Gazze'deki atık sularda çocuk felci virüsü tespit edildi

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı binlerce insanın hastalığa yakalanma riskiyle karşı karşıya oluğunu duyurdu

Gazze Şeridi'nde devam eden savaşın ortasında bir yardım kuruluşundan yiyecek almak için toplanan Filistinli çocuklar / Fotoğraf: Reuters

Gazze Şeridi'ndeki Hamas hükümetinin Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde kanalizasyon suyundan alınan bazı örneklerde çocuk felci virüsüne rastlandığını duyurdu. Bakanlık, bölgede bir ‘sağlık felaketi’ yaşandığını belirtti.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre açıklamada, “UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) ile koordineli olarak kanalizasyon örnekleri üzerinde yapılan testlerin sonuçları, çocuk felci virüsünün varlığını gösterdi” ifadesi yer aldı.

Çocuk felci şu anda sadece iki ülkede (Pakistan ve Afganistan) endemik olan viral bir hastalık.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlık, Gazze Şeridi'nde ‘yerinden edilmiş insanların çadırları arasında akan kanalizasyon suyunda’ yapılan bu keşfin, ‘gerçek bir sağlık felaketine işaret ettiğini ve binlerce insanı bu hastalığa yakalanma riskiyle karşı karşıya bıraktığını’ belirtti.

Dokuz ay süren savaşın ardından, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Balah'ta kanalizasyon pompaları, yakıt eksikliği nedeniyle geçtiğimiz salı günü çalışmayı durdurdu.

Durgun kanalizasyon, çöp ve moloz yığınlarının ‘çeşitli salgın hastalıkların yayılması için elverişli bir ortam’ yarattığını belirten Bakanlık, ‘İsrail saldırganlığının derhal durdurulması’ çağrısında bulundu.

Diğer taraftan İsrail Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Gazze bölgesinden alınan atık su örneklerinde tip 2 çocuk felci virüsünün tespit edildiğini” belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) internet sitesine göre bu tür 1999 yılında ortadan kaldırılmıştı.

Bakanlık bu örneklerin, ‘WHO tarafından akredite edilmiş bir İsrail laboratuarında test edildiğini’ ve bunun da ‘bölgede virüsün varlığına ilişkin endişeleri arttırdığını’ bildirdi. Bakanlık, ‘İsrail'de enfeksiyon riskinin yayılmasını önlemek için durumun takip edildiğini’ duyurdu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU