Tunus'ta seçimler yaklaşırken muhaliflere hapis cezası yağdı

Cumhurbaşkanı Said, "rakipleri saf dışı bırakmakla" eleştiriliyor

Tunus'ta muhalifler seçim öncesi baskıların arttığını savunurken, Cumhurbaşkanı Said iddiaları reddediyor (Reuters)

Tunus'ta cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken, muhalif isimlere hapis cezası yağdı. 

Mahkemeden pazartesi günü açıklanan kararda, Özgür Anayasa Partisi (PDL) lideri Abir Musi'ye Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu'na hakaret ettiği gerekçesiyle iki yıl hapis cezası verildiği belirtildi. 

Ceza kararı, Musi'nin ülkede 6 Ekim'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için cumartesi günü adaylık başvurusu yapmasının ardından geldi.

Fransız haber ajansı AFP, 49 yaşındaki Musi'nin kararı temyize götürmeyi planladığını aktarırken, cezanın onanması halinde adaylığının engelleneceğini belirtiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musi, geçen yıl ekimde cumhurbaşkanlığı konutunun girişinde "kaos çıkarma girişimi" suçlamasıyla gözaltına alınmış ve ardından mahkeme kararıyla tutuklanmıştı.

Bunun ardından siyasetçi, karara tepki olarak 16 günlük açlık grevine gitmişti. 

Diğer yandan Musi'ye ek olarak pazartesi günü 4 muhalif isim hakkında daha hapis cezası verildi. 

Çalışma ve Başarı Partisi Genel Sekreteri ve eski Sağlık Bakanı Abdullatif el-Mekki, aktivist Nizar Chaari, Tunus Genç Hakimler Derneği Başkanı Murad Mesudi ve siyasetçi Adel Dou'ya "oy hırsızlığı" suçlamasıyla 8'er ay hapis cezası verildiği aktarıldı. 

Birleşik Krallık merkezli Reuters'ın konuştuğu El-Mekki'nin avukatı Ahmed Nefati, "Bu karar haksız ve adaletsizdir. Ciddi bir rakibi yarış dışı bırakmayı amaçlamaktadır" dedi.

Aktivist Chaari ise "Bu şoke edici bir adım, kısıtlamaların ardından bizi yarıştan uzak tutmayı amaçlıyorlar" ifadelerini kullandı.  

Tunuslu Gazeteciler Ulusal Birliği'ne göre son 18 aya en az 60 muhalif, ülkedeki dezenformasyon yasası kapsamında yargılandı.  
 


Ülkede 5 yılda bir düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimi en son Ekim 2019’da yapılmıştı. İkinci turda yüzde 70’in üzerinde oy alan Kays Said, cumhurbaşkanı seçilmişti.

Said'in 25 Temmuz 2021'de açıkladığı olağanüstü kararla Meclis'in faaliyetlerini durdurması ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırması, ülkede siyasi ve ekonomik krizin derinleşmesine yol açmıştı.

22 Eylül 2021'de açıklanan yeni kararnameyle Said'in yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağlamasının ardından, 25 Temmuz 2022'de Anayasa referandumu, sonrasında da erken genel seçimler yapılmıştı. 

Ülkedeki bazı muhalif partiler, bu adımları demokratik bulmadıklarını belirterek 6 Ekim'de yapılacak seçimleri boykot edeceğini bildirmişti. 

Ancak Said, pazartesi günü yaptığı açıklamada muhalefete baskı uyguladığına dair eleştirileri reddederek şunları söyledi: 

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için potansiyel adaylara yönelik herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. Bu bir saçmalık ve yalandır. Ben kimseye baskı yapmadım, yasalar herkes için eşit şekilde geçerlidir.

 

Independent Türkçe, AFP, Guardian, Reuters, AA 

DAHA FAZLA HABER OKU