ABD, muhtemel İsrail-Hizbullah savaşını önlemek için devreye girdi

"İran'ın da müdahil olmasından endişeleniliyor"

Hizbullah'ın misilleme saldırılarının ardından İsrail'in kuzeyindeki bazı bölgelerde orman yangını çıkmıştı (AA)

ABD, İsrail ve Lübnan'daki Hizbullah arasında yeni bir cephe açılmasından endişeleniyor.

Amerikan medya kuruluşu Axios'un haberinde, Washington'ın İsrail ve Hizbullah arasında geniş kapsamlı bir savaşı durdurmak için devreye girdiği belirtildi.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen ABD'li kaynaklar, Washington'ın yakın zamanda Tel Aviv'le iletişime geçerek, onlara Hizbullah'la çatışmaları "sınırlı tutmasını" ilettiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynaklar, Beyaz Saray'ın İsrail-Lübnan sınırındaki gerilimi düşürmenin tek yolunun Gazze'de ateşkes sağlanmasından geçtiğini düşündüğünü belirtti.

Ancak Biden yönetiminin, İsrail ve Hizbullah arasında başlayabilecek kapsamlı bir savaşın, rehine takasını ve Gazze'deki çatışmaların sonlanmasını öngören anlaşmayla ilgili çalışmaları sekteye uğratabileceğinden endişelendiği aktarıldı. 

Ayrıca İsrail'in Hizbullah'la böyle bir savaşa girmesi durumunda, net bir stratejiye sahip olmadığı ve savaşın geniş ölçekli sonuçları üzerine değerlendirme yapmadığı için durumun kötüleşebileceği belirtildi.

Buna ek olarak ABD yönetimi, olası savaş durumunda İran'ın da devreye girebileceğinden endişeleniyor. 

Washington'a göre çatışmaların kapsamlı savaşa dönmesi halinde Tahran yönetimi, Suriye, Irak ve Yemen'de desteklediği milisleri Hizbullah safında savaşmaları için Lübnan'a gönderebilir.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant'la dün yaptığı telefon görüşmesinde de Lübnan sınırındaki tansiyonun azaltılmasını istemişti. 

Lübnan Silahlı Kuvvetler Komutanı Joseph Aoun da bu hafta bölgedeki durumla ilgili görüşmek için Beyaz Saray ve Pentagon'dan yetkililerle bir araya gelecek.
 


İsrail-Hizbullah çatışmaları

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan Gazze savaşında, İsrail-Lübnan sınırında da çatışmalar patlak vermişti. 

Bu çatışmalarda 328 Hizbullah mensubu, 65 Lübnanlı sivil, 19 Emel Hareketi, 13 Hamas ve 15 İslami Cihad mensubuyla 14 İsrail askeri ve 10 İsrailli sivilin öldüğü bildirilmişti.

İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyindeki Cuvaya beldesine salı günü düzenlediği saldırıda Hizbullah'ın saha komutanlarından Talib Sami Abdullah'ı öldürmesi, tansiyonu daha da artırmıştı. 

Hizbullah misilleme olarak İsrail'in kuzeyine yoğun saldırılar düzenlemişti. En az 200 roketin ateşlendiği saldırıda sınırdaki ormanlık alanlarda yangın çıkmıştı. 

Karşılıklı saldırıların ardından İsrail ordusu ve Hizbullah'tan gelen açıklamalarda "savaşa hazır olunduğu" uyarısı yapılmıştı.


Independent Türkçe, Axios, AA

DAHA FAZLA HABER OKU