Venezuela muhalefeti "Yüzde 67'yle kazandık" diyerek tutanakları yayımladı

Maduro yönetiminin zafer kanıtını göstermesi için çağrı yapılıyor

Gonzalez ve muhalefetin lideri Maria Corina Machado'nun desteklendiği eylemler sürdürülürken çıkan çatışmalarda en az 11 kişi öldü, bini aşkın kişi gözaltına alındı (Reuters)

Venezuela'da muhalefet devlet başkanı seçiminin resmi sonuçlarını tanımayarak zafer ilan ederken konuyla ilgili iddiasını da destekliyor. 

Oyların yüzde 80'ini temsil edecek kadar sandık tutanağı topladığını bildiren Venezuela muhalefeti, mevcut devlet başkanı Nicolas Maduro'nun alsa alsa, adayları Edmundo Gonzalez'in yarısı kadar oy almış olabileceğini öne sürüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, seçim bölgelerinin oy sayım tutanaklarından 23 bin 720'sinin kendilerine gösterildiğini ve bu örneklemin genelin yüzde 79'unu temsil edecek kadar kapsamlı olduğunu bildirdi. 

Bunlara göre Gonzalez yüzde 67, Maduro'ysa yüzde 30 oy almış. 

Tutanakların yansıtmadığı yüzde 21'lik kısmın tamamı Maduro'ya yazılsa dahi Gonzalez, 1,5 milyon oyluk farkla önde.

Bağımsız olduğu savunulan sandık çıkışı anketlerinin de aynı şekilde Gonzalez'i önde gösterdiği hatırlatıldı.

Venezuela Seçim Konseyi, 28 Temmuz'daki oylamada Nicolas Maduro'nun yüzde 52'yle üçüncü kez devlet başkanı seçildiğini, Gonzalez'in ise yüzde 43'te kaldığını duyurmuştu. Ancak ilgili yasaların zorunlu tutmasına rağmen konsey, oy sayım tutanaklarını hâlâ yayımlayamadı. 

Maduro

Maduro destekçileri de zafer kazandıklarını vurgulamak için mitinglerini sürdürüyor (Reuters)


Avrupa Birliği (AB) gibi pek çok kurum adına seçim gözlemi görevlerine katılmış tecrübeli bir isim olan Naledi Lester, Venezuela'da kullanılan tutanakların şeffaflığı sağlayabilecek nitelikte olduğunu söylüyor:

Muhalefetin yayımladığının gerçekliğini sorgulamaktansa, tutanakları yayımlamakla görevlendirilen yetkililerin neden iddialarını kanıtlamadığını sorgulamalıyız.

Maduro, konuya müdahil olması için kendi kontrolündeki Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi'ne talimat verirken "Mahkeme istediğinde sandık tutanaklarının yüzde 100'ünü teslim etmeye hazır olacaklarını" söylemişti. Ancak bunları halkın görüp görmeyeceği bilinmiyor

Venezuela topraklarının yanı sıra ülkeden göç edenlerin gittiği Amerika ülkelerinde de Maduro karşıtı protestolar sürüyor. 

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisi, Venezuela'daki seçim süreci sonrasında yaşananlar hakkında bugün yazılı açıklama yaptı.

Resmi kayıtlar yayımlanmadan sonuçların tanınamayacağı vurgulanırken AB'nin Venezuela'daki gelişmeleri "büyük bir endişeyle" takip ettiği belirtildi. 

Açıklamada protestoların barışçıl kalması gerektiği öne sürüldü. "AB, sükunet ve itidal çağrısında bulunuyor. Güvenlik güçleri dahil Venezuela makamları, başta ifade ve toplanma özgürlüğü olmak üzere insan haklarına tam anlamıyla saygı göstermelidir" ifadesi kullanıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Seçim Konseyi'nin tüm verileri hâlâ yayımlamadığını önceki günlerde vurgulamıştı: 

Çok sayıda kanıt göz önüne alındığında ABD ve en önemlisi Venezuela halkı için Edmundo Gonzalez'in Venezuela'da 28 Temmuz'da yapılan başkanlık seçimlerinde en fazla oyu aldığı açıktır.

 

Independent Türkçe, Washington Post, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU