Rusya'da terör alarmı: Son 18 yılın en yüksek rakamı görüldü

İçişleri Bakanlığı, yılın ilk yarısındaki terör suçlarında yüzde 40 artış saptandığını bildirdi

Moskova, Ukrayna'nın Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen saldırıda IŞİD-H üyelerini kullandığını öne sürüyor (AFP)

Rusya İçişleri Bakanlığı, 2023'ün ilk yarısına göre bu sene terörizm ve aşırılıkçılığa dair suçlarda dikkat çekici bir artış olduğunu duyurdu. 

Rus devletine bağlı RT'nin dün yayımladığı haberde aktardığı terör suçu rakamları, neredeyse yüzde 40'lık bir artışa işaret ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2006'dan 2023'e kadar olan dönemde hiçbir yılın ilk 6 ayında terör suçu sayısı 1400'ü bulmazken bu rakam 2024'ün ilk yarısında 1651'i gördü. 

Böylece bu yıl, 1332 suçla 2006-2023 döneminin zirvesinde olan 2022'yi de geçti. 

Aşırılıkçı eylemlere dair suçlarda da rekor kırıldı. 2018'den beri yılın ilk 6 ayında 800'ü geçmeyen rakamlar bu sene 819'u gördü. Önceki yıla göre yüzde 12'lik bir artış saptandı. 

Haziranda açıklama yapan Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov, yaklaşık iki buçuk yıldır süren Ukrayna istilası boyunca 134 terör ve sabotaj eylemini engellediklerini duyurmuştu. 

Bortnikov, 32 uluslararası terör hücresinin de bu dönemde çökertildiğini bildirmişti. 

Martta başkent Moskova yakınlarındaki Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen saldırıda 145 kişi ölmüş, 500'ün üzerinde kişi de yaralanmıştı. IŞİD-H'nin üstlendiği eylem için FSB, Kiev'i işaret ediyor. 

Diğer yandan dün sosyal medya hesabından yazılı açıklama yapan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya donanmasına ait Rostov Na Donu adlı denizaltıyı vurduklarını duyurdu.

Açıklamada, Ukrayna füze ve deniz kuvvetleri birimlerinin ortak saldırıları sonucu Rus ordusuna ait S-400 Triumph füze savunma sisteminin 4 fırlatıcısına önemli ölçüde zarar verildiği ifade edildi.

Saldırıda Sivastopol limanında konuşlanan Rus Karadeniz filosunun Rostov Na Donu adlı denizaltısının da batırıldığı öne sürüldü.

Ukrayna'nın 13 Eylül 2023'te düzenlenen füze saldırısında denizaltının hasar aldığı ama tamirin ardından tekrar kullanılmaya başladığı kaydedilen açıklamada, Kalibr tipi füzeleri taşıyabilen denizaltının değerinin 300 milyon dolar olduğu iddia edildi.

 

Independent Türkçe, RT, AA

DAHA FAZLA HABER OKU