Hamas yönetimi Katar'dan Irak'a mı taşınıyor?

Yer değişikliği gerçekleşirse örgütün İran himayesine gireceği iddia ediliyor

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda toplamda en az 37 bin 658 kişi öldürülürken, 86 bin 237 kişi de yaralandı (AP)

Hamas'ın ofisini Katar'dan Irak'a taşımayı planladığı öne sürüldü. 

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli National gazetesi, Hamas'ın ofisini başkent Bağdat'a taşımak istediğini, Irak yönetiminin de buna geçen ay izin verdiğini savundu. 

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen kaynaklar, Hamas'ın ofisini Bağdat'a taşıması halinde örgütün güvenliğini İran'ın üstleneceğini iddia etti.

Haberde, ofisin taşınmasına ilişkin görüşmelerin, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Irak ve İran hükümetlerinden temsilcilerle geçen ay yaptığı toplantılarda gerçekleştirildiği savunuldu. 

Gazete, görüşmenin üst düzey bir Iraklı milletvekiliyle İran destekli silahlı bir grupla yakın bağları olan bir siyasi partinin lideri tarafından doğrulandığını yazdı.

Kaynaklar, ayrıca ofisin taşınmasına dair Haniye ve Irak Başbakanı Şiya es-Sudani'nin telefonda görüştüğünü de savundu. 

Adının paylaşılmasını istemeyen Iraklı milletvekili, sürece dair şunları söyledi: 

Irak'taki siyasi gruplar arasında Hamas'ın Bağdat'a taşınmasına ilişkin görüş birliği yok. Bazı kesimler, özellikle Kürtler ve bazı Sünniler, bunun ABD'yle anlaşmazlıkları derinleştireceğinden korkuyor. Ancak fikir birliği olmamasına rağmen hükümetin Hamas'a ev sahipliği yapma kararından geri dönülmeyecektir.

Kaynaklar Hamas'ın, üst düzey yetkilisi Muhammed el Hafi'yi göndererek bu ay Bağdat'ta bir siyasi ofis açtığını da ileri sürdü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örgütün Doha'daki ana ofisi ne zaman taşıyacağının henüz kararlaştırılmadığı aktarılırken, Hamas'ın gelecek ay Bağdat'ta bir medya ofisi açmayı planladığı da iddia edildi.

Öte yandan Hamas, ana ofisini Bağdat'a taşımayı hedeflediğine dair iddiaları reddetti.

Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, Telegram hesabından yaptığı açıklamada "Hamas'ın Katar'dan Irak'a taşındığı yönündeki iddialar tamamen asılsızdır" ifadelerini kullandı. 

Washington'un yakın müttefiki olan ve Ortadoğu'daki en büyük ABD askeri üssüne ev sahipliği yapan Doha yönetiminden iddialara ilişkin henüz açıklama yapılmadı. Irak hükümeti de resmi bir açıklama paylaşmadı. 

ABD, ateşkes ve rehine takası görüşmelerinde bir süredir Katar üzerinden Hamas'a baskı uyguluyor. 

Amerikan gazetesi Washington Post, mayıstaki haberinde ABD'nin, Katar'a yönelik baskıyı artırarak ateşkesi reddetmesi halinde Hamas liderlerini ülkeden atmasını istediğini aktarmıştı.


Independent Türkçe, National, New Arab

DAHA FAZLA HABER OKU