Fransa siyasi açmazda: Yeni başbakan kim olacak?

Seçimleri kazanan sol ittifaktan öne çıkan isimler

Sol ittifakın destekçileri seçimlerin ardından başkent Paris'te kutlama yapmıştı (AFP)

Fransa'daki erken genel seçimlerde sol ittifak Yeni Halk Cephesi'nin (NFP) zafer kazanmasının ardından başbakanlık pozisyonu için mücadele sürüyor. 

Sol ittifakın birinci çıkması üzerine dün istifasını sunan Başbakan Gabriel Attal'ın talebi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından reddedildi. 

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Macron'un Attal'dan ülkenin istikrarı için görevine şimdilik devam etmesini" istediği bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NFP, Fransa Parlementosu'nun alt kanadı Ulusal Meclis'e 182 siyasetçi gönderecek. Macron'un partisi Rönesans'ın iktidar ortakları Demokrasi Hareketi (MoDem) ve Horizons'la (Ufuklar) kurduğu Cumhuriyet İçin Hep Birlikte İttifakı, 163 sandalye kazandı.

İlk turu birinci bitiren radikal sağcı Marine Le Pen'in Ulusal Birlik'iyse (RN) 143 koltuk alarak yarışı üçüncü sırada tamamladı. 

Hiçbir ittifak ya da parti, 577 sandalyeli Ulusal Meclis'te tek başına iktidar kurmak için gerekli olan 289 sandalyeyi kazanamadı. 

Ancak en çok sandalye NFP'nin elinde ve geleneksel olarak cumhurbaşkanı, en fazla koltuğa sahip bloktan başbakan atıyor. 

NFP bloku, Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Fransız Komünist Partisi (PCF), Sosyalist Parti (PS) ve Avrupa Ekolojisi - Yeşiller'den (EELV) oluşuyor. 

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters, bloktaki partilerin henüz ortak bir aday çıkarmadığına dikkat çekerek, başbakanlık için olası isimleri yazdı. 

Jean-Luc Melenchon

Radikal sol LFI'nın genel başkanı Jean-Luc Melenchon blokun lideri konumunda.  

NFP ittifakındaki en büyük parti olan LFI'nın lideri, seçimlerden sonra Macron ve Attal'a istifa çağrısı yaptı. 

2012, 2017 ve 2022'de cumhurbaşkanlığı için aday olan Melenchon, kazanamasa da her seferinde puanını yükseltti. 2022'deki seçimlerde radikal sağcı Le Pen'in hemen arkasından üçüncü oldu. 
 

melenchon.jpg
Melenchon'un söylemleri, sol kanattaki bazı kesimler tarafından "fazla radikal" bulunuyor (Reuters)


Reuters'ın "Fransız siyasetinin en bölücü isimlerinden biri" diye nitelediği Melenchon, zenginlerden alınan vergilerin artırılması ve sınıf savaşı söylemleriyle dikkat çekiyor. 

72 yaşındaki siyasetçi, Gazze savaşında Hamas'ı kınamaması ve İsrail'e saldırıları sonlandırma çağrısı yapmasıyla gündem oldu. 

Fabien Roussel

Fabien Roussel, 16 yaşında PCF'nin gençlik kollarına katılarak komünist harekette hayatı boyunca aktif rol aldı. 

Roussel, 1997-2002'de görev yapan Lionel Jospin'in yönetimindeki Turizm Bakanı Michelle Demissine'in danışmanlığını yaparak 28 yaşında siyasete atıldı.
 

roussel.jpg
Roussel, küçüklüğünden beri komünist hareketin içinde (Reuters)


Diğer sol siyasetçilerin aksine Roussel, nükleer enerji yatırımlarını savunurken, avcılığı da destekliyor. 

55 yaşındaki siyasetçi, 2022'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 8. oldu. 

Marine Tondelier

Fransa'nın kuzeyinde RN'nin kalesi olarak bilinen Henin-Beaumont kasabasında büyüyen Marine Tondelier, radikal sağa karşı çıkışlarıyla tanınıyor.
 

tondelier.jpg
Tondelier ve Yeşiller, nükleer enerjiye karşı çıkıyor (Reuters)


37 yaşındaki EELV lideri, Henin-Beaumont'nun belediye meclisinde muhalefet kanadında görev yaptıktan sonra, radikal sağcı bir yönetimde çalışmaya dair deneyimlerini 2017'de yayımladığı News From the Front kitabında anlattı. 

François Ruffin

François Ruffin, 2017 seçimlerinde Parlamento'ya adaylığını koyarak siyasete atılan bir yazar ve film yapımcısı. 
 

ruffin.jpeg
Ruffin siyasi duruşunu "sosyal demokratlık" diye niteliyor (Reuters)


48 yaşındaki Ruffin, kendi kurduğu bölgesel bir siyasi parti olan Arise Picardy'de görev yaptıktan sonra Melenchon'un partisine katıldı. 

LFI'yla sık sık ters düşen Ruffin, Melenchon'un bu seçimlerde yürüttüğü kampanyayı da eleştirdi. 

Raphael Glucksmann

Merkez sol Halk Meydanı (Place Publique) partisini kuran Raphael Glucksmann, hazirandaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Halk Meydanı ve Sosyalist Parti'nin ortak aday listesinin başında yer aldı.
 

glucksmann.jpeg
Glucksmann, baba tarafından Aşkenaz Yahudisi (Reuters)


Gazetecilik ve yayıncılık alanında çalışan Glucksmann, 2008 - 2013'te görev yapan Gürcistan Devlet Başkanı Miheil Saakaşvili'ye danışmanlık hizmeti de verdi. 

44 yaşındaki Glucksmann, Rusya'nın işgaline karşı Ukrayna'ya verdiği destekle de tanınıyor

Laurent Berger

Laurent Berger, Fransa'nın köklü sendikalarından Fransız Demokratik İşçi Konfederasyonu'nun (CFDT) eski başkanıyıdı. 
 

berger.jpeg
Berger, Fransa'daki sendikal hareketin önde gelen isimlerinden (Reuters) 


55 yaşındaki Berger, daha önceki açıklamalarında başbakan olmak istemediğini söylese de NFP ittifakındaki diğer isimler, onu birleştirici bir figür ve Melenchon'a popüler bir rakip olarak tanıtarak ismini öne çıkardı.


Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU