Thomas ve diğer Thomaslar!

Fotoğraf: X

20 yaşına yeni basmış genç bir ABD’li köylü çocuk olan Thomas Matthew Crooks, son yirmi yılın en ünlü ve tehlikeli ABD’li politikacısı Donald Trump'a suikast girişiminin ardından kısa sürede dünyanın en ünlü çocuğu haline geldi.

‘Soygun’ tanımının Arap Yarımadası'na özgü lügatte gölgeleri vardır. Eğer yerel yıllıklarda falanca yılda falanca kasabanın halkını, falanca aileyi ya da falanca prensi birinin soyduğu yazıyorsa, bu onun iktidarı ele geçirdiği ya da bir hükümdara suikast düzenlemeyi başardığı anlamına gelir.

Ama biz bundan, soygundan ve soyguncudan değil, farklı bir gözlemden bahsedeceğiz. Bu gözlemin başlangıç noktası yirmi yaşındaki genç Thomas'ın cesareti, hatta pervasızlığıdır.

Bu çocuk 2004 yılında, yani tüm dünyanın 11 Eylül 2001'de Usame bin Ladin tarafından yönetilen El Kaide'nin Washington ve New York'a düzenlediği saldırıların artçı sarsıntılarını yaşadığı bir yılda doğdu. Ardından George W. Bush liderliğindeki ABD, Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak ve Taliban etkisindeki Afganistan'ı işgal etti. Bu iki ülkedeki yönetimleri ortadan kaldırdı. O dönemde tüm dünya terörizmden, El Kaide'den, İslami aşırılıktan ve aynı zamanda Batılı aşırılıktan bahsediyordu. Ya da o dönemin sözlüğüyle ABD'nin yürüttüğü Haçlı savaşına karşı İslami cihattan bahsediliyordu.

Dünyanın öbür ucunda, Amerikalı köylü çocuğu Thomas'ın büyüdüğü Pensilvanya’dan çok uzaklarda, aynı yıl doğan Arap ve Müslüman çocuklar vardı. Bugün onlar da onun gibi, ABD Gizli Servisi tarafından öldürülmeden önce yirmi yaşındalar. Bu kuşak aşırıcılık virüslerine karşı korunmak için gerekli aşı ve bağışıklık dozlarını aldı mı?

Pek çok kişi, bir neslin terörist bir programın ve aşırılıkçı uygulamaların çirkinliğine tanıklık etmesinin, bir nesli, hatta nesilleri, bu söylemlerin ve kültürlerin baştan çıkarıcılığından uzaklaştırmak için yeterli olduğunu varsayar. Ancak hasat, harman yerindeki hesaplamalardan farklı olabilir.

İnsanların kendi elleriyle görüp dokundukları bu oluşumların tüm çirkinliklerinden sonra gençlerin yeniden DEAŞ ve El Kaide'nin ya da Hizbullah ve Husilerin ayartmalarına kapılmalarını kim bekleyebilir.

Burada kastedilen şudur: Thomas'ın ve diğer Thomasların çağı, pervasızlık ve acelecilik çağıdır. Bu çağ ömrün en zayıf halkasıdır. Tüm dinlerden ve entelektüel düşünce ekollerinden aşırı grupların avcıları için cazip bir hedeftir… Hatta elektronik oyunların pencerelerinden bile durum böyledir!

Peki siz ne yapıyorsunuz?

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU