Güney Kore'de doğum oranı krizi: Stalin'in sürdüğü Korelilere bel bağlandı

"Onlar bizim ailemiz"

Güney Kore'de doğum oranları azalırken, kırsaldaki birçok kişi başkent Seul ve büyük şehirlere gidiyor (Unsplash)

Güney Kore düşük doğum oranı kaynaklı nüfus sorununu, Orta Asya steplerindeki Korelileri ülkeye geri çağırarak çözmeye çalışıyor.

Amerikan gazetesi New York Times (NYT), Chungcheong ilindeki Jecheon şehrinde yer alan birçok birçok maden, çimento fabrikası, okul ve sinema salonunun düşük doğum oranları nedeniyle kapatıldığını yazıyor. 

Güney Kore'de benzer durumdaki şehirler, genellikle yeni evli çiftlere para desteği veya okul çağında çocuğu olan ailelere ücretsiz konaklama gibi imkanlar sunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Jecheon Belediye Başkanı Kim Chang-gyu, Orta Asya steplerindeki Korelileri ülkeye geri çağırarak daha "geniş vizyonlu" bir çözüm bulmayı amaçlıyor.

Orta Asya'da yaklaşık bir asırdır yaşayan neredeyse yarım milyon Kore kökenli kişi var. Bu kişilerin ataları, 100 yıldan uzun bir süre önce Sibirya'nın doğu ucuna gitmek üzere Kore Yarımadası'ndan ayrılmıştı. 1937'de Joseph Stalin liderliğindeki Sovyetler Birliği, bu kişileri toplayıp şimdiki Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan'a sürmüştü.

Kim, Kore Yarımadası'ndan Sibirya'nın doğu ucuna sürülen bu Korelileri, nüfusu 130 bin civarındaki Jecheon'a geri getirerek şehri canlandırmayı hedefliyor.

Güney Korelilerin kan bağına büyük önem gösterdiğine dikkat çeken Kim, yabancı ülkelerden gelecek göçmenlere kıyasla, eski Sovyet ülkelerinde yaşayan ve kendilerine "Koryo-saram" diyen etnik Korelilerin işçi olarak toplum tarafından daha kolay kabul göreceğini savunuyor ve ekliyor:

Nitelikli bir işgücü ve insan kaynağı sağlayacaklar. Onlar bizim ailemiz.

NYT'nin aktardığına göre 2022'de hayata geçirilen program kapsamında eski Sovyet ülkelerindeki etnik Koreliler, Jecheon şehrinde kullanılmayan bir öğrenci yurduna yerleştiriliyor.

Resmi kayıtlara göre şimdiye dek toplamda 130 Koryo-saram, bu program kapsamında Jecheon'a taşındı. 150'den fazla kişi de taşınmak için kayıt yaptırdı.

Ancak haberde, birçok Koryo-saram'ın misafirperverlik görmediğini düşündüğü aktarılıyor.

Güney Kore'deki fabrikalarda çalışan Albina Yun, "Bence hiçbir zaman buraya ait olmayacağız" diyor.

Diğer yandan 8 yıl önce Özbekistan'dan Jecheon'a taşındığını, bir araba fabrikasında çalıştığını ve belediyenin desteğiyle bir Özbek restoranı açtığını söyleyen Andzhella Tyan, artık bu şehri kendi evi gibi gördüğünü belirtiyor. 

Jecheon Belediyesi, program kapsamında iş ve konut bulma, çocuk bakımı ve eğitim gibi konularda Koryo-saram'lara destek sağlıyor. Ayrıca yurtlarda 4 aya kadar ücretsiz barınma ve yemek fırsatı sunulurken, her aileye iki ranza ve 4 masadan oluşan bir oda veriliyor. 
 


Belediye Başkanı Kim, üç yıl içinde yaklaşık 1000 kişinin Jecheon'a yerleşmesini istiyor, bunun yaklaşık 1,4 milyon dolar maliyeti olacağı öngörülüyor.

Güney Kore, 2023'te 0,72'yle en düşük doğum oranına sahip ülkeler arasında ilk sıraya yerleşmişti. Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, haziranda "demografik ulusal acil durum" ilan ettiğini bildirmişti.


Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU