Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Karadeniz'de güvenliği güçlendirmek için Ukrayna ve Romanya'dan işbirliği anlaşması

Ukrayna ve Romanya arasında Karadeniz bölgesinde güvenliği güçlendirmeye yönelik ikili işbirliği anlaşmasının imzalandığı bildirildi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in ABD'nin başkenti Washington'da Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile bir araya geldiği belirtildi.

Görüşmede, tarafların, Ukrayna ve Romanya arasında güvenlik alanında ikili işbirliği anlaşması imzaladığı kaydedilen açıklamada, anlaşma çerçevesinde Romanya'nın Ukrayna'ya "Patriot" hava savunma sistemi vereceği, savunma alanında desteklerini sürdüreceği ve teçhizatın topraklarından Ukrayna'ya hızlı geçişini sağlayacağı bilgisi paylaşıldı.

Anlaşmada Karadeniz bölgesinde güvenliği güçlendirmek için işbirliği noktalarının belirlendiği bildirilen açıklamada, "Romanya, Karadeniz'in mayınlardan temizlenmesi konusunda Ukrayna'ya yardım edecek, Avrupa Birliği ve NATO araçlarıyla destek sağlayacak." ifadesi yer aldı.

Bükreş'in F-16 eğitim merkezinde, Ukraynalı pilotları eğitmesi konusunda yardımcı olacağı ifade edilen açıklamada, Romanya'nın Ukrayna'nın savunma sanayisini destekleyeceği de belirtildi.

Bakan Şimşek: Enflasyondaki düşüş hızlanarak devam edecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) 67. Genel Kurulu'nda konuştu.

Dezenflasyonist sürecin başında olduklarını dile getiren Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

Haziran ayında ilk yıllık bazda enflasyonda düşüşü gördük. Bu düşüş temmuzda, ağustosta, eylülde hızlanarak devam edecek. Yılın sonunda Merkez Bankamızın hedefi tabii yüzde 38 ama bandın üst kısmı yüzde 42. Biz buraya yakınsayacağımıza, bu hedefleri yakalayacağımıza inanıyoruz. Buraya geldiğimizde ben inanıyorum ki piyasaların bir sonraki yıla ilişkin hedeflere yönelik temkinli yaklaşımı bir miktar azalacak. Yani piyasa beklentileriyle bizim hedefler arasındaki fark azalacak. Bu da beraberinde yeni imkanlar getirecek. Bir taraftan dezenflasyon, Türkiye'ye dışarıdan gelen kaynağın vadesi uzar çok büyük ihtimal, bankacılık sektörünün değerlemesi yükselir, bilançosu iyileşir. Oraya doğru gideceğimize inanıyoruz. Beklentilerde iyileşme var. Enflasyon düştükçe bu beklentilerdeki iyileşme devam edecek.

Enflasyonun sabit gelirliler için olumsuzluklarından bahseden Şimşek, "Bundan dolayı enflasyonu kalıcı bir şekilde tek haneye, sonra da düşük tek haneye indirmeyi hedefliyoruz. Dolayısıyla daha adil gelir dağılımı için tabii ki sadece enflasyonu indirmek yetmez. Aynı zamanda vergi politikaları ele almak gerekiyor. Nitekim şu anda üzerinde çalıştığımız vergi politikalarında amacımız büyük oranda adaleti sağlamak, vergide etkinliği sağlamaktır. Büyümemiz güçlü, geçici olarak biraz yavaşlayacağız. Ama ülkemizin potansiyeline inanıyoruz" açıklamasını yaptı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'yle görüştü

Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği ABD'nin başkenti Washington'da temaslarına devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zirve kapsamındaki Müttefik ve Ortak Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile zirvenin yapıldığı Walter E. Convention Center'da görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron ile görüşmesinde, İsrail'in ateşkes konusunda Batılı ülkeler tarafından teşvik edilmesinin bölgesel ve küresel barışa katkı sağlayacağını söyledi.

Erdoğan, Macron'un yanı sıra Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yle de bir araya geldi.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç yer aldı.

Ukrayna-Rusya savaşının seyri ile bölgesel ve küresel konuların ele alındığı görüşmede Erdoğan, Türkiye'nin Ukrayna-Rusya savaşının adil bir barışla sonuçlanması için gayretlerini sürdürdüğünü, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yeniden canlandırılması için de çalışmalara başlandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin barışa zemin oluşturmak adına arabuluculuk dahil her türlü girişime hazır olduğunu da belirtti.

erdoğan
Fotoğraf: AA

Süper Kupa maçının tarihi belli oldu

Galatasaray ile Beşiktaş arasındaki Turkcell Süper Kupa müsabakası, 3 Ağustos Cumartesi saat 20.45'te Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanacak


Haseke'de düzenlenen bombalı saldırıda 2 Rus askeri yaralandı

Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke ilinde Beşar Esad rejimi ile Rus askerlerinin bulunduğu Güvenlik Karesi bölgesine düzenlenen bombalı saldırıda 2 Rus askeri yaralandı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Haseke’de Rus güçleri ve Beşar Esad rejiminin varlık gösterdiği Güvenlik Karesi bölgesinde bir araca yönelik bombalı saldırı yapıldı.

Meydana gelen patlamada Rus ordusuna ait araç hasar görürken, 2'si Rus askeri, 1'i tercüman 3 kişi yaralandı.

Saldırıya ilişkin Rusya veya Esed rejimince açıklama yapılmazken saldırıyı henüz üstelenen olmadı.


Suudi Arabistan'da gözaltına alınan Türk gazeteci serbest bırakıldı

Suudi Arabistan'ın Taif şehrinde gözaltına alınan Türk gazeteci Kurtuluş Demirbaş serbest bırakıldı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Demirbaş, Türk makamlarının girişimleri neticesinde, Taif'te tutulduğu nezarethaneden salıverildi.

Demirbaş'ın durumunun Türkiye'nin Cidde Başkonsolosluğunca yakından takip edildiği ve gazetecinin ailesine düzenli bilgi verildiği belirtildi.

Demirbaş, U19 futbol maçlarını takip etmek için Suudi Arabistan'a görevli olarak gitmişti.


Rusya, cezaevinde ölen muhalif Navalnıy'ın eşini terörist listesine aldı

Rusya, şubatta cezaevinde hayatını kaybeden Rus muhalif Aleksey Navalni’nin eşi Yuliya Navalnaya’yı terörist ve aşırılıkçılar listesine dahil etti. Rusya Federasyonu Mali İzleme Servisinin (Rosfinmonitoring) internet sayfasında bulunan terörist ve aşırılıkçılar listesine Navalnaya eklendi.

Rusya'daki bir mahkeme, aşırılıkçı örgütler için faaliyet yürüttüğünü tespit ettiği Navalnaya hakkında 9 Temmuz’da gıyabi tutuklama emri çıkarmıştı. Rusya Federal Cezaevi Hizmeti Servisi, 16 Şubat'ta Navalnıy'ın cezaevinde hayatını kaybettiğini bildirmişti.


CHP, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin iptali istemiyle Danıştayda dava açtı

CHP, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne ilişkin idari işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştayda dava açtı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, beraberindeki milletvekilleriyle birlikte, dava açmadan önce Danıştay önünde basın açıklaması yaptı.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne kamuoyu, sendikalar, bazı siyasi partiler ve akademisyenlerin itiraz ettiğini belirten Özçağdaş, "Karşımızda bilimsel gerekçelerle hazırlanmış bir eğitim programı yok" dedi. Modelin, "bakan oluruyla" uygulamaya konulduğunu dile getiren Özçağdaş, "Bu eğitim programına karşı iptal davası açıyoruz ve ivedilikle de yürütmenin durdurulmasını Danıştaydan talep ediyoruz" diye konuştu. CHP olarak eğitimle ilgili konularda akademisyenlerle işbirliği içerisinde hareket ederek bilimsel açıklamalarda bulunduklarını söyleyen Özçağdaş, şunları kaydetti:

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli diye adını koyduğunuz zaman, Türkiye Yüzyılı bir siyasi partinin seçim sloganı. Bu, Türkiye'de bulunan 20 milyon öğrenci, 1 milyondan fazla öğretmen, neredeyse her ailenin içinde olduğu çok temel bir dokümanı daha baştan politize etmiş oluyor.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne karşı yaptıkları itirazların bütününün bilimsel olduğunu savunan Özçağdaş, "Bu eğitim programına temel teşkil eden hiçbir ihtiyaç analizi yapılmamıştır" dedi. Özçağdaş, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne ilişkin metni kimlerin yazdığının da bilinmediğini ifade ederek, bu durumu "akademik açıdan sorunlu" olarak niteledi.


Putin, ABD şirketi Silgan Holdings'in Rusya'daki varlıklarına kayyum atadı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'da faaliyet gösteren ABD merkezli Silgan Holdings'in ülkedeki varlıklarına kayyum atadı. Putin tarafından imzalanan kararnameye göre, ABD merkezli paketleme şirketi Silgan Holdings'in Rusya'daki varlıkları geçici olarak yerel yönetime devredildi.

Kararnamede, şirketin Stupin ve Enem şehirlerindeki tesislerinin Federal Mülk Yönetim Ajansı tarafından işletileceği belirtildi. Merkezi ABD'de bulunan Silgan Holdings, dünyanın önde gelen paketleme şirketleri arasında yer alıyor.

Rusya'da daha önce de yaptırımlara karşılık olarak bazı Batılı şirketlerin varlıklarına kayyum atanmıştı.


İsrail'in 279 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 38 bin 345'e ulaştı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 279 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 2 "katliam" gerçekleştirdiği, söz konusu saldırılarda 50 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 54 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

Gazze'ye saldırıların başladığı 7 Ekim'den beri hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 38 bin 345'e, yaralananların sayısının da 88 bin 295'e çıktığı aktarıldı. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerinde sürdürdüğü bombardımanların büyük yıkıma yol açtığı vurgulandı. Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak İsrail'in engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.


Kremlin: NATO'nun askeri altyapısı sınırlarımıza yaklaşıyor; Rusya buna karşılık vermek zorunda kalacak

Kremlin, NATO'nun askeri altyapısının Rusya'nın sınırlarına yaklaşmasını izlediğini ve Rusya'nın NATO ittifakını kontrol altına almak için harekete geçmek zorunda kalacağını söyledi.

TASS haber ajansında yer alan ve Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov'a dayandırılan habere göre, Kremlin NATO'nun hedefinin Rusya'yı bastırmak olduğunu ve NATO'nun eylemlerinin Rusya'nın ulusal güvenliğine yönelik "ciddi bir tehdit" oluşturduğunu belirtti.

ABD ve Almanya dün yaptıkları ortak açıklamada ABD'nin NATO'ya ve Avrupa'nın savunmasına olan bağlılığını göstermek üzere 2026'da Almanya'ya uzun menzilli füze konuşlandıracağını duyurmuştu.


Deprem bilimci Doç. Dr. Doğan Kalafat hayatını kaybetti

Eski Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat yaşamını yitirdi. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, 65 yaşında hayatını kaybeden Kalafat için yarın saat 10.30'da Fatin Gökmen Konferans Salonu'nda tören yapılacak. Kalafat'ın cenazesi Zincirlikuyu Camisi'nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedilecek.

Van Erciş’te 26 Mayıs 1959'da doğan Kalafat, 1984'te Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Sismoloji Laboratuvarı'nda jeofizikçi olarak görevine başladı, aynı bölümde laboratuvar şefi olarak 2004'e kadar görev yaptı. Ardından Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü olan ve 2015'e kadar bu görevini sürdüren Kalafat, 2015'te başladığı Bölgesel Deprem Tsunami İzleme Merkezi Müdürlüğü görevine geçen haziran ayına kadar devam etti. Bugüne kadar Türkiye'de jeofizik biliminin gelişmesine ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü çalışmalarına birçok katkıda bulunan Doç. Dr. Kalafat, ülkede uydu sistemleriyle ilk geniş bant sismik fayların araştırılmasına öncülük etti.

Doç. Dr. Doğan Kalafat, "Deprem Yerinin Belirlenmesi", "Sismogramın Analizi ve Okunması", "Sismik Ağın Kurulması Sismik İstasyonlar İçin Büyüklük Denklemlerinin Hesaplanması", "İki Merkezli Çözümler İçin Yerel Kabuk Yapısının Araştırılması", "Deprem Kataloğu Çalışmaları", "Fay Düzlemi Çözümü/Moment Tensör İnversiyon Çalışmaları", "Makrosismik Çalışmalar", "Jeolojik Saha Gözlemi" konularında çalışmalar gerçekleştirdi.


İsrail'in önde gelen Haredi liderinden Yeşiva öğrencilerine "askerlik şubesine gitmeyin" çağrısı

İsrail'deki Aşkenazi Ultra Ortodoks Yahudilerin önde gelen liderlerinden Haham Dov Lando, Tevrat kurslarındaki (Yeşiva) öğrencilerinin "askerlik şubelerine kesinlikle gitmemesi ve askere çağırma emirlerine yanıt vermemesi" gerektiğini söyledi.

The Times of Israel'in haberine göre Lando, İsrail Yüksek Mahkemesi'nin 25 Haziran'da oybirliğiyle Ultra Ortodoks Yahudi erkeklerin zorunlu askerlikten muaf tutulmasının yasal dayanağının bulunmadığına ve askerliğe uygun olanların göreve alınması gerektiğine karar vermesini eleştirdi.

Mahkemenin "Tevrat dünyasına savaş ilan ettiğini" söyleyen Lando, Yeşiva öğrencilerini fiilen askere almak için yıllardır var olan bir düzenlemeyi değiştirerek yeni bir cephe açtığını kaydetti.

"Ordunun elleri yargıçlar tarafından demir zincirlerle bağlı" diyen Lando, Yeşiva öğrencilerine "askerlik bürolarına gitmeme ve askere alma taleplerine yanıt vermeme" çağrısı yaptı.


CHP yeni eğitim modeli ile ilgili idare mahkemesine yürütmeyi durdurma başvurusu yapacak

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş başkanlığında bir heyet Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile ilgili saat 1330'da idare mahkemesine yürütmeyi durdurma başvurusu yapacak.

CHP'den yapılan açıklamaya göre CHP ayrıca geçen Cuma günü Boğaziçi Üniversitesi'ne milletvekillerinin girişlerinin engellenmesine yönelik olarak da saat 1100'de savcılığa suç duyurusunda bulunacak.

Milli Eğitim Bakanlığı mayıs sonunda "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" olarak yeni içeriğiyle yeni eğitim müfredatını onaylarken, başta ana muhalefet partisi olmak üzere, eğitim sendikaları, sivil toplum örgütleri eğitimin bilimsellikten ve laiklikten uzaklaşacağını, asıl amacın "dini ve milli bir müfredat oluşturmak" olduğunu savunuyorlar.


Kapıkule Sınır Kapısı'nda  tüm zamanların rekoru kırıldı

Edirne Valiliğinin açıkladığı istatistiklere göre, hafta sonu Kapıkule Sınır Kapısı'ndan giriş yapan yolcu ve araç sayısı bakımından tüm zamanların rekoru kırıldı.  Pazar günü 9 bin 5 binek araç ve 38 bin 692 yolcu Kapıkule'den Türkiye'ye giriş yaptı.  Kapıkule, Hamzabeyli, Dereköy, Pazarkule ve İpsala sınır kapılarından 22 Haziran tarihinden bu yana 150 bin araçla 575 bine yakın giriş yaptı.

Gümrüklerde bekleme sürelerini azaltmak için hem kolluk hem de gümrük idarelerince önlemler artırıldı. Gurbetçilerin yurda geliş ve yurttan çıkışta en çok kullandıkları Kapıkule Sınır Kapısı'nda peron sayısı 24'e çıkarıldı, çeşitli illerde gurbetçi sezonu için hem emniyet hem de gümrük personeli sayısına takviye yapıldı.


İtalya Başbakanlığından, Meloni-Erdoğan görüşmesine ilişkin açıklama: İki liderin uluslararası bağlamda en güncel konuları ele almalarına olanak sağladı

İtalya Başbakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Meloni'nin Washington'da düzenlenen NATO Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğü belirtildi. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

Görüşme, iki liderin, Atlantik İttifakı içinde, özellikle güney kanadına ilişkin ikili koordinasyonun güçlendirilmesi perspektifiyle zirvenin ana içeriklerini gözden geçirmelerine ve uluslararası bağlamda en güncel konuları ele almalarına olanak sağladı. Görüşmenin merkezinde, ikili siyasi, ekonomik ve ticari ilişkiler ile göç konularında işbirliğinin daha da geliştirilmesine yönelik ortak istek de yer aldı.


Orban: Erdoğan, Rusya ve Ukrayna ile anlaşma yapabilen tek başarılı devlet adamı

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, sosyal medya hesabı X'ten paylaştığı videoda, ABD'nin başkenti Washington'daki NATO'nun 75. Yılı Anma Etkinliği kapsamında bir araya geldiği Cumhurbaşkanı Erdoğan'a övgülerde bulundu.

Ülkesinin Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını üstlenmesinin ardından önce Ukrayna, daha sonra Rusya ve Çin'e ziyaretlerde bulunan ve bu temaslarını "barış misyonu" olarak adlandıran Orban, Washington'daki temaslarında da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşerek bu misyonu sürdürdüğünü kaydetti.

Viktor Orban, ikili görüşmede, Ukrayna'da çok daha acımasız bir seviyeye ulaşan savaşın ele alındığını, buradaki acıları sonlandırabilmek için barışa ve barış inisiyatifine ihtiyaç duyulduğunun kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

"Türkler, savaş sürecinde barışın sağlanması için vazgeçilmez bir aktör olduğunu kanıtladı" ifadesini kullanan Orban, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ve Ukrayna arasında Karadeniz'de tahıl anlaşmasını yapabilen tek başarılı devlet adamı. Cumhurbaşkanından, yürüttüğümüz barış misyonuna destek vermesini istedim." dedi.

Orban, savaşan tarafların birbirine çok uzak mesafede durduğunu, ama barışın dostlarının güçlerini birleştirmesi durumunda, birlikte bir sonraki adımın barış istikametine yönelik atılabileceğini belirtti.


Kırklareli'nde hareket halindeki tırdan atlamaları sonucu 7'si yaralanan 58 düzensiz göçmen yakalandı

Kırklareli'nde güvenlik güçlerinin "dur" ihtarına uymayan tırın dorsesindeki brandayı yırtıp yola atlayan yabancı uyruklulardan 7'si yaralandı.

İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şubesi ile İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şubesi ekipleri tır ile Bulgaristan'a ulaşımın sağlandığı Dereköy Sınır Kapısı yakınlarına düzensiz göçmen getirileceği bilgisine ulaştı. Ekipler Demircihalil köyü yakınlarında A.A. idaresindeki 34 ERE 580 plakalı tıra "dur" ihtarında bulundu.

Sürücü ihtara uymayarak kent merkezine doğru manevra yaptı. Bu sırada tırın dorsesindeki brandayı yırtan göçmenlerden 7'si yola atladı. Tır, Çağlayan Kavşağı'nda ekipler tarafından durduruldu. Tırın dorsesinde 51 yabancı uyruklu olduğu tespit edildi. İhbarın ardından bölgeye sevk edilen ambulanslar tarafından yolda bulunan 7 yaralı Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldü. 2 yabancı uyruklunun hayati tehlikelerinin bulunduğu öğrenildi. Düzensiz göçmenler işlemleri için jandarma komutanlığına götürüldü. Tırın dorsesinde yapılan aramada tabanca, bıçak, tel kesme makası ele geçirildi. Olayla ilgili tır sürücüsü A.A. gözaltına alındı.


Filipinler'de 7,1 büyüklüğünde deprem

Filipinler'in Sangay bölgesinde 7,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), depremin merkez üssünün Sangay bölgesinin 106 kilometre güneybatısı olduğunu açıkladı.

7,1 büyüklüğündeki deprem, yaklaşık 620 kilometre derinlikte kaydedildi. Depremin ardından tsunami uyarısı yapılmazken, can ya da mal kaybı bildirilmedi.


İspanya'da boğaların denize atlatıldığı festival tepkiler üzerine ilk kez sınırlandırıldı

İspanya'nın kültürel sembollerinden biri olan boğaların kullanıldığı festivaller, hayvan hakları savunucusu sivil toplum örgütlerinden gelen baskılarla bugüne uyarlanıyor. Bu festivallerden biri de 16. yüzyıldan kalma bir gelenek olan Bous a la Mar (Boğalar denize). İspanya'nın ulusal kültürel değerlerinden biri olarak tanınan ve Denia halkı için önemli olan Bous a la Mar festivalinin özelliği, kent merkezindeki bir güzergahta insanlarla birlikte caddede koşturulan boğaların yol bitince denize atlatılması olarak biliniyor. Boğalarla birlikte koşturup denize atlayan insanlar daha sonra boğaların denizden çıkartılmasına da yardımcı oluyor.

Festivalde geçen yıl bir boğanın denizde boğulması geleneğe karşı olan sivil toplum örgütlerince daha fazla tepkiye neden olunca, siyasetçiler de bu duruma müdahale etmek zorunda kaldı. Denia Belediyesi, bu yıl ilk defa festivali kısıtladı. Alınan karar gereği, normalde günde iki kez gerçekleştirilen boğaların denize atlatılması etkinliği öğlen saatinde iptal edilerek sadece akşamüstü yapıldı.

Festivalde bir boğanın denizde boğulmasının ilk kez yaşanmadığı ancak geçen yılki olaydan sonra sivil halktan gelen tepkiler ve yabancı basında yer alan haberlerden sonra Denia'nın imajının olumsuz etkilendiğini belirten belediye yetkilileri, hayvanların çektiği acıyı hafifletmeyi amaçlayan önlemler aldıklarını açıkladı. Denia'da ilk kez bu yıl hem boğaların koşturularak denize atlatılması hem de festival kapsamında yapılan boğa güreşleri yarı yarıya azaltıldı. Sınırlandırmaya rağmen, 7 boğanın denize atlatıldığı festivale yoğun bir ilgi olması dikkati çekti.


İzmir merkezli 24 ilde düzenlenen "Define-1" operasyonunda 47 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu, "tarihi eser kaçakçılığı" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarını işleyen şüphelilere yönelik İzmir merkezli 24 ilde "Define-1" operasyonu düzenlendi.

Ekiplerce 47 şüphelinin yakalandığı operasyonda, 6 bin 325 sikke, 997 obje, 5 dedektör, 2 ruhsatsız tüfek, bir ruhsatsız tabanca ve çok sayıda fişek ele geçirildi. Organize suç örgütü üyesi şüphelilerin, Türkiye'ye ait tarihi eserleri kaçak kazılarla elde edip, yurt dışında yer alan müzayede evlerine yasa dışı yollarla satarak haksız kazanç sağladığı tespit edildi.

Zanlıların banka hesap hareketlerinin incelenmesi sonucu, Avrupa ve ABD'de faaliyet gösteren 5 müzayede evinden örgüt elebaşı konumundaki "pazarlamacı" olarak tabir edilen kişiye ve aile bireylerine mevcut kurla yaklaşık 72 milyon lira döviz cinsinden para gönderdiği ve bu paranın suç grubu üyeleri ile gruba menfaat sağlayan kişiler arasında paylaştırıldığı belirlendi. Ayrıca 2020'de Hırvatistan'da ele geçirilen ve Türkiye'ye iade edilen 1057 adet Türkiye kökenli tarihi eserin de örgütün faaliyetleri kapsamında yurt dışına çıkarıldığı tespit edildi.


Afyonkarahisar'da 4,4 büyüklüğünde deprem

Afyonkarahisar'da saat 06.24'te 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, sarsıntı 6,99 kilometre derinlikte gerçekleşti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Afyonkarahisar'da 4,4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. AFAD ve ilgili kurumlarımızın saha taramaları ile 112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucunda an itibarı ile olumsuz bir durum yoktur. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun" ifadesini kullandı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi, ABD Başkanı Biden'ın verdiği resmi yemeğe katıldı

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için geldiği ABD'nin başkenti Washington'da temaslarını sürdürüyor.

Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, ABD Başkanı Biden'ın, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi çerçevesinde, devlet ve hükümet başkanları ile eşleri onuruna Beyaz Saray'da verdiği resmi akşam yemeğine katıldı.


Erdoğan, Meloni ve Scholz'le görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO liderler zirvesi kapsamında Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in ardından İtalya Başbakanı Meloni ve Almanya Başbakanı Scholz'le bir araya geldi.


NATO liderler zirvesinde sonuç bildirgesi yayımlandı

NATO Sonuç Bildirgesi'nde, 2025'te Hollanda'da gerçekleşecek zirvenin ardından bir sonraki zirvenin Türkiye'de yapılacağı duyuruldu. 

Müttefiklerin Ukrayna'ya gelecek yıl en az 40 milyar dolar fon sağlamasının kararlaştırıldığı açıklanan bildirgede, Çin'e Ukrayna savaşında Rusya'ya verdiği desteği çekme çağrısı yapıldı.

 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU