ABD Ordusu Gazze açıklarındaki geçici deniz iskelesi görevini tamamladı

Amirali Brad Cooper, “Yüzer iskeleyi içeren deniz misyonu tamamlanmıştır” dedi

Tırlar, Gazze açıklarındaki geçici iskeleden insani yardım taşıyor / Fotoğraf: AP

ABD ordusu yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi açıklarında geçici bir yüzer iskele kurma ve işletme görevinin tamamlandığını ve Filistinlilere insani yardım götürmek için olağanüstü ama duraksamış bir çabanın resmen sona erdiğini duyurdu.

Reuters'in aktardığına göre ABD Merkez Komutanlığı Komutan Yardımcısı Donanma Amirali Brad Cooper bir basın brifinginde şunları söyledi: “Yüzer iskeleyi içeren deniz misyonu tamamlanmıştır. Bu nedenle artık iskelenin kullanılmasına gerek kalmamıştır.”

ABD'li yetkili, ABD'nin yardım ulaştırmak için Aşdod limanına yöneleceğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, mart ayında 2,3 milyon insanın yaşadığı Gazze Şeridi'nde yaklaşan kıtlık nedeniyle iskele üzerinden yardım ulaştırma planlarını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

370 metre uzunluğundaki yüzer iskele, operasyonların başladığı 1 Mayıs'tan beri 8,100 ton yardımın Gazze sahilindeki bir depolama alanına ulaşmasını sağladı. Ancak iskele, kötü hava koşulları nedeniyle ABD ordusu tarafından birkaç kez kaldırılmak zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'nın haziran ayında güvenlik nedeniyle faaliyetleri askıya almasının ardından, yardımların çoğu Gazze'deki aç insanlara ulaşamadı.

Pentagon sözcüsü Hava Kuvvetleri'nden Tümgeneral Patrick Ryder, yaptığı açıklamada, ordunun çarşamba günü iskeleyi yeniden bağlama girişiminde başarısız olduğunu söyledi.

Ryder, “İskele her zaman, insani yardıma ihtiyaç duyulan bir dönemde Gazze'ye ek yardım akışını sağlamak için geçici bir çözüm olarak düşünülmüştür... İskele faaliyetleri yakında sona erecektir” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, iskelenin Gazze'ye çok ihtiyaç duyulan gıda ve insani yardımın girmesine yardımcı olduğunu, ancak ilave malzemelerin şu anda Filistin topraklarına kara yollarından girdiğini söyledi.

Sullivan, hukuksuzluğa, silahlı çetelerin varlığına ve Hamas'ın zaman zaman yardım dağıtımını engelleme girişimine dikkat çekerek, "Artık asıl sorun Gazze'ye yardım getirmek değil, yardımın etkin bir şekilde Gazze'de taşınmasıyla ilgili" dedi.

Birleşmiş Milletler, deniz yoluyla yardım göndermenin, kara yoluyla yardım göndermenin alternatifi olmadığını söylüyor. BM, geçen ay Entegre Gıda Güvenliği Değerlendirmesi'nin yüksek kıtlık riskiyle karşı karşıya olduğunu söylediği bir sektörde, kara yollarının yardım operasyonlarının odak noktası olmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı.

BM sözcüsü Stephane Dujarric gazetecilere yaptığı açıklamada, “İskeleyi, faaliyet gösterdiği süre boyunca ek bir kaynak olarak memnuniyetle karşıladık. Gerçekten ihtiyacımız olan şey için, yani Gazze'ye büyük ölçekli kara yardımı ulaştırılması için baskı yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

BM, yardımların iskeleden Dünya Gıda Programı (WFP) depolarına aktarılmasını denetliyor. Ancak İsrail ordusunun 8 Haziran'da bölgede bir rehine kurtarma operasyonu gerçekleştirmesinin ardından güvenlik gerekçesi nedeniyle bu katılım askıya alındı.

Dünya Gıda Programı (WFP) geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, bozulmayı önlemek amacıyla kaldırımlarda biriken yardımların taşınması için ticari kuruluşlarla anlaştığını duyurdu.

ABD ordusu iskelenin 200 milyon dolardan fazlaya mal olduğunu tahmin ediyor.

ABD Senatosu, Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz tarafından sunulan ve iskelenin feshedilmesini öngören yasanın engellenmesi lehinde oy kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU