İsrail itiraf ediyor: Hamas'ın tünelleri hâlâ güçlü ve etkili

Askeri kaynaklar, yıkılanların bir kısmının yeniden çalışır hale getirildiğini söyledi

İslami Cihad hareketinin askeri kanadı Kudüs Tugayları'ndan bir savaşçı Gazze'deki bir tünelde / Fotoğraf: AFP

İsrail ordusundaki üst düzey askeri kaynaklar, Tel Aviv'in "üstün stratejik güvenlik tehdidi" olarak gördüğü Gazze Şeridi'nde, Hamas ve diğer Filistinli gruplar tarafından inşa edilen tünellerin hala "operasyonel ve son derece hazırlıklı olduğunu ve hatta İsrail tarafından imha edilen tünellerin yeniden faaliyete geçirildiğini" itiraf etti.

Askeri sansürden geçtikten sonra yayınlanan habere göre kaynaklar, "İsrail ordusunun çok sayıda tüneli imha ettiğini, ancak yeraltında 700 kilometreden fazla büyük miktarda tünelden söz edildiğini, bunların çoğunun, özellikle de Gazze Şeridi'nin merkezindeki mülteci kamplarının, kuzeydeki Şucaiyye mahallesinin ve Refah'ın altındakilerin hala çalışır durumda olduğunu" belirtti.

Kaynaklar ayrıca yıkılan Han Yunus tünellerinin onarıldığını ve Hamas tarafından kullanıldığını, bunların arasında onarım ve inşaat için kullanılan bir yeraltı çimento fabrikasının da bulunduğunu bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynaklara göre: "Refah'taki tüneller sınıra yakın oldukları için İsrail'e doğrudan tehdit oluşturmaya devam ediyor. Kısmen imha edilenler de dahil olmak üzere tüm tüneller şu anda İsrail Ordusu’nu pusuya düşürmek için kullanılıyor."

İsrail ordusu Hamas'ın tünellerinin yüzde 70'ini yok ettiğini ya da etkisiz hale getirdiğini iddia etmişti, ancak ABD raporları bu rakamı abartılı olduğunu, tünellerin en az yüzde 60'ının hala çalışır durumda olduğunu ve bunları yok etmenin yıllar sürecek bir savaş gerektirdiğini söylüyordu.

Ordu liderliği şu anda savaşı durdurmayı destekliyor ve Hamas'ın askeri yeteneklerini ortadan kaldırma görevinin devam ettiğini açık bir savaş olduğunu, uzun zaman ve büyük bir savaş çabası gerektirdiğini söylüyor. Ancak sahada görev yapan alt rütbeli subaylar, tünellerin yıkılmasının hayati ve vazgeçilmez bir gereklilik olduğunu, savaşın tamamlanmadan durdurulmasının ise doğru olmadığına inanıyor.

Bu konuda, ateşkes anlaşmasına karşı çıkmak için hükümetteki aşırı sağcı bakanlara görüşlerini aktarıyorlar.

Onlara göre "Gazze'deki askeri operasyonlar Hamas'ı zayıflattı, zira Hamas'ın tugaylarının çoğu çökertildi ve binlerce üyesi öldürüldü, ancak rehinelerin kurtarılması ya da Hamas'ın siyasi ve askeri kabiliyetlerinin tamamen yok edilmesi gibi savaşın ana hedeflerine ulaşılamadı.

New York Times'ın geçen mayıs ayında ABD'li ve İsrailli yetkililerden aktardığına göre Hamas'ın ağır kayıplarına rağmen, üst düzey lider kadrosunun büyük bir kısmı Gazze'deki yeraltı tünelleri ve operasyon merkezlerinden oluşan geniş bir ağın içinde kalmaya devam ediyor. Bu tüneller, çatışmalar durduğunda Hamas'ın hayatta kalmasına ve kabiliyetlerini yeniden inşa etmesine olanak sağlayacak.

Şarku’l Avsat’ın New York Times'dan aktardığına göre ABD'li bir istihbarat yetkilisi, Washington'un, "İsrail'in (Hamas) tünellerini İsrailli askerlere yüksek bir bedel ödetmeden tamamen yok edebileceğinden şüphe duyduğunu" söylediğini aktardı. İsrail muhtemelen önümüzdeki yıllarda Hamas'ın silahlı direnişiyle karşı karşıya kalacak ve ordu, Hamas'ın bu unsurlarının saklanmasına, güç kazanmasına ve İsrail güçlerini şaşırtmasına olanak tanıyan gizli altyapısını etkisiz hale getirmekte zorlanacak."

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU