'Gazze ateşkesi' İran'ın tepkisinden önce geldi

Kaani Sinvar'ı övdü, 'intikam' sözü verdi... Ürdün 'hava sahasının ihlal edilmesine izin vermeyecek'

Filistinliler, İsrail'in Yahya Sinvar'ın saklandığına inandığı Han Yunus'tan kaçıyor / Fotoğraf: Reuters

Batılı ve Arap ülkeler, bir ateşkes anlaşmasında "kalan boşlukları" doldurmak üzere perşembe günü Doha ya da Kahire'de yapılması planlanan toplantıya katılacağını açıklayan İsrail'e karşı olası bir İran tepkisinden kaçınmak için Gazze'de ateşkes için bastırıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, Netanyahu'nun Amerika, Mısır ve Katar liderlerinin ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için müzakerelere yeniden başlanması çağrısına yanıt verdiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington ise Tahran'a çatışmayı tırmandırmanın sonuçları ve yansımaları konusunda uyarılar gönderdi. Üst düzey bir ABD'li yetkili, İran'ın "vekilleriyle birlikte İsrail'e büyük bir saldırı başlatması halinde, bunun Gazze'deki ateşkesi önemli ölçüde tehlikeye atacağını" söyledi.

İran'da Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani, Yahya Sinvar'ın Hamas'ın siyasi büro başkanlığına seçilmesinin ardından yayınladığı kutlama mesajında, Sinvar'ı överek şunları söyledi: "(Hamas) Farklı mantığa sahip bir lider seçerek, bayrağı sahada en fazla etkiye sahip olana devrettiğini kanıtladı." Kaani, "İsrail tarafından Tahran'da öldürülen eski Hamas lideri İsmail Heniyye'nin intikamını almanın İran'ın görevi olduğunu" vurguladı.

Diğer yandan Ürdün, hava sahasının ihlal edilmesine izin vermeyeceğini açıkladı. Şarku’l Avsat’ın CNN'den aktardığına göre Dışişleri Bakanı Eyman Safadi, "Ürdün hiçbir taraf için savaş alanı olmayacaktır" açıklamasında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU