Bataryada çığır açan buluş, enerji yoğunluğunu 100 katına çıkarıyor

Apple Watch'un pil ömrü günlerden haftalara çıkabilir

TDK'nin 17 Haziran 2024'te tanıtılan yeni bataryası 1000 Wh/L enerji yoğunluğuna sahip ve bu rakam geleneksel katı hal bataryanınkinden 100 kat daha yüksek (TDK)

Araştırmacılara göre, mevcut teknolojilerden 100 kat daha yüksek enerji yoğunluğu sağlayabilen yeni bir pil, nadiren şarj edilmesi gereken yeni bir cihaz çağının habercisi olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Apple'a pil tedarik eden Japon elektronik devi TDK, yeni pili pazartesi günü tanıttı. Şirket yeni pilin işitme cihazları ve kulaklıklardan akıllı saatlere kadar her şeyde bulunan mevcut düğme pillerin yerini alabileceğini iddia etti.

Yeni nesil katı hal bataryası 1000 Watt-saat/litre (Wh/L) enerji yoğunluğuna sahip olsa da boyut sınırlamaları nedeniyle akıllı telefonlar gibi daha büyük cihazlara sığacak şekilde ölçeklendirilmesi halihazırda mümkün değil.

Bu büyük atılımı pazartesi günü duyuran TDK, devasa enerji yoğunluğuna rağmen yeni pilin "son derece güvenli" olduğunu, giyilebilir cihazlarda ve insan cildiyle doğrudan temas eden diğer cihazlarda kullanılabileceğini açıkladı.

1000 Wh/L pil ayrıca bataryaların çevreye etkilerini azaltmayı amaçlayan Avrupa Birliği batarya yönetmeliklerine uygun üretildi.

Şirketten yapılan açıklamada, "TDK, yeni ürünü katı hal pilinin geliştirilmesini hedefleyerek pil hücrelerini ve paket yapısı tasarımını geliştirmeye ve seri üretime doğru ilerlemeye çalışacak" dendi.

Ayrıca TDK, çok katmanlı ince levha teknolojisiyle pillerin kapasitesini artırmayı ve elektronik parçalar işinde elde ettiği üretim mühendisliği teknolojisini kullanarak çalışma sıcaklığı aralığını genişletmeyi hedefliyor.

Katı hal bataryalar, tabletlerden Tesla'lara kadar her şeyde bulunan lityum-iyon bataryalara nazaran bir dizi avantaj sunuyor. Büyük ölçüde yoğunlaştırılmış bir formdan çok daha fazla enerji sağlayabiliyorlar, bu da akıllı yüzükler gibi ultra ince elektronik cihazlarda kullanılabilecekleri anlamına geliyor.

Bir akıllı saatin içine yerleştirilen bu yeni pil, bir cihazın mevcut pil teknolojilerinden kat kat daha uzun süre çalışmasını sağlayabilir. Apple Watch halihazırda yeniden şarj edilmeden önce düşük güç modunda 72 saate kadar dayanıyor, bu da geliştirilmiş pil ömrüyle muhtemelen birkaç hafta dayanabileceği anlamına geliyor.

TDk'ye göre giyilebilir cihazların ötesindeki diğer olası uygulamalar arasında çevre sensörleri de yer alabilir.

Giyilebilir güneş pilleri gibi diğer gelişmekte olan teknolojilerle birleştirilirse, gelecekteki cihazlar şarj kablolarına ve bağlantı noktalarına olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldırabilir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU