Rus gazeteci: Paşinyan açısından olumlu ve sembolik, Rusya için ise iç açıcı bir olay değil

Mayis Alizade Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Sosyal medya

Rusya sınır güvenliği güçlerinin, 1992 yılından bu yana görev yaptıkları Ermenistan'ın başkenti Erivan'daki Zvartnots havaalanını 31 Temmuz'da terketmelerinin yankıları sürerken bu gelişmenin gerek ikili ve gerekse bölgesel ilişkilere önemli etkisinin olacağı konuşuluyor.

Gelişmeleri yakından izleyen Rusya'nın Kommersant gazetenin Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden sorumlu özel yetkili muhabiri ve yorumcusu Vladimir Solovyov, Rusya güvenlik görevlilerinin Erivan'daki Zvartnots havaalanını terketmelerini Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

1315136-993506053.jpeg
Rus gazeteci Solovyov. Fotoğraf: Independent Türkçe


Solovyov, “Azerbaycan'ın Karabağ'ın tamamını kendi kontrolüne almasından itibaren çok faal biçimde uygulamaya koyduğu politikanın devamı niteliğinde" olduğunu belirterek şunları kaydetti: 

Ermenistan hükümetinin, Rus askerlerinin Erivan'daki Zvartnots havaalanını terketmesi gerektiğine ilişkin bir talebinin olduğu geçtiğimiz mart ayında ortaya çıkmıştı. Böyle bir istek önceleri temenni halinde dışarıya yansırken bir süre sonra Ermenistan yönetimi Moskova'ya bu durumu resmen iletti. Sonuçta Rusya sınır  güvenlik görevlileri 1992 yılından bu yana bulundukları Erivan'ın Zvartnots havaalanını 31 Temmuz'da terk etti. Yani 32 sene sonra. Ermenistan yönetiminin aldığı bu karar genelde şaşırtıcı olmayıp Erivan'ın 2023 yılı sonbaharında Azerbaycan'ın yıldırım hızlı bir operasyonla Karabağ'ın tamamını kendi kontrolüne almasından  itibaren  çok faal biçimde uygulamaya koyduğu politikanın devamı niteliğindedir. Ermenistan yönetimi defalarca bir müttefik ve ülkenin güvenliğinin garantörü olarak Rusya'nın, beklentilerini yerine getirmediğini ifade etmişti. Bu tür yakınmalar 2020 sonbaharında gerçekleşen ikinci Karabağ savaşından sonra da defalarca seslendirilmişti.

“Ağırlıklı olarak Ukrayna'yla uğraşan Rusya, Ermenistan'a karşı sert adımlar atmıyor”

“Şimdi ise Erivan'ın bilinçli şekilde uygulamaya koyduğu Avrupa Birliği politikası çerçevesinde Moskova'yla ilişkiler farklı yönlerden dönüştürülüyor" diyen Solovyov, "Örneğin Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nde Ermenistan'ın üyeliği dondurulmuştu. Buna rağmen Erivan, Moskova'yla ilişkilerini temelden koparmıyor. Çünkü gerek Rusya'yla gerekse Avrasya Ekonomik İşbirliği Örgütü çerçevesindeki ilişkilerin yerini doldurmaya Batı hazır değil. Yani Rusya'nın da bulunduğu bir ittifakın içinde çıkarlarımızı korumayı sürdürürken diğer yandan güvenlik konuları da dahil olmak üzere Batı'nın yönlendirmelerini de uygulayalım. Bu bakımdan Ermenistan'ın, Fransa gibi bir ülkeyle yaptığı işbirliği ilgi çekiyor. Şimdilik Paşinyan bu çizgiyi sıkıntısız ilerletmeyi başarıyor.Ağırlıklı olarak Ukrayna'yla uğraşan Rusya, Ermenistan'a karşı sert adımlar atmıyor" dedi.

Solovyov şöyle devam etti: 

Durum böyle ve Rusya-Ermenistan ilişkilerinde sert gerilimlerin yaşanacağını şimdilik beklememek gerekir. Rusya medyasının ve kimi zamanlarda yetkililerin zaman zaman Paşinyan'ı “ıslatmalarına” ve muhalefete açık destek vermelerine rağmen bu tür hareketlerin Ermenistan iktidarına herhangi bir sıkıntı oluşturduğu görülmemiştir. İktidarı elinde bulundurmayı sürdüren Paşinyan için ne protesto gösterileri ne de Azerbaycan'a bir kısım arazi tavizinde bulunması Başbakanın durumunu şimdiye kadar zorlamamıştır. Rus sınır güvenliği görevlilerinin Erivan'ın Zvartnots havaalanını terketmeleri Paşinyan açısından olumlu ve sembolik bir durum oluşturmuşken Rusya için ise iç açıcı bir olay değildir. Ermenistan'ın Batı'lı müttefiklerinin bu durumu iyi okuyacağı ve ilişkileri derinleştirme yönünde yeni hamleler yapacağı düşünülebilir.

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU