Güney Kore Devlet Başkanı'nın azledilmesi için verilen imza sayısı bir milyonu aştı

Dilekçede, yolsuzluk iddiaları ve Kuzey Kore'yle savaşı körüklediği gerekçesiyle Devlet Başkanı'nın görevden alınması isteniyor

Kuzey Kore'yle gerilim artarken 24 Haziran'da Seul'de askeri tatbikatların ve propaganda kampanyalarının durdurulması çağrısıyla düzenlenen eylemde Güney Koreli protestocular Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un yüzüne çarpı attıkları dövizi taşıyor (AP)

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un görevden alınmasını talep eden dilekçeyi bir milyondan fazla kişi imzaladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu hafta yüz binlerce kişi dilekçeyi imzalamak için ziyaret edince Ulusal Meclis'in internet sitesi gecikmeler yaşadı ve geçici olarak çöktü.

20 Haziran'da başlayan imza kampanyası yolsuzluk iddiaları, Kuzey Kore'yle savaşı körüklemek ve Japonya'daki Fukuşima Nükleer Santrali'nden radyoaktif atık salınımını durduramamaktan dolayı parlamentoyu Yoon'u görevden almaya çağırıyor.

Korea Times'ın haberine göre, dilekçeye atılan imza sayısı çarşamba günü bir milyonu aştı ve 10 gün boyunca günlük ortalama 100 bin imza toplandı.

İmza kampanyasını destekleyen muhalefetteki Kore Demokratik Partisi, bu muazzam katılımın halkın Yoon'a yönelik olumsuz bakışını yansıttığını açıkladı.

Partinin grup başkanı Park Chan-dae, "Halihazırda bir felaketin eşiğinde olan devlet işlerinin rayına oturması için önce başkan değişmeli" dedi.
 

Yoon Suk Yeol

25 Haziran 2024'te Yoon Suk Yeol, Busan'daki Güney Kore deniz üssünde USS Theodore Roosevelt uçak gemisinde (AP)​​​​​​​


Güney Kore yasaları, parlamentonun halktan 50 binden fazla imza toplayan her dilekçeyi bir komiteye havale etmesini ve bu komitenin de dilekçenin oylamaya sunulup sunulmayacağına karar vermesini gerektiriyor.

Başkanlık ofisi muhalefeti kirli oyunlar oynamakla suçluyor. Yonhap Haber Ajansı'na konuşan üst düzey bir başkanlık yetkilisi, "Kore Demokratik Partisi, anayasayı yok etmeye yönelik medeniyet karşıtı girişimlerine ve daha önce duyulmamış yasama şiddeti ve darbesine derhal son vermeli" dedi.

Siyasi analistler, dilekçenin başkana duyulan öfke ve memnuniyetsizliği yansıttığını ve parlamento komitesinin dilekçeyi oylamaya sunmaması halinde kitlesel protestolara dönüşebileceğini söyledi.

Güney Kore parlamentosu 2004'te Roh Moo-hyun ve 2017'de Park Geun-hye olmak üzere iki devlet başkanını azletmişti.

Muhafazakar Halkın Gücü Partisi'nin lideri Yoon, Mayıs 2022'de liberal Demokrat Parti'den Lee Jae-myung'a karşı kazandığı kıl payı zaferin ardından devlet başkanı olmuştu.

Nisandan bu yana yüzde 25 civarında seyreden onay oranlarıyla başkanlığı düşük popülarite sorunuyla karşı karşıya.

Yoon'un partisi nisandaki parlamento seçimlerinde ezici bir yenilgiye uğradı ve bu durum büyük ölçüde başkan için bir ara dönem güven oylaması olarak algılandı.

Yoon'un onay oranları, Dior çanta tartışmaları nedeniyle first lady Kim Keon-Hee hakkında soruşturma açılmasını öngören bir yasa tasarısını veto etmesinin ardından düşmüştü. Ayrıca, geçen yıl bir selden sonraki kurtarma görevi sırasında bir deniz onbaşının boğulmasıyla ilgili soruşturmaya başkanlık ofisinin müdahale ettiği iddialarını araştıran bir başka tasarıyı da engellemişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU