Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Van Gölü'nde 4,3 büyüklüğünde deprem

Van Gölü'nde saat 23.19'da 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Van Gölü'nde Tuşba ilçesine 8,85 kilometre uzakta meydana gelen sarsıntının derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü.


Türksat 6A'nın ikinci ateşleme süreci başarıyla tamamlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A'nın ikinci ateşleme sürecinin başarıyla tamamlandığını bildirdi.

Uraloğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türksat 6A'nın son durumuna ilişkin bilgi verdi.

Türksat 6A'nın 69 dakika süren ikinci ateşleme sürecinin başarıyla sonuçlandığını belirten Uraloğlu, "İlk yerli ve milli uydumuz Türksat 6A'nın yörüngesine ilerleyişi sürüyor. En uzak yörüngede görev yapacak olan uydumuz planladığımız şekilde ve sorunsuz yol alıyor. 'UzaydaTürkizi'miz, sesimiz, gururumuz Türksat 6A gücümüze güç katacak." ifadesini kullandı.


Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail Dışişleri Bakanı Katz'ın paylaşımına tepki

Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın sosyal medya platformunda yaptığı paylaşıma tepki göstererek, Katz'ın "saygısızlık, yalan ve iftiradan ibaret açıklamalarına" devam ettiğini bildirdi.

Bakanlık, İsrail Dışişleri Bakanı Katz'ın bir sosyal medya platformunda yaptığı paylaşım hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Katz'ın "saygısızlık, yalan ve iftiradan ibaret açıklamalar" yapmaya devam ettiğinin görüldüğü belirtildi.

Bu tarz beyanların, bölgedeki gerçek gündemi değiştirmesine izin verilmeyeceği kaydedilen açıklamada, "İsrail Hükümeti, masum Filistinlileri öldürerek iktidardaki ömrünü uzatmaya çalışmakta; izlediği politikalarla bölgemizde huzursuzluk ve istikrarsızlığa neden olmaktadır. İsrail Hükümeti, Gazze'de uyguladığı zulme bir an önce son vermeli ve kalıcı ateşkese razı gelmelidir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Türkiye'nin Filistinlilerin haklarını savunmayı sürdüreceği vurgulandı.

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, sosyal medya hesabında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan açıklamalarda bulunmuştu.


Hamas: İsrail Gazze’nin Tel el-Hava Mahallesi'nde soykırım ve etnik temizlik yaptı

Hamas, İsrail ordusunun Gazze kentinin Tel el-Hava Mahallesi'nde günlerce süren saldırıların ardından gerçekleştirdiği korkunç saldırıların, savaş suçu, soykırım ve etnik temizlik olduğunu belirtti.

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, “İşgal (İsrail) ordusu, Tel el-Hava Mahallesi'nden ayrılmadan önce evleri ateşe verdi ve sivil savunma ekiplerinin, içindeki ailelerle birlikte yanan binalara ulaşmasını engelledi.İsrail bombardımanının ardından Tel el-Hava'da şehit olan ailelerin tamamının cesetlerinin bulunması, bu durumun işgal ordusunun insanlığı utandıran vahşi katliamlar ve zulümler yaptığını doğruladığını gösteriyor.” ifadelerine yer verildi.

Birleşmiş Milletler, Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi başta olmak üzere, uluslararası toplumun, İsrail’in Filistin halkına karşı işlediği bu korkunç suçları durdurmak için harekete geçmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, İsrail ordusunun her türlü insani değer ve geleneği tanımadığı ve tüm uluslararası hukuk ve sözleşmeleri ihlal ettiği kaydedildi.


Elon Musk, AB Komisyonunun X'e "gizli sansür anlaşması" teklif ettiğini öne sürdü

X sosyal medya platformunun sahibi Elon Musk, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun, konuşmaları sessizce sansürlemesi karşılığında ceza verilmemesine ilişkin yasa dışı bir "gizli anlaşma" teklifinde bulunduğunu ve X'in bunu kabul etmediğini ileri sürdü.

AB Komisyonu'nun X'in karanlık modeller, reklam şeffaflığı ve araştırmacılar için veri erişimiyle ilgili alanlarda AB'nin Dijital Hizmetler Yasası'nı (DSA) ihlal ettiğini bildirmesine tepki gösteren Elon Musk, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "AB Komisyonu yasa dışı bir gizli anlaşma teklif etti: Eğer konuşmayı kimseye söylemeden sessizce sansürleseydik bize ceza vermeyeceklerdi. Diğer platformlar bu anlaşmayı kabul etti. X kabul etmedi" ifadelerini kullandı.


İçişleri Bakanlığı'nın adını kullanarak sahte kimlik kartı düzenleyen şüpheliler Adana'da yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Adana'da, İçişleri Bakanlığının ismini kullanarak sahte kimlik kartları düzenleyen şüphelilerin yakalandığını bildirdi.

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Yerlikaya, dün, bakanlığın adını kullanarak kimlik kartları düzenleyen şüphelilerle ilgili, sosyal medya üzerinden İçişleri Bakanlığı etiketlenerek ihbarda bulunulduğunu belirtti.

Bunun üzerine Adana İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince söz konusu ihbarın değerlendirildiğini aktaran Yerlikaya, şu bilgileri paylaştı:

Çalışmalar sonucu, E.V. ve aynı araç içerisinde bulunan F.A. adlı şüpheliler suça konu kartlarla birlikte yakalanmıştır. Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca şahıslar hakkında 'nitelikli dolandırıcılığa teşebbüs', 'belgede sahtecilik ve nüfuz ticareti' suçlarından soruşturma açılmış, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştır. Devlet kurumlarının adını kullanarak dolandırıcılık yapan ve imtiyaz sağlamaya çalışanlara, suç odakları ve suçlulara göz açtırmayacağız.


İsveç, Kur'an yakma eylemleri yapan Momika'ya 1 yıllık oturma izni verdi

İsveç Göçmenler Ofisi, Kur'an yakma eylemleri yapan Irak asıllı Salwan Momika'ya 1 yıllık oturma izni verildiğini açıkladı.

Göçmenler Ofisi Basın Müdürü Jesper Tengroth, ülkesinin Aftonbladet gazetesine yaptığı açıklamada, Momika'ya verilen geçici 1 yıllık oturma iznine gerekçe olarak, Irak'ta Momika'nın işkence ve insanlık dışı muamele görme riski bulunmasını gösterdi.

İsveç Göçmenler Ofisi, Ekim 2023'te Momika'nın 16 Nisan 2024'e kadar çalışma ve oturma izninin bulunduğunu, bu tarihten sonra sınır dışı edileceğini belirtmişti. Momika, karara itiraz edip davayı Göç Mahkemesi'ne götürmüştü.

Göç Mahkemesi de Momika'nın oturma izni başvurusunda yanlış bilgi verdiğini ve bu yüzden Göçmenler Ofisinin sınır dışı kararını onadığını açıklamıştı. Momika, daha sonra kararı Temyiz Mahkemesine götürmüştü. İsveç Göç Temyiz Mahkemesi, 27 Mart'ta Göç Mahkemesinin Momika hakkında aldığı sınır dışı edilme kararını onadığını duyurmuştu.

Momika ise bu karar sonrasında İsveç'i terkedip Norveç'e iltica edeceğini söylemişti. Norveç'e giden ve 28 Mart'ta iltica eden Momika, tutuklanarak hapse atılmıştı.

Norveç polisi tarafından İsveç'e 4 Nisan'da teslim edilen Momika, Irak'ta işkence göreceğini belirterek, yeniden İsveç Göçmenler Ofisine sığınma başvurusunda bulunmuştu.


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Yeniden Refah Partili Aydal'ın açıklamalarına tepki

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanvekili Doğan Aydal'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ilgili sözlerine tepki gösterdi.

Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Yeniden Refah Partisi Genel Başkanvekili Doğan Aydal'ın Sayın Cumhurbaşkanı'mıza yönelik siyasi nezaketten yoksun, çirkin ve temelsiz ifadelerini şiddetle kınıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, açıklamasında, şunları kaydetti:

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın demokrasi mücadelesi ile geçen hayatı, 15 Temmuz hain darbe girişiminin bertaraf edilmesi başta olmak üzere aziz milletimiz ile omuz omuza her türlü vesayete karşı cesur ve onurlu duruşu, yakın tarihimizin kayıtlarındadır. Dünyanın ve bölgemizin büyük sınamalarla karşı karşıya olduğu bir dönemde, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın dirayetli liderliğinde demokrasi ve kalkınma yolunda ilerlemeye devam edeceğiz. Demokratik rekabetin sınırlarını pervasızca çiğneyen, siyasi alanı kirleten hukuk dışı söylemler, milletimizin vicdanında ve derin irfanında da gerekli cevabı bulacaktır.


İskoçya'da kıyıya vuran 77 pilot balina öldü

İskoçya'nın kuzeyindeki Orkney takım adalarının Sanday Adası'nda 77 pilot balina karaya vurdu.  Britanya Dalgıç ve Deniz Hayatı Kurtarma (BDMLR) ekiplerinin müdahale ettiği olayda balinaların 12'sinin hayatta olduğu 65'inin ise öldüğü açıklandı. BDMLR açıklamasında, hayatta kalan 12 balinanın da kurtarılamayacağının anlaşılması üzerine daha fazla acı çekmemeleri için ötenazi yapıldığı ifade edildi.

Balinaların karnında boyu 7 metreyi bulan erkekler ve yeni doğmuş balinalar bulunduğu ifade edilirken olayın 1975'ten bu yana İskoçya'da yaşanan; tek seferde en fazla sayıda balina ölümü vakası olduğu belirtildi. Ölen balinaların tamamının pilot balina olduğu kaydedilen açıklamada, uzun süre kurtarılamayan balıkların kuma battığı ve onları tekrar yüzdürmenin imkansız hale geldiği vurgulandı.

İskoçya kıyılarında geçmiş yıllarda da balinalar kıyıya vurmuş ve büyük sayılarda ölümler yaşanmıştı. Geçen yıl Lewis Adası kıyılarına vuran 55 balina ölürken 2011'de Sutherland'da iki farklı olayın birinde 60, diğerinde ise 70 balina ölmüştü.


TFF, genel kurul öncesi başkan adaylarını açıkladı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 18 Temmuz'da gerçekleştirilecek genel kurul öncesi internet sitesinden bir açıklama yaptı. Açıklamada, mevcut başkan Mehmet Büyükekşi ile Servet Yardımcı ve İbrahim Hacıosmanoğlu'nun adaylık başvurularının onaylandığı belirtildi.

Bu 3 adayın seçime girebilmeleri için, kongrenin yapılacağı gün genel kurul divanına delege sayısının 5'te 1'i (65 delege) oranında imza sunmaları gerekecek.


DEM Parti'den "Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği"nin iptali için Danıştaya dava

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden (DEM Parti)  yapılan açıklamada, davanın DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan adına açıldığı belirtildi. Açıklamada, yönetmeliğin Cumhurbaşkanına temel hak ve hürriyetleri sınırlandırabilme yetkisi verdiği iddia edilerek, dava dilekçesinde şu ifadelerin yer aldığı kaydedildi:

Yönetmelikte 'buhran dönemi' tanımlamasında muğlak, belirsiz ve subjektif tanımlamalar kullanılmıştır. Bir dönemin gerginlik veya buhran dönemi olduğunu değerlendirme yetkisi Cumhurbaşkanına verilmiştir. Gerginlik ve buhran dönemi salt bir tanımlamadan da ziyade seferberlik ilan edilmemiş bir seferberlik halini ifade etmektedir. Yürütme organının pek tabii bu dönemde yapacağı işlemleri olağanüstü haller dönemi olarak değerlendirme eğiliminde olacağı ve yargısal denetimden bu yolla kurtulma eğiliminde olmak isteyeceği akıllardan çıkarılmamalıdır.


TBMM Başkanı Kurtulmuş, The Washington Post'a konuştu

Amerikan The Washington Post gazetesi, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile NATO’nun kuruluşunun 75. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen NATO Parlamento Başkanları Zirvesi kapsamında yaptığı görüşmenin ilk kısmını yayımladı. The Washington Post gazetesi yazarı Ishaan Tharoor, yazısında NATO'nun, Rusya-Ukrayna savaşı ile 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'deki insanlık dışı saldırıları karşısındaki tutumunun farklılığına işaret etti. Gazetede, bu ihtilaf karşısında Kurtulmuş'un şu değerlendirmesi yer aldı:

Bu, çok açık bir şekilde ikiyüzlülük, bir çifte standart. Bu apaçık bir ayrımcılık. Filistinli kurbanları Ukraynalı kurbanlara eşit kabul etmezseniz bu, insanlık içerisinde bir tür hiyerarşi kurmak istediğiniz anlamına gelir. Bu da kabul edilemez.


AK Parti Sözcüsü Çelik'ten, Yeniden Refah Partili Aydal'ın açıklamalarına tepki: Açıkça haddi aşmaktır

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanvekili Doğan Aydal'ın, "Erdoğan anayasayı değiştirmezse bir başka ülkeye gider, Amerika'ya gider" sözlerinin çirkin bir şuursuzluk ve saygısızlık olduğunu belirtti. Bu sözleri şiddetle kınadığını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın vesayetle mücadeleden terörün her türlüsüyle ve FETÖ'yle mücadeleye, 7 Şubat'tan 15 Temmuz'a kadar her türlü saldırı karşısında ortaya koyduğu cesur duruşunu tüm dünya bilmekte ve aziz milletimiz takdir etmektedir. Doğan Aydal'ın Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik kullandığı saygısız ifadeler, bir çirkinliğin dışa vurumu olduğu gibi açıkça haddi aşmaktır. Bu çirkinlik ve iftiralarla şimdiye kadar çok mücadele ettik, bundan sonra da siyasi ve hukuki karşılığını vermeye devam edeceğiz

 


Adalet Bakanı Tunç'tan 9. Yargı Paketi açıklaması: Uzlaşı içerisinde Gazi Meclisimizde kabul edileceğine yürekten inanıyorum

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 9. Yargı Paketi'nin TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildiğini anımsatarak, önümüzdeki günlerde de TBMM Genel Kurulunda görüşüleceğini belirtti. Tunç, kanun teklifinin adalet hizmetlerinin etkinliğini artırma, yargısal süreçleri hızlandırma, suçla etkin mücadele sağlama, ceza adalet sistemini ve hukuki güvenliği güçlendirme, temel hak ve özgürlüklerin korunması ve genişletilmesini sağlama, aile kurumunu güçlendirme, hukuk ve ceza uyuşmazlıklarında alternatif çözüm yöntemlerinin alanlarını genişletme gibi önemli düzenlemeleri içerdiğini kaydetti. Kanun teklifinin 39 maddeden oluştuğunu aktaran Tunç şu ifadeleri kullandı:

20 farklı kanunda değişiklik yapan 39 maddeden oluşan kanun teklifinin milletvekillerimizin takdiriyle uzlaşı içerisinde Gazi Meclisimizde kabul edileceğine yürekten inanıyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye Yüzyılı'nı adaletin yüzyılı yapmak için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz


Nepal'de meydana gelen heyelanda nehre sürüklenen iki otobüsteki 65 kişi kayboldu

Güney Asya ülkelerinden Nepal'de meydana gelen heyelanda nehre sürüklenen iki otobüste bulunan 65 kişinin kayboldu.

Başkent Katmandu'nun 85 kilometre batısındaki Chitwan bölgesinde aşırı yağışların yol açtığı sel nedeniyle Trishuli Nehri'ne yuvarlanan yolcu otobüslerinden son anda atlamayı başaran 3 kişi kurtulurken 65 kişinin nehir sularına kapılarak kaybolduğu kaydedildi. Katmandu'dan Gaur'a seyreden otobüste 41, Birgunj'dan Katmandu'ya giden otobüste ise 24 yolcunun bulunduğu öğrenildi.

4777437296795395.jpg
Fotoğraf: AP

ABD Başkanı Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'yi yanlışlıkla "Putin" diyerek sahneye çağırdı

ABD Başkanı Joe Biden, NATO Zirvesi kapsamında "Ukrayna Sözleşmesi"nin imza töreninde konuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in vahşi savaşına karşı herkesin birlik olduğunu belirten Biden, Ukrayna'nın özgürlük ve geleceğini korumak için birlikte hareket edeceklerini vurguladı. Joe Biden, Ukrayna gibi özgür ülkelerin "tiran komşulardan" korkmadığı bir dünya düzeni için birlik içinde olduklarını ifade etti.

Rakibi Donald Trump'la canlı yayın münazarasından sonra fiziksel ve zihinsel sağlığı tartışma konusu olan ABD Başkanı Biden, Zelenskiy'i sahneye çağırırken, "Beyefendiler, hanımefendiler, karşınızda Başkan Putin" ifadesini kullandı.


Yurt genelinde son 5 günde 4 bin 466 aranan kişi yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, 81 ilde son 5 günde çeşitli suçlardan aranan kişilere yönelik "Çember-19" operasyonları düzenlendi. Operasyonlarda, hakkında yakalama kaydı bulunan 4 bin 466 firari gözaltına alındı. Bu kişilerden 4 bin 436'sının 5 yıla kadar, 19'unun 5-10 yıl arası, 11'inin ise 10 yıl ve üzeri süredir arandığı tespit edildi. Yakalananlardan 718'inin narkotik, 691'inin hırsızlık, 434'ünün kaçakçılık ve organize, 383'ünün dolandırıcılık, 159'unun yağma, 116'sının cinsel, 85'inin terör ve 79'unun kasten öldürme suçlarını işledikleri için arandığı belirlendi. Ali Yerlikaya, operasyonlarla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Aziz milletimizin bilmesini isterim ki firari suçluların sokaklarımızda gezmelerine asla izin vermeyeceğiz. Ailelerimizin huzurunu kaçırmalarına müsaade etmedik, etmeyeceğiz. İl jandarma komutanlıkları, il emniyet müdürlükleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığımızca 81 il genelinde arama kaydı olanlara yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda bu şahıslar, yol aramalarında, ev ve iş yerleri baskınlarında, kimlik kontrollerinde yakalandı. Operasyonları yöneten valilerimizi, kaymakamlarımızı, il jandarma komutanlarımızı, il emniyet müdürlerimizi, Sahil Güvenliğimizi ve operasyonlara katılan polislerimizi, jandarmalarımızı tebrik ediyorum. Milletimizin duası sizinle.

 


The Shining filmiyle hafızalara kazınan Shelley Duvall hayatını kaybetti

Tarihe kült bir korku filmi olarak geçen, Stephen King'in kitabından uyarlanan "The Shining" filminin ünlü yıldızı Shelley Duvall, 75 yaşında yaşamını yitirdi.

Texaslı oyuncu Duvall, Blanco kentinde evinde hayat gözlerini yumdu. Ölüm sebebi, arkadaşı aktör Gary Springer tarafından diyabetten oluşan komplikasyon olarak belirtildi.

Duvall'ın eşi Dan Gilroy, oyuncunun ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, "Sevgili, tatlı, harika hayat arkadaşım, ortağım ve dostum dün gece aramızdan ayrıldı." ifadesini kullandı.

shining
Fotoğraf: AA

Fransa, Almanya, İtalya ve Polonya birlikte füze üretecek

Fransa, Almanya, İtalya ve Polonya'nın uzun menzilli seyir füzesi geliştirme konusunda anlaştıkları bildirildi.

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, X hesabından yaptığı paylaşımda, Fransa, Almanya, İtalya ve Polonya'nın ABD'nin Washington kentinde düzenlenen NATO Zirvesi'nde ortak niyet mektubu imzaladıklarını duyurdu.

Paylaşımında "Ukrayna'daki savaş, uzun menzilli saldırıların Avrupa'nın savunması için kilit bir konu olduğunu gösteriyor." ifadesini kullanan Lecornu, bu 4 ülkenin uzun menzilli seyir füzesi geliştirme konusunda işbirliği yapacağını açıkladı.

Lecornu, bu işbirliğinin "Avrupa savunma sanayisini harekete geçireceğini" belirtti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU