"Zelenski'nin gölgesi" Andriy Yermak kimdir?

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Yermak, avukatlık ve film prodüktörlüğü de yaptı

Yermak, Time'ın 2024'ün en etkili 100 kişisi listesine de girmişti (Reuters)

Amerikan gazetesi Washington Post (WP), Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak'ın "pek çok kişiyi kızdırdığını" yazdı. 

Haberde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin "gölgesi" diye nitelenen Yermak'ın ülke tarihinde bu pozisyonda görev yapan en güçlü siyasetçi olduğu yorumu paylaşılıyor. 

Eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'nun özel kalem müdürü Oleh Ribaçuk, Zelenski ve Yermak'ın çok yakın olduğuna dikkat çekerek "Kararları kimin verdiği merak konusu" diyor.

Ribaçuk, Yermak'ın pozisyonuyla ilgili şu değerlendirmeleri paylaşıyor: 

Yermak, seleflerinin çoğunun aksine hükümet deneyimi olmadan göreve geldi. En başından beri şu mantrayı tekrarlıyordu: 'Benim tek hayalim, tek hırsım başkanın gölgesi olmak, başkanın olmamı istediği her yerde olmak'. Kendisini böyle, Zelenski'nin ayrılmaz bir parçası olarak tanımlıyor.

Haberde, Yermak'ın Rusya savaşında Zelenski'nin verdiği kararlarda önemli rol oynadığını savunuluyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca 52 yaşındaki siyasetçinin, çalkantılı bir sürecin ardından 8 Şubat'ta Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni'nin görevden alınmasında Zelenski'ye akıl verdiği de öne sürülüyor. Zelenski, Zalujni'nin ardından pozisyona Kara Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Sırski'nin getirildiğini açıklamıştı. 

Yermak, Kiev'deki Taras Şevçenko Ulusal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde uluslararası özel hukuk alanında yüksek lisans derecesiyle mezun oldu. 

Farklı hukuk firmalarında çalışan Yermak, 2012'de Garnet International Media Group adlı medya şirketini kurdu ve film yapımcılığına soyundu. 

Yermak, 2017'de yayımlanan Slovakya-Ukrayna yapımı The Line (Čiara) filminin yapımcılığını da üstendi. 

Ukrayna Film Akademisi'nin yanı sıra Avrupa Film Akademisi üyeliğine de sahip olan Yermak, Zelenski'yle 2011'de tanıştı. Ukrayna lideri o dönemde ülkedeki televizyon kanalı Inter'de çalışıyordu. 

Zelenski 20 Mayıs 2019'da seçimleri kazandıktan sonra Yermak'ı Dış Politikadan Sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı olarak atadı. 11 Şubat 2020'de Zelenski'nin özel kalem müdürü olan Yermak, Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşında esir takası süreçlerini de yürüttü. 
 


WP'nin haberinde, Yermak'ın ABD yönetimiyle bağlantılarına da işaret ediliyor. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın bu yıl martta Kiev'de yaptığı bir konuşmada Yermak'la ilgili "Düzenli şekilde görüşüyoruz" dediği hatırlatılıyor. 

Yermak, 28 Haziran'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la da bir araya gelmişti. Ankara'daki görüşmeye Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Ümerov da katılmıştı.


Independent Türkçe, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU