Dünyanın en büyük sodyum-iyon bataryası faaliyete geçti

Yeni tesis, son yıllarda sodyum-iyon bataryalarla gerçekleştirilen bir dizi büyük atılımı takip ediyor

Çin'in Hubei eyaletindeki sodyum-iyon bataryalar (Hina Battery)

Yeni nesil sodyum-iyon bataryalar kullanan dünyanın en büyük enerji depolama tesisi Çin'de faaliyete geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hubei eyaletindeki 100 bin kWh kapasiteli proje, tek bir şarjla 12 bin eve yetecek kadar elektrik depolayabiliyor.

Datang Hubei Sodyum İyon Yeni Enerji Depolama Santrali'nin ilk etabı olan bu proje, 12 hektarlık bir alana (yaklaşık 15 futbol sahası) yayılıyor.

Sodyum iyon bataryalar, akıllı telefonlarda ve elektrikli arabalarda bulunan pillerden hem daha ucuz hem de daha güvenli olduklarından geleneksel lityum iyon pillere kıyasla bir dizi avantaj sunuyor.

Bu pilleri yapmak için gereken sodyum (Na), lityumdan 500 kat daha bol bulunuyor. Aynı zamanda lityum-iyon pillerden daha fazla şarj ve verimlilik potansiyeline sahipler.

Benimsenme oranı nispeten düşük olsa da son yıllarda gerçekleşen bir dizi teknolojik büyük atılım, bu bataryaların ticari ortamlarda büyük ölçekte kullanılmasını mümkün kıldı.

Datang Hubei Sodyum İyon Enerji Deposu'nda proje yöneticisi olan Cui Yongle, "Sodyum-iyon bataryalar mükemmel güvenlik ve düşük sıcaklıkta çalışma performansına sahip" dedi.

Eksi 20 santigrat derecede bile yüzde 85 şarj ve deşarj verimliliğini garanti edebiliyorlar ki bu diğer bataryalarla kıyaslanamaz. Ayrıca 60 santigrat derece gibi yüksek bir sıcaklıkta 1500 şarj ve deşarj döngüsünü garanti edebiliyorlar. Delinme ve darbeye karşı sıradan bataryalara göre çok daha dirençli.

Bataryalar, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının optimize edilmesi için çok önemli, çünkü aşırı üretim dönemlerinde gücün depolanmasına ve güneş ya da rüzgar olmadığında serbest bırakılmasına olanak sağlıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, şebeke ölçeğinde depolama, 2050'ye kadar net sıfır emisyon hedeflerine ulaşılmasında kritik bir rol oynayacak.

IEA, 2023 temiz enerji ilerleme raporunda "İlerleme kaydedilmekle birlikte, şebeke ölçeğinde depolama kapasitesinde öngörülen büyüme halihazırda Net Sıfır Senaryosu'yla uyumlu değil ve daha fazla çaba gerektiriyor" ifadelerini kullanmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU