Biden, İsrail-Suudi Arabistan normalleşmesi için fırsatı kaçırdı mı?

"Washington zamana karşı yarışıyor"

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze savaşının ardından Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'la ocakta bir araya gelmişti (@SecBlinken/Twitter)

ABD Başkanı Joe Biden'ın seçimlerden önce İsrail-Suudi Arabistan normalleşmesini sonuçlandırma fırsatını kaybettiği savunuldu. 

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir Demokrat siyasetçiyle Cumhuriyetçi senatör yardımcısı, İsrailli haber sitesi Times of Israel'e, Suudi Arabistan'la yapılacak olası bir savunma anlaşmasının ABD Kongresi'nin üst kanadı Senato tarafından onaylanması için yeterli zaman kalmadığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD ve Suudi Arabistan arasında güvenlik garantisi ve sivil nükleer yardımı içeren savunma anlaşması için bir süredir görüşmeler düzenleniyor. Anlaşma, Suudi Arabistan ve İsrail arasındaki normalleşme sürecinin de bir parçası. 

Amerikalı kaynaklar, Senato'nun 5 Kasım'da düzenlenecek seçimlerden önce 27 Eylül'de tatile gireceğini ve bu süreye kadar diğer tatiller de hesaba katıldığında Kongre'nin toplamda yaklaşık 4 hafta faaliyet göstereceğini belirtti. 

Yetkililer bu nedenle seçime gidilmeden anlaşmanın Senato'da onaylanması için yeterli süre olmadığını ileri sürdü. 

Kaynaklar, Gazze savaşında Hamas ve İsrail arasında bir ateşkes sağlanmadan normalleşme sürecinde ilerleme kaydedilemeyeceğini de belirtti.

Senatör yardımcısı, ABD'deki politik durumun karmaşıklığına dikkat çekerek şunları söyledi: 

Cumhuriyetçilerin seçim yılında Biden'ın başarılı adım atmasını sağlamaktan kaçınması ve birçok Demokratın mevcut İsrail ve Suudi Arabistan yönetimlerine bu tür ödüller vermek istememesi halihazırda siyasi durumu çok zor hale getirmişti. Ancak şimdi Washington yönetimi zamana karşı yarışıyor ve yeterli vakti kalmadı.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen İsrailli bir yetkili de Kongre kaynaklarının seçim öncesi normalleşme anlaşması için fırsatın kaçırıldığı yönündeki görüşlerine katıldığını belirtti. 

Öte yandan adının paylaşılmasını istemeyen bir Beyaz Saray yetkilisiyse anlaşmanın sağlanması için "pencerenin tamamen kapanmadığını" savundu.

Yetkili, Biden seçimi kaybetse bile ABD'nin ocakta yapılacak yemin törenine kadar anlaşmayı sonuçlandırabileceğini belirtti. 

Times of Israel, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yorum talebine yanıt vermediğini aktardı. 
 


İsrail ve Suudi Arabistan'ın ABD arabuluculuğunda yürüttüğü normalleşme görüşmeleri, Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı saldırısının ardından durmuştu. Riyad yönetimi, savaşın başladığı ay müzakerelerin askıya alındığını duyurmuştu

Süreçteki önemli konulardan biri de Filistin meselesiydi. Riyad, Filistin sorunu çözülmeden Tel Aviv yönetimini tanımayacağını defalarca bildirmişti. İran ise İsrail ve Suudi Arabistan'ın yürüttüğü müzakereleri eleştirmişti.


Independent Türkçe, Times of Israel, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU