İsrail yanıt seçeneklerini değerlendirirken Lübnan da beklemede

Washington, Mecdel Şems’e atılan füzeden Hizbullah'ı sorumlu tutuyor... Örgüt, güneydeki ve Bekaa Vadisi'ndeki üslerini boşalttı... Beyrut'tan ‘uluslararası soruşturma’ çağrısı

Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems’e düzenlenen füze saldırısının kurbanlarının cenaze töreninden /Fotoğraf: AFP

İsrail'in cumartesi günü Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems’e isabet eden ve 12 kişinin ölümüne yol açan füzeye vereceği yanıtın niteliği, boyutu ve zamanlaması dün akşam (pazar) Binyamin Netanyahu başkanlığında yapılan kabine toplantısının odak noktasını oluşturdu. İsrail Hizbullah'ı suçlarken, ABD de destek verdi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, Hizbullah'ın sorumluluğunu reddettiği füze saldırısını ‘korkunç bir saldırı’ olarak niteleyerek, “Füze onlara ait ve onların kontrolü altındaki bir bölgeden ateşlendi” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hizbullah'a yakın bir kaynak AFP'ye yaptığı açıklamada, İsrail'in vereceği karşılık beklentisiyle örgütün güneydeki ve Bekaa Vadisi'ndeki mevzilerini boşalttığını belirtirken, Middle East Airlines da pazar gününden bu sabaha kadar Beyrut'a yapılacak altı uçuşun ertelendiğini duyurdu.

Belirsizlik Suriye'ye de sıçradı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Tahran'a bağlı grupların Şam'ın güneyindeki Seyyide Zeynep bölgesi ile İsrail sınırındaki Kuneytra kasabasındaki mevzilerini boşalttığını bildirdi.

Hizbullah saldırının sorumluluğunu reddederken, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ‘uluslararası soruşturma’ çağrısında bulundu. Buhabib, Lübnan'a yönelik büyük bir saldırının ‘bölgesel bir savaşa’ yol açacağı uyarısında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU