Meksika kartelini sarsan operasyonun detayları ortaya çıkıyor: El Chapo'nun oğlu başrolde

Joaquin Guzman Lopez bir taşla iki kuş vurmuş

Tutuklamaların ardından Meksika'nın Sinaloa eyaletinde şiddet olaylarını önlemek için 200 "seçkin asker" konuşlandırılmıştı (Reuters)

ABD Adalet Bakanlığı, Meksikalı uyuşturucu karteli Sinaola'nın kurucusu "El Mayo" lakaplı Ismael Zambada Garcia ve örgütün diğer kurucusu El Chapo'nun oğlu Joaquin Guzman Lopez'in 25 Temmuz'da Teksas'ta tutuklanmalarının perde arkasına dair yeni detaylar ortaya çıkıyor.

New York Times (NYT), Joaquin Guzman Lopez'in El Mayo'yu ABD'ye giden uçağa zorla bindirdiğini duyurdu. 

NYT'nin Amerikalı kaynakları, El Chapo'nun oğluyla dostça bir görüşme yapmak üzere saklandığı dağlardan inen Zambada Garcia'nın Meksika'nın Culiacan kentinde tuzağa düşürüldüğünü söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki tarafın korumaları arasında çatışma da yaşanmış. 

Kaynaklar, ABD yönetiminin bu operasyona doğrudan müdahil olmadığını ve olayları sıcağı sıcağına takip etmediğini de öne sürdü. 

Joaquin Guzman Lopez'le resmi bir anlaşma yapılmadığını savunurken FBI ajanlarının El Chapo'nun bazı oğullarıyla yıllardır teması sürdürdüğünü de bildirdiler. 

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador da pazartesi yaptığı açıklamada ABD yetkililerinin bir süredir Guzman Lopez'le gizlice temasta olduğunu doğruladı.

Zambada Garcia'nın avukatı Frank Perez, müvekkilinin uçağa kandırılarak değil, zorla bindirildiğini daha önce açıklamıştı:

Müvekkilim ne ABD yönetimine teslim oldu ne de onlarla anlaşma yaptı. Joaquin Guzman Lopez onu zorla kaçırdı.

Avukatların Zambada Garcia'nın hukuksuz bir şekilde ABD'ye götürülmesini davada koz olarak kullanması bekleniyor. 

Ancak Columbia Hukuk Fakültesi'nden Daniel Richman, ABD kanunlarının bu tarz kaçırmalarda davalı tarafa avantaj sağlamadığını söylüyor. 

Bir taşla iki kuş

NYT'nin kaynakları, yaklaşık 5 yıl önce başlayan temasların El Chapo'nun oğullarından Ovidio Guzman Lopez'in geçen yıl ABD'ye iadesiyle hız kazandığını ekliyor. 

El Chapo'nun oğullarının Amerikalı yetkililerle işbirliğine giderek hem cezalarını azaltmayı hem de kartel içindeki en büyük rakiplerinden Zambada Garcia'dan kurtulmayı hedefledikleri de bildiriliyor.

İsminin gizlenmesini isteyen yetkililerden biri, Zambada Garcia'nın da Amerikalı yetkililerle temasta olduğunu savunuyor. 

Yılda 100 bin ölüme neden olan uyuşturucu, ABD'yi harekete geçirdi

Adalet Bakanı Merrick Garland, tutuklamaların ardından yaptığı yazılı açıklamada Sinaloa karteline büyük bir darbe vurduklarını belirtmişti.

ABD, Sinaloa kartelini yılda 100 bin Amerikalının ölümüne neden olduğu tahmin edilen sentetik uyuşturucu fentanilin önde gelen tedarikçisi olmakla suçluyor.

Ertesi gün El Paso'daki federal mahkemede hakim karşısına çıkan Ismael Zambada Garcia, kendisine yönetilen tüm suçlamaları reddetmişti.

31 Temmuz'da yapılacak bir sonraki duruşmaya Ismael Zambada Garcia'nın katılmayacağı, 1 Ağustos'ta yapılacak durum toplantısındaysa katılımının zorunlu olduğu kaydedilmişti.

El Chapo'nun diğer oğlu ve Sinaloa kartelinin önde gelen liderlerinden 28 yaşındaki Ovidio Guzman Lopez de 2023 Şubat'ında Meksika'nın kuzeyindeki Culiacan kentinde düzenlenen operasyonda gözaltına alınmış, eylüldeyse ABD'ye iade edilmişti.

"El Chapo" lakaplı Joaquin Guzman ise ABD'nin New York eyaletinde görülen davada geçen yıl temmuzda müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

2001 ve 2015'te Meksika'da iki yüksek güvenlikli cezaevinden kaçan Joaquin Guzman, en son Ocak 2016'da yakalanarak ABD'ye iade edilmişti.

 

Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU