse, Suudi Arabistan'la normalleşme seçeneğinin Netanyahu için bir koz sunacağı değerlendirmesi paylaşılıyor. 

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir İsrailli yetkiliyse 26 Temmuz'da ToI'ye yaptığı açıklamada "Kasımdaki seçimlerden önce İsrail-Suudi Arabistan normalleşmesi halen mümkün" demişti.

Tel Aviv'in Riyad'la normalleşmeye dair adımları ABD'deki seçim sonrasına ertelediğine dair iddialar bu açıklamanın ardından geldi.

İsrail ve Suudi Arabistan'ın ABD arabuluculuğunda yürüttüğü normalleşme görüşmeleri, Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı saldırısının ardından durmuştu. Riyad yönetimi, savaşın başladığı ay müzakerelerin askıya alındığını duyurmuştu.

Süreçteki önemli konulardan biri de Filistin meselesiydi. Riyad, Filistin sorunu çözülmeden Tel Aviv yönetimini tanımayacağını defalarca bildirmişti. İran ise İsrail ve Suudi Arabistan'ın yürüttüğü müzakereleri eleştirmişti.


Independent Türkçe, Times of Israel, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU