Gece kuşlarına müjde: "Zihinleri daha açık"

Araştırmada 26 bin kişinin verileri incelendi

Uyku düzeni ve bilişsel kapasite arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmada Birleşik Krallık Biyobankası'ndan alınan veriler kullanıldı (Unsplash)

Gece geç saatlerde yatan kişilerin bilişsel işlevlerinin erken uyuyanlara göre daha iyi olduğu tespit edildi.

Birleşik Krallık'taki Imperial College London'dan bilim insanlarının yaptığı araştırmada zeka, muhakeme, tepki süresi ve hafıza testlerini tamamlamış en az 26 bin yetişkinin verileri incelendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakemli dergi BMJ Public Health'de yayımlanan çalışmada, gecede 7-9 saat uyumanın beyin fonksiyonu için ideal olduğu; hafıza, muhakeme ve bilgi işleme hızı gibi bilişsel fonksiyonları artırdığı ortaya kondu. 

Buna karşılık 7 saatten az veya 9 saatten fazla uyumanın beyin fonksiyonu üzerinde olumsuz etki yarattığı belirlendi. 

Araştırmada ayrıca geç saatlerde yatan "gece kuşları" ve erkenden uyuyan "sabah kuşları" arasındaki farklar da incelendi. Ayrıca bu ikisi arasında kalan, ne çok erken ne de çok geç yatan "ara grup" da gözlemlendi.

Geç saatlerde yatan kişilerin, erken uyuyanlara ve ara gruba kıyasla testlerde daha iyi performans sergilediği belirtildi. 

Ara grubun, erken yatanlara kıyasla daha iyi olduğuna işaret edilirken, "sabah kuşlarının" bilişsel kapasite testinde en düşük skorları elde ettiği aktarıldı.

Bir gruptaki "gece kuşlarının" test puanlarının, erken yatanlara kıyasla yaklaşık yüzde 13,5 daha yüksek olduğu belirtildi. Diğer gruptaysa bu oran yüzde 7,5 oldu. 

Araştırmanın yazarı Raha West, farkların ciddi olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: 

Çalışmamız, akşamları yapıları gereği daha aktif yetişkinlerin bilişsel testlerde 'sabahçılara' göre daha iyi performans gösterme eğiliminde olduğunu ortaya koydu. Bu kronotipler sadece kişisel tercihlerden ziyade bilişsel işlevlerimizi etkileyebilir.

Kronotip, fiziksel ve genetik faktörlerin etkileriyle oluşan, biyolojik saatin altında yatan davranışsal kalıpları tarif etmek için kullanılıyor. 

Bilim insanı yeterli uykunun önemine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü: 

Doğal uyku eğilimlerinizi anlamak ve buna göre hareket etmek önemli olsa da çok uzun ya da çok kısa değil yeterli miktarda uyumak da aynı derecede mühim. Bu, beyninizi zinde tutmak ve en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için çok önemlidir.

 

Independent Türkçe, Guardian, Imperial College London 

DAHA FAZLA HABER OKU