Venezuela protestolarla çalkalanırken, Maduro'dan ültimatom: "Yeni devrim başlatırım"

"Kuzey Amerika emperyalizmi ve faşistler çok zorlamasın"

Protestolar sürerken Maduro, ülkede "iç savaşa izin vermeyeceğini" söylemişti (Reuters)

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, "Kuzey Amerikan emperyalizmine karşı yeni devrim çağrısında bulunmaktan çekinmeyeceğini" söyledi. 

Maduro, başkent Karakas'ta dün yaptığı basın toplantısında, başta ABD olmak üzere ülkedeki devlet başkanlığı seçimlerinin sonuçlarını tanımayan ülkelere seslenerek şunları söyledi: 

Başka yollardan devrim yapmak istemiyorum, bunu siyasi iktidar pozisyonundan tüm ciddiyetimle söylüyorum, Hugo Chavez'in çizdiği yoldan devam etmeyi hedefliyoruz. Ancak Kuzey Amerika emperyalizmi ve faşist suçlular bizi zorlarsa, halkı başka niteliklere sahip yeni bir devrime çağırmaktan tereddüt etmem.

Maduro'nun sözleri, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby'nin seçim sonuçlarına yönelik "demokratik standartların sağlanmadığı" eleştirisinin ardından geldi. 

Kirby, açıklamasında "Hem bizim hem de uluslararası toplumun sabrı tükeniyor. Venezuela seçim otoritelerinin, tam ve kapsamlı sonuç verilerini açıklamalarını bekliyorum" demişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

28 Temmuz'da düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinde, Venezuela Seçim Konseyi Maduro oyların 51,20'sini alarak seçimleri üçüncü kez kazandığını açıklamıştı. Açıklamada, Maduro'nun rakibi Edmundo Gonzalez'in yüzde 44'te kaldığı ilan edilmişti.

Ancak muhalefet, verilerin doğru olmadığını ve seçimlerde hile yapıldığını ileri sürdü.

Bunun üzerine sokağa inen eylemcilerle güvenlik güçleri arasında sert çatışmalar çıktı. 

Venezuela Bolivarcı Ulusal Muhafızlar'ın (GNB) açıkladığı son rakamlara göre 1200 protestocu eylemlerde gözaltına alındı. 

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) eylemlerde en az 20 kişinin öldüğünü öne sürüyor. 

Venezuelada'ki Foro Penal adlı hak örgütüyse can kaybının 16 olduğunu bildiriyor. Venezuela Savunma Bakanlığı'nın boynundan vurulduğunu bildirdiği bir asker de bu rakama dahil. 

Muhalifler, seçim tutanaklarının kopyalarını alıp halka dağıtarak, devletin elindeki belgelerin Maduro'dan iki kat fazla oy aldıklarını gösterdiğini savunuyor. 

Bu tutanakların yüzde 80'inden fazlasını edindiğini savunan muhalefet, Maduro'nun yüzde 30, Gonzalez'inse yüzde 67 oy kazandığını ileri sürüyor. 

Muhafazakar muhalif lider María Corina Machado ise Karakas'taki BM temsilciliği önünde düzenlenen mitingde, "Her bir oyu savunacağız ve tüm dünyanın bildiği şeyi, rejimin tanımasını sağlayacağız. Yeni başkanımız Edmundo'dur" dedi.

Maduro ise ülkedeki karışıklıktan "radikal sağcı sapkın ikili" diye nitelediği Machado ve Gonzalez'i sorumlu tutuyor.
 


Kolombiya ve Brezilya gibi solcu liderleriyle bilinen Latin Amerika ülkeleri dahi ABD'nin yanında saf tutarak Maduro yönetiminin seçim tutanaklarını yayımlamasını talep ediyor.  

Küba, Nikaragua, Bolivya ve Honduras'ın yanı sıra Rusya, Çin, İran, Kuzey Kore ve Suriye, Maduro'ya desteklerini dile getiriyor.


Independent Türkçe, CNN, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU