Seks terapisti açıkladı: Yatakta kötü olduğunuzun 6 işareti

"Yargılandığını hisseden kişiler yatakta 'iyi' olamaz"

Uzun ilişkilerde genellikle erkekler, cinsellikten sıkılmaya kadınlardan daha yatkın (Unsplash)

Seks ve ilişki uzmanı psikoterapist Miranda Christophers, rahat hissetmeyen kişilerin yatakta iyi olamayacağını söylüyor. 

Ayrıca iyi performans göstermekle ilgili sürekli endişe duymak da yatak odasında sorunlara yol açabiliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yatakta iyi olmayı kendini sekse veya o ana vermek ve rahat hissetmekle ilişkilendiren Christophers "Yargılandığını veya duygusal açıdan güvende olmadığını hisseden kişiler yatakta 'iyi' olamaz" diyor.

Christophers, Daily Mail için kaleme aldığı yazıda bir kişinin yatakta kötü olduğunu gösteren 6 işareti ve daha iyi bir performans sergilemek isteyenler için bazı tavsiyeler paylaştı.

1) Sadece karanlıkta seks yapabilmek

Seks terapisti, kendine güvenmemenin yatakta kötü bir partner olmanın işaretleri arasında yer aldığını söylüyor. 

Christophers "Bedeninize güvenmediğinizde, açık ve spontane davranmakta kendinizi rahat hissetmezsiniz ve daha az karşılık verirsiniz" diyerek ekliyor: 

Karanlıkta ya da yorganın altında seks yapmakta ısrar edebilirsiniz.

Uzman, müzik açarak veya mum yakarak farklı bir atmosfer yaratmayı öneriyor. Bu sayede güvensizlik duyan kişi kendini daha rahat hissedebilir.

2) Dikkatin kolay dağılması

İyi seksin bağlanmakla ilgili olduğunu söyleyen psikoterapist "Kendinizi zevkin içinde kaybetmek, sanki birlikte dans ediyormuşsunuz gibi bir sonraki hareketinizi düşünmemekle ilgili" diyor. 

Böyle bir sorun yaşayan kişiler anda kalmaya çalışarak dikkatini toplayabilir. 

Christophers seks esnasında aklına etrafı toplamak gibi başka şeyler gelen kişilerin kendi kendine "Bedensel hislerime odaklanacağım" diyebileceğini ifade ediyor.

3) Seks hakkında konuşmaya utanmak

Uzmanlar partneriyle seks üzerine konuşmayan kişilerin onların ne istediği veya istemediği hakkında fikir edinemeyeceğini söylüyor. Bu durum yatakta kötü bir performansa yol açabilir. 

Christophers bu konularda konuşmanın tuhaf gelebileceğini ama iletişimin elzem olduğunu belirtiyor. Ayrıca karşı tarafın hoşlandığı şeyler değişebileceğinden uzun süreli ilişkilerde de bu konuşmaların yapılması önemli. 

New York Times'a konuşan seks terapisti Vanessa Marin de bu konuşmaların düzenli yapılmasını öneriyor. Lafa nereden gireceğini bilmeyenlerin, partnerine iltifat ederek başlayabileceğini ekliyor.

4) Rutine sıkışmak

Christophers, birinin keyif aldığı bir şeyi başkalarının da sevdiği yanılgısına düşülebileceğini söylüyor. 

Ayrıca bu durum uzun ilişkiler için de geçerli. Kişinin, partnerinin değişen isteklerine dikkat etmeden yataka alışıldık şeyleri yapmaya devam etmesi kötü performans göstermesine yol açabilir. 

"Her partnerle seks boş bir tuval gibidir; yeniden başlar, birlikte öğrenirsiniz ve öğrenmeye devam edersiniz" diyen psikoterapist şöyle ekliyor: 

Bu, onlarca yıldır evli olsanız bile böyle. Vücutlar değiştikçe tercihler de değişebilir.

5) Karşı tarafın çoğu zaman seks yapmak istememesi

Christophers, ilişkideki bir tarafın seks yapmaya genellikle partnerinden daha istekli olması ve onu yatağa çekmeye çalışmasının güven kırabileceğini ifade ediyor:

"Rıza, her iki partnerin de seksi eşit derecede istemesi anlamına gelir" diyen terapist şöyle devam ediyor: 

Ancak arzu seviyelerinin değişmesinin birçok nedeni var. Siz sabah seksini, partneriniz ise gece seksini tercih ediyorsa bunun üzerine konuşmanız ve her ikinize de uyan bir şey bulmanız gerekir. 

Ayrıca uzman, akıllarda cinsellik olmadan romantik bir yemek yemek gibi etkinliklerin, karşı tarafın daha istekli olmasını sağlayabileceğini belirtiyor. 

6) Performans kaygısı duymak

Cinsel performans kaygısı üzerine yapılan 2019 tarihli bir araştırmada bu durumun erkeklerin yüzde 9 ila 25'ini, kadınların da yüzde 6 ila 16'sını etkilediği bulunmuştu. Erkeklerin erken boşalmasına yol açan bu kaygı, kadınların cinsel arzu duymasının önüne geçiyor. 

"İyi seks, gösteri değildir" diyen Christophers, çoğu kişinin samimiyeti tercih ettiğini ekliyor. 

Uzman, performans kaygısı yaşayan kişilerin kendi hislerine odaklanmasını öneriyor. Christophers yazısını şu sözlerle tamamlıyor:

Kendinizin ve partnerinizin nelerden hoşlandığını öğrenmeye devam ederseniz, performans kaygısı yaşamayı doğal bir şekilde bırakırsınız.



Independent Türkçe, Daily, Mail, New York Times, National Library of Medicine 

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU